BACK TO
TOP
Food insider

Αυτοματοποιημένη σύγχρονη μονάδα με 130 αγελάδες στη Χαλανδρίτσα

Μετά το Αχαϊκό Χωριάτικο, ήρθε και η Αχαϊκή Φάρµα, για τον Μιχάλη Λαλιώτη, από την Πάτρα, ο οποίος εδώ και εννέα µήνες, έχει επεκτείνει τη δράση του στη γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία, ενώ ετοιµάζει πυρετωδώς και το επόµενο επιχειρηµατικό του βήµα στο χώρο της τυροκοµίας και της παραγωγής γαλακτοκοµικών προϊόντων.

42-43_80

Λεωνίδας Λιάμης

98
0

Η νέα µονάδα, που αυτή τη στιγµή αποτελείται από 130 αρµεγόµενα ζώα, έχει στηθεί στην περιοχή Χαλανδρίτσα, σε απόσταση περίπου 14 χιλιοµέτρων από την πόλη της Πάτρας και αποτελεί ό,τι πιο σύγχρονο και αυτοµατοποιηµένο έχει να επιδείξει η περιοχή της Αχαΐας στον κτηνοτροφικό τοµέα.

Η επένδυση έχει ανέλθει στα περίπου 2,5 εκατ. ευρώ και περιλαµβάνει ακίνητο µε στεγασµένους χώρους 8,2 στρεµµάτων, για στάβλους και αποθήκες, δύο ροµποτικούς βραχίονες αυτόµατης αρµεγής της Lely και όλα τα µηχανήµατα και τον εξοπλισµό (σ. σ. 3 τρακτέρ, ενσιροδιανοµέα, βυτίο, χορτοδετική µηχανή, ροµποτικό σύστηµα juno για να σπρώχνει την τροφή κοντά στα ζώα, φορτηγό τράκτορα κλπ) που απαιτούνται για να λειτουργήσει µια σύγχρονη αγελαδοτροφική εκτροφή.

«Αποφάσισα να ασχοληθώ µε την αγελαδοτροφία, µε τρόπο, όµως, που να µην χάνω χρόνο από τις άλλες επιχειρηµατικές µου δραστηριότητες.

Η κτηνοτροφία ήταν κάτι που µου άρεσε πάντα, αλλά ως χόµπι. Η µόνη εµπειρία που είχα µε το χώρο ήταν όταν ο πατέρας µου µε έπαιρνε µαζί του, ως παιδί, να αρµέγουµε και να ταΐζουµε λίγες αγελάδες που είχε», εξηγεί στην Agrenda ο πατρινός επιχειρηµατίας, ο οποίος διατηρεί την αλυσίδα «Αχαϊκό Χωριάτικο» που αριθµεί 9 αρτοζαχαροπλαστεία στην Πάτρα, συν ένα εργοστάσιο παρασκευής των υλικών που πωλούνται µέσα από το δίκτυο, στο οποίο θα προστεθεί ένα ακόµη κατάστηµα, µέσα στην αχαϊκή πρωτεύουσα, περί τα µέσα Φεβρουαρίου του 2024.

Αγελάδες Holstein από τη ∆ανία

Τα ζώα που απαρτίζουν τη µονάδα είναι της φυλής Holstein και ήρθαν από τη ∆ανία τον περασµένο Ιανουάριο, µέσα από µια επένδυση που στοίχισε λίγο κάτω από τα 300.000 ευρώ. «Το στήσιµο της εκτροφής αυτή την περίοδο είναι στα 29-30 κιλά ανά ζώο, αλλά η απόδοση αυτή έχει να κάνει κυρίως µε το ό,τι οι αγελάδες είναι ακόµη µικρής ηλικίας», µας είπε ο κ. Λαλιώτης. Ο ίδιος ανέφερε πως συµβουλεύεται ειδικούς και πολύ πιο έµπειρους από τον ίδιο αγελαδοτρόφους, για να ανεβάσει τις αποδόσεις του κοπαδιού, ενώ εφαρµόζει και πρόγραµµα βελτίωσης µε αµερικανικό σπέρµα, το οποίο, όπως µας ανέφερε, τον ενηµέρωσαν πως έχει καλύτερες αποδόσεις ανά ζώο.

Ανάγκες για 800 τόνους σε γάλα ετησίως

Προς το παρόν το γάλα που παράγει η µονάδα, και φτάνει τους 3,5 τόνους την ηµέρα, κατά το µεγαλύτερό του µέρος παραδίδεται στη γαλακτοβιοµηχανία Χελµός που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Μια µικρή ποσότητα, ωστόσο, αξιοποιείται για τις ανάγκες της αλυσίδας «Αχαϊκό Χωριάτικο». «Ως επιχείρηση µε αρτοζαχαροπλαστεία έχουµε πολύ µεγάλη κατανάλωση σε τυριά, γάλατα, γιαούρτια και βούτυρα. Σε ετήσια βάση χρειαζόµαστε µόνο για τις δικές µας ανάγκες, περί τους 800 τόνους σε γάλα, και αυτό ήταν ένας από τους λόγους που αποφάσισα να κάνω την επένδυση στην αγελαδοτροφική µονάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο έµπειρος επιχειρηµατίας.

Υπό κατασκευή τυροκοµείο και εµφιαλωτήριο

Η προσπάθεια καθετοποίησης της επιχείρησης, όµως, δεν εξαντλείται µόνο στην ανάπτυξη δραστηριότητας για την παραγωγή πρώτης ύλης. ∆ίπλα ακριβώς στο στάβλο µε τις αγελάδες της, η Αχαϊκή Φάρµα έχει σε εξέλιξη την κατασκευή τυροκοµείου και εµφιαλωτηρίου γάλακτος, το οποίο εκτός απροόπτου θα είναι έτοιµο να λειτουργήσει στις αρχές του δευτέρου εξαµήνου του 2024, χωρίς να αποκλείεται και νωρίτερα. Με την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών και την τοποθέτηση και του µηχανολογικού εξοπλισµού, η συνολική επένδυση (µαζί µε την αγελαδοτροφική µονάδα) του κ. Λαλιώτη αναµένεται να φτάσει στα περίπου 4 εκατ. ευρώ.

«Η δυναµικότητα του τυροκοµείου και του εµφιαλωτηρίου θα είναι γύρω στους 25 τόνους γάλα την ηµέρα. Το πόσο όµως θα δουλέψει από αυτή τη δυναµικότητα είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία. Σίγουρα θα επεξεργάζεται το δικό µας γάλα και σιγά - σιγά θα επεκταθούµε και στο αιγοπρόβειο µέσω συνεργασίας µε 5 καλούς παραγωγούς της περιοχής, προκειµένου να διασφαλίζουµε την ποιότητα της πρώτης ύλης που θέλουµε και να παρασκευάζουµε και τυριά που απαιτούν τέτοιο γάλα», τονίζει ο κ. Λαλιώτης κι αποκαλύπτει πως ένας από τους τρεις γιους του ο 22χρονος Άγγελος, ο οποίος εκτός από πτυχίο διοίκησης επιχειρήσεων σπουδάζει και τυροκόµιση αυτή την εποχή στη γαλακτοκοµική Σχολή των Ιωαννίνων, µε σκοπό να αναλάβει να «τρέξει» το project.

Οι σχεδιασµοί επί χάρτου της οικογένειας Λαλιώτη (σ.σ. απαρτίζεται συνολικά από τη σύζυγο Αριστέα, τον 26χρονο Χαράλαµπο, τον 24χρονο Παναγιώτη και τη 21χρονη Βασιλική), προβλέπουν πως η νέα µονάδα θα εµφιαλώνει φρέσκο αγελαδινό γάλα και παράλληλα θα παρασκευάζει παγωτό, διαφόρους τύπους τυριών, γιαούρτι, ρυζόγαλα, αλλά και κρέµες, τόσο για τις ανάγκες της «αδελφής» αλυσίδας των 10 αρτοζαχαροπλαστείων, αλλά και για την πώλησή τους µέσα από άλλα κανάλια διάθεσης στην περιοχή.

Επόµενος στόχος ένα κοπάδι µε 240 αρµεγόµενες αγελάδες

Στα άµεσα σχέδια του Μιχάλη Λαλιώτη είναι να αυξήσει το κοπάδι του και προς την κατεύθυνση αυτή είναι σε επαφές µε µονάδες στη Βόρεια Ελλάδα για την αγορά βελτιωµένων ζώων. «Το κοπάδι σταδιακά θέλουµε να το αυξήσουµε και να το φτάσουµε γύρω στα 230-240 αρµεγόµενα ζώα. Ο στάβλος που έχουµε κατασκευάσει µπορεί να εξυπηρετήσει αυτό τον αριθµό αγελάδων» µας είπε ο συνοµιλητής µας και διευκρίνισε πως σε πρώτη φάση θα αγοράσει περί τα 65 ζώα από φάρµες στην περιοχή της Μακεδονίας, ενώ µέσα στο 2024 θα εγκαταστήσει κι ένα ακόµη ροµπότ αρµεγής. Το συνολικό πλάνο, ωστόσο, είναι µέχρι τον Μάρτιο του 2025 να φτάσει ο αριθµός των ζώων στα 230-240 και να λειτουργήσει και τέταρτο ροµποτικό για το άρµεγµα.

Η εκµετάλλευση διατηρεί, επίσης, περί τα 360 στρέµµατα γης, από τα οποία τα 300 στρέµµατα τα αξιοποιεί για την καλλιέργεια διαφόρων ζωοτροφών, ώστε να καλύπτεται ένα µικρό µέρος από τις ανάγκες σίτισης του κοπαδιού, ενώ τα υπόλοιπα 60 στρέµµατα είναι φυτεµένα µε τριφύλλι. Σε επόµενο στάδιο, πρόθεση του κ. Λαλιώτη, όπως µας είπε, είναι να αυξήσει τις καλλιεργούµενες εκτάσεις, προσθέτοντας και την καλλιέργεια του καλαµποκιού.




 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία