BACK TO
TOP
Food insider

Ο ΑΣΟΠ Δήμητρα σε έρευνα με το Αριστοτέλειο για καλλυντικά και φάρμακα από τα φρούτα που παράγει

Την είσοδό του στη μεταποίηση των φρούτων που παράγει εξετάζει ο ΑΟΠ Βελβεντού «Δήμητρα».

DIMITRA231

Γιώργος Λαμπίρης

2
0

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ερευνητικό πρόγραμμα σε σύμπραξη με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), όπου σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό διερευνώνται τα συστατικά και οι θρεπτικές ουσίες που περιέχει το ροδάκινο. Στόχος σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού, Δημήτρη Κοσμά, είναι να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας για την παραγωγή καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων μέσα στα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα εξετάζεται η είσοδος στην αποξήρανση φρούτων, με σκοπό να μπορέσει ο Συνεταιρισμός να δώσει υπεραξία στα υπερώριμα φρούτα, τα οποία πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές στα χυμοποιία ανά την Ελλάδα για την παραγωγή χυμών. «Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε τις ποσότητες που αυτή τη στιγμή πωλούνται προς 6 ή 7 λεπτά το κιλό για τα υπερώριμα φρούτα, τα οποία εμείς δεν μπορούμε να πουλήσουμε ως νωπά», εξηγεί ο Δ. Κοσμάς.

Ο ΑΣΟΠ Δήμητρα υλοποιεί αυτή την περίοδο επενδύσεις συνολικού ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ. Στη διάρκεια της χρονιάς που διανύουμε προχώρησε στην δαπάνη 480 χιλιάδων ευρώ για βελτίωση και επέκταση των εγκαταστάσεών του. «Αυτές τις ημέρες κλείνουμε τον φάκελο και τον καταθέτουμε, προκειμένου να πληρωθούμε την τρίτη δόση του ποσού της συγκεκριμένης επένδυσης». Επίσης ποσό 450 χιλιάδων ευρώ με ενίσχυση από τον τοπικό πόρο ανάπτυξης θα διατεθεί και αυτό για την επέκταση των εγκαταστάσεων και βελτίωση των συνθηκών διαλογής. Στον προγραμματισμό είναι η ενίσχυση των υποδομών διαλογής των φρούτων. Ήδη υλοποιήθηκε και ένα ακόμη επενδυτικό πλάνο 185 χιλιάδων ευρώ που επίσης διατέθηκαν για την βελτίωση των διαλογητηρίων και τα χρήματα προήλθαν από ίδια κεφάλαια.

Πατέντα διαχείρισης του ροδάκινου σε θερμοκρασία περιβάλλοντος χωρίς βούρτσισμα

Σημειώνεται ότι ο Συνεταιρισμός Δήμητρα εφαρμόζει τεχνική διαχείρισης του ροδάκινου, ενώ αυτό βρίσκεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, χωρίς να ψύχεται ή να βουρτσίζεται. «Σε αυτή την περίπτωση το ροδάκινο έρχεται όπως είναι από το κτήμα, το διαχειριζόμαστε και μετά τοποθετείται στα ψυγεία. Η διαδικασία αυτή αποτελεί δική μας πατέντα. Έτσι, καθαρίζουμε το φρούτο χωρίς να το ψύχουμε, να το βουρτσίζουμε ή να το πλένουμε».

Πλήγμα στην παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες

O Συνεταιρισμός αυτή τη στιγμή έχει 140 παραγωγούς – μέλη. Δραστηριοποιείται στην παραγωγή επιτραπέζιου ροδάκινου, νεκταρινιού, κερασιών, δαμάσκηνου, μήλου και λωτού. Πάνω από 80% της συνολικής παραγωγής είναι ροδάκινο και νεκταρίνι. Στην κορύφωση της παραγωγής του προ τετραετίας ο Συνεταιρισμός έφτασε τους 6.200 τόνους σε ροδάκινο και νεκταρίνι. Ωστόσο οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ετών ανέτρεψαν τις ισορροπίες, επηρεάζοντας δραστικά την παραγωγή του, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής του. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος μόλις 1.500 τόνοι ήταν εμπορεύσιμοι.

Σε αριθμούς

Παραγωγή ροδάκινου-νεκταρινιού 2023: 1.500 τόνοι

Κύκλος εργασιών 2023: ~3 εκατομμύρια ευρώ

Παραγωγοί-μέλη: 1450

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία