BACK TO
TOP
Food insider

Πρότυπη η φάρμα Βουλγαρίδη με ρομποτικό αυτόνομο στάβλο

Στο επίπεδο των 360 αρµεγόµενων αγελάδων «σηκώνει τον πήχη», για τη µελλοντική ανάπτυξη που φιλοδοξεί να καταγράψει στη φάρµα του, ο Αθανάσιος Βουλγαρίδης από τη Μάνδρα Ξάνθης.

32-33_01_4

Λεωνίδας Λιάμης

50
0

Ο νεαρός αγελαδοτρόφος, ο οποίος εδώ και λίγα χρόνια έχει πάρει στα χέρια του τη «µπαγκέτα» της επικοινωνίας της οικογενειακής εκτροφής διατηρεί περί τα 500 θηλυκά ζώα, από τα οποία 230 είναι αρµεγόµενα, ενώ το πλάνο είναι έως το τέλος Ιανουαρίου 2024 να τα αυξήσει σε 250 ζώα.

Σε δεύτερο χρόνο, το σχέδιο είναι να προσθέσει άλλες 110 αρµεγόµενες αγελάδες, µε τα αντίστοιχα παράγωγα, αλλά εδώ είναι που αρχίζουν τα δύσκολα. Με τις εγκαταστάσεις, που διαθέτει η µονάδα σήµερα, τα 250 αρµεγόµενα ζώα τη φέρνουν στο όριό της και για να αυξηθεί το κοπάδι, θα πρέπει να κατασκευαστούν νέες υποδοµές.

«Έχω κάνει αίτηµα στο Ταµείο Ανάκαµψης, για επένδυση 1 εκατ. ευρώ, µε σκοπό την επέκταση του στάβλου. Να κατασκευάσουµε δηλαδή ένα µικρότερο κτήριο δίπλα από αυτό που υπάρχει, ώστε να στεγάσω την αναπαραγωγή µου, µοσχίδες και ξηρά περίοδο και αυτό το κτήριο που στην ουσία τώρα είναι καθρέφτης του διπλανού, να πλαισιωθεί µε ένα διπλό ροµπότ για άρµεγµα», µας πληροφορεί ο 32χρονος κτηνοτρόφος, ο οποίος έχει σπουδάσει ζωική παραγωγή στο ΑΠΘ.

Βγήκαν οι άδειες, αρχίζει η υλοποίηση

Το πράσινο φως  µάλιστα για το φάκελο της εκτροφής άναψε πριν από λίγες ηµέρες και ήδη βγήκαν οι άδειες και σταδιακά προχωρά η έναρξη υλοποίησης της επένδυσης. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν για τον κτηνοτρόφο η νέα επέκταση θα είναι έτοιµη σε 18 µήνες και θα είναι η δεύτερη που επιχειρεί στη φάρµα του τα τελευταία 6-7 χρόνια και πάλι υπό την πίεση του υπερπληθυσµού στο κοπάδι.

«Ξεκινήσαµε µε τον αναπτυξιακό νόµο το 2018 και µπήκαµε στην νέα µονάδα στο τέλος του 2022. Η αρχική έγκριση ήταν για 1 εκατ. ευρώ, και στο τέλος, για τον στάβλο και τον εξοπλισµό, µας στοίχισε 1,6 εκατ. ευρώ, ενώ αν βάλουµε και το ζωικό κεφάλαιο και τις ζωοτροφές και τα µηχανήµατα που είχα στην προηγούµενη µονάδα, η συνολική επένδυση ξεπέρασε τα 2 εκατ. ευρώ», αναφέρει ο συνοµιλητής.

Αυτοµατοποιηµένος και αυτόνοµος 

Ο καινούριος στάβλος είναι πλήρως αυτοµατοποιηµένος κι αυτόνοµος σε σηµείο που τον καθιστά πρότυπο. Όλη η µονάδα είναι ροµποτική. Από το ροµπότ που θα αρµέξει και εκείνο που θα σπρώξει το φαΐ στο παχνί, τις κουρτίνες που ανεβοκατεβαίνουν αυτόµατα ανάλογα µε τις συνθήκες της θερµοκρασίας και του αέρα, το µετεωρολογικό σταθµό που διαβάζει τη θερµοκρασία και την υγρασία, µέχρι και το σύστηµα των ανεµιστήρων που είναι και αυτό αυτοµατοποιηµένο.

Απεξάρτηση από τα εργατικά χέρια

«Στήσαµε τη µονάδα έτσι ώστε ο ανθρώπινος παράγοντας να είναι όσο το δυνατό πιο περιορισµένος, να µειωθεί η εξάρτησή µας από εργατικά χέρια και είδαµε πως αποδίδει», εξηγεί ο κ. Βουλγαρίδης, τονίζοντας, σε αντιδιαστολή, πως «στην παλιά µονάδα που αρµέγω αυτή τη στιγµή περίπου 130 ζώα έχω 7 υπαλλήλους και συνάµα εγώ,
ο πατέρας µου, ο γαµπρός µου και ο αδελφός µου, οι οποίοι όλοι δουλεύουµε κανονικά ως µια οµάδα, πρώτο µεταξύ ίσων και υπό τις οδηγίες του πατέρα µου που ήταν αυτός ο οποίος θεµελίωση την εκτροφή».

Εκτός από τις αγελάδες, η εκµετάλλευση καλλιεργεί και περίπου 1.500 στρέµµατα, ώστε να καλύπτει µέρος των ενσιρωµάτων που έχει ανάγκη. «Κανονικά οι εκτάσεις µας είναι 900 στρέµµατα, αλλά κάνω διπλή καλλιέργεια. Τα σπέρνω όλα χειµερινά σταροσίκαλι για ενσίρωµα και στα 600 στρέµµατα κατόπιν βάζω και καλαµπόκι»,
λέει χαρακτηριστικά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία