Η αισθητή μείωση της παραγωγής ελληνικών ακτινιδίων, λόγω του ήπιου χειμώνα, έχει προκαλέσει σημαντικές ανακατατάξεις στην αγορά, επηρεάζοντας τόσο τη ζήτηση όσο και τις τιμές. Σύμφωνα με την Διευθύντρια Πωλήσεων της εταιρείας Zeus, Χριστίνα Μανώση, οι προβλεπόμενοι όγκοι παραγωγής για ολόκληρη τη χώρα αναμένεται ότι θα είναι 20 έως 25 τοις εκατό χαμηλότεροι. Αν και αρχικά εκτιμούνταν ότι θα παραχθούν περίπου 300.000 τόνοι ακτινιδίων φέτος, η παραγωγή έχει μειωθεί στους 240.000 τόνους. Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και στην Ιταλία, όπου έχει επίσης χαμηλότερη προσφορά αυτή τη σεζόν. Η συνδυασμένη επίδραση της μειωμένης παραγωγής και της αυξημένης ζήτησης οδηγεί σε υψηλότερες τιμές, καθιστώντας τα ακτινίδια αντικείμενο περισσότερο επιθυμητό για τους καταναλωτές.
Με πολλούς Έλληνες εξαγωγείς ακτινιδίων να πωλούν γρήγορα τα αποθέματά τους, η Μανώση προβλέπει ότι τα περισσότερα από τα ελληνικά αποθέματα ακτινιδίων θα εξαντληθούν μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. «Για την τρέχουσα σεζόν, η Ελλάδα έχει ήδη εξάγει 85.000 τόνους σε 1,5 μήνα, με τους παραγωγούς να ανταποκρίνονται άμεσα στην ζήτηση και να πωλούν γρήγορα τα αποθέματά τους. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί προβλέπεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων της Ελλάδας θα εξαντληθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Ως Zeus, δεν ακολουθήσαμε την τάση να πουλάμε τους όγκους μας όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Εκτιμούμε ότι μπορούμε να κλείσουμε τη σεζόν μας αργότερα και έχουμε εμπιστοσύνη στην ποιότητα των ακτινιδίων μας που θα αποθηκευτούν μέχρι τότε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι σίγουρη ότι θα έχουμε ακόμα ακτινίδια μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε επιθετικές πωλήσεις μόλις αρχίσει ο Ιανουάριος, ενώ άλλες εταιρείες ακολουθούν αυτή την πρακτική από τον Νοέμβριο».
Οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες που αποφεύγουν τη διαδρομή της Μαύρης Θάλασσας είναι πιθανό να έχουν αντίκτυπο στις εξαγωγές ακτινιδίων προς την Ασία, εξηγεί η κ. Μανώση: «Πουλάμε επίσης ακτινίδια στο εξωτερικό και δεν έχουμε περιοριστεί σε αυτήν την αγορά. Αυτό σημαίνει ότι τα προβλήματα με τη διαδρομή της Μαύρης Θάλασσας θα μας επηρεάσουν. Ευτυχώς, μόνο τέσσερα από τα εμπορευματοκιβώτια μας έχουν τεθεί προσωρινά σε αναμονή και παραμένουν υπό παρακολούθηση. Οι ναυτιλιακές εταιρείες, μας ενημέρωσαν ότι είναι θέμα ημερών μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα. Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος θα είναι ο επιπλέον χρόνος που απαιτείται για τη διέλευση των εμπορευματοκιβωτίων μας. Αντί για τριάντα ημέρες, τα κοντέινερ μπορεί να χρειαστούν σαράντα ημέρες ή περισσότερες για να φτάσουν στον προορισμό. Παρά την ενοχλητική φύση των καθυστερήσεων, εμείς είμαστε βέβαιοι ότι τα ακτινίδια μας θα αντέξουν μια πιθανή καθυστέρηση ενός μήνα, εάν αυτό αποδειχθεί αναγκαίο. Επιπλέον, οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν αναφέρει ότι ενδέχεται να προσθέσουν ένα τέλος στις μεταφορές μας, με το ύψος αυτού να παραμένει ασαφές».
Σε μια ευχάριστη εξέλιξη για τους Έλληνες εξαγωγείς ακτινιδίων, βραβεύτηκαν για τις προσπάθειές τους να μειώσουν τα απόβλητα. «Καταφέραμε να φτάσουμε στο εντυπωσιακό ποσοστό του 95,22% στην ανακύκλωση και την υπεύθυνη διάθεση απορριμμάτων. Είμαστε υπερήφανοι που κάναμε ένα ακόμη βήμα προς την προστασία του περιβάλλοντος. Διασφαλίζουμε ότι κανένα από τα απόβλητά μας δεν καταλήγει σε χωματερές, ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και προωθώντας πρακτικές υπεύθυνης διαχείρισης απορριμμάτων. Αντίθετα, δίνουμε προτεραιότητα στη μείωση των αποβλήτων, στην ανακύκλωση και στις μεθόδους υπεύθυνης διάθεσης, με στόχο την επίτευξη του στόχου μας για μηδενικά απόβλητα».