BACK TO
TOP
Food insider

Aναταραχές στην Μέση Ανατολή και capital controls στην Αίγυπτο δυσκολεύουν τις εξαγωγές ελληνικών μήλων

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκύψει στις ελληνικές εξαγωγές μήλων λόγω της αναταραχής που έχει προκληθεί στη Μέση Ανατολή αλλά και την μονομερή απαγόρευση της εισαγωγής στην Αίγυπτο λόγω capital controls στην εν λόγω χώρα. Το θέμα θέτει με επιστολή της προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η ΕΘΕΑΣ προτείνοντάς επικαιροποίηση της υφιστάμενης εμπορικής συμφωνίας με την Αίγυπτο αλλά και θέμα αποζημιώσεων όπως έγινε στην αντίστοιχη περίπτωση με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας για άλλα προϊόντα και δραστηριότητες που επλήγησαν.

Prepping-apples-for-cleaning-waxing-and-sorting_

19
0

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΘΕΑΣ

Η ΕΘ.Ε.Α.Σ. μέσω επιστολής της προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνει δύο σημαντικά και σοβαρά ζητήματα που έχουν προκύψει στον τομέα των εξαγωγών των μήλων και απασχολούν τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς μέλη μας. Τα ζητήματα αυτά αφορούν από τη μία, τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι ενδιαφερόμενοι να εξάγουν τα μήλα τους, λόγω της αναταραχής που έχει προκληθεί στη Μέση Ανατολή, εξαιτίας του πολέμου στην Παλαιστίνη και των επιθέσεων των Χούθι της Ιορδανίας, και από την άλλη, την μονομερή απαγόρευση της εισαγωγής στην Αίγυπτο, που η ίδια έθεσε, προϊόντων τιμολογιακής αξίας άνω των 2.000 δολαρίων από χώρες της ΕΕ, προφασιζόμενη τα capital controls (παρά την εν ισχύ συμφωνία της με την Ευρώπη).

Ειδικότερα, σχετικά με το θέμα της Μέσης Ανατολής, εξαιτίας των ως άνω γεγονότων εδώ και δύο μήνες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν μεταφορές με κοντέινερ από το Σουέζ, με αποτέλεσμα να χάνονται οι αγορές της Ινδίας, της Ιορδανίας, του Κουβέιτ και άλλων χωρών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα προϊόντα (μήλα) να παραμένουν έτοιμα συσκευασμένα στα ψυγεία, με κίνδυνο να χαλάσουν και να καταστραφεί η εμπορική τους αξία. Επιπλέον, οι οικονομικές απώλειες είναι τεράστιες, δεδομένου ότι οι κατηγορίες αυτές των συγκεκριμένων μεγεθών μήλων δεν μπορούν να διατεθούν σε άλλες αγορές, όπως της Ελλάδας, των Βαλκανίων κ.ά.., καθώς τα μήλα αυτά καλλιεργήθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να πληρούν τις απαιτήσεις των συγκεκριμένων χωρών (Ινδίας, Ιορδανίας, Κουβέιτ κ.ά.). Για τα συγκεκριμένα μεγέθη υπάρχουν συμβόλαια με τον αγοραστή για συγκεκριμένες ποσότητες, καθώς και προκαταβολές χρημάτων.

Επιπρόσθετα, αναφορικά με το θέμα της Αιγύπτου, υποστηρίζεται ότι το ελάχιστο ως άνω ποσό δεν μπορούν να το καλύψουν οι Τράπεζες της χώρας, καθώς δεν δέχονται τη μετατροπή της λίρας Αιγύπτου σε ευρώ, με το πρόσχημα ότι δεν τηρούν ευρώ στο αποθεματικό τους. Ένας Αιγύπτιος επιχειρηματίας που πραγματοποιεί εξαγωγές σε χώρες της Ευρώπης (κυρίως την Ελλάδα) μπορεί να εισάγει προϊόντα ισόποσης αξίας με τις εξαγωγές του χωρίς τον περιορισμό των 2.000 δολαρίων. Βάσει των εμπορικών ισοζυγίων των δύο χωρών, παρατηρείται ότι οι εξαγωγές από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα ξεπερνούν κατά πολύ τις εξαγωγές της Ελλάδας προς αυτή. Το δεδομένο αυτό δημιουργεί μια στρέβλωση στην αγορά, καθώς μειονεκτούν οι επιχειρήσεις οι οποίες εισάγουν αποκλειστικά προϊόντα από τη χώρα μας. Επιπλέον, το ευρώ είναι ένα νόμισμα το οποίο μπορούν οι Αιγύπτιοι εξαγωγείς να το χρησιμοποιήσουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης για τις εισαγωγές τους.

Ως εκ τούτου, προς επίλυση των ανωτέρω κρίσιμων ζητημάτων προτείνουμε τα εξής:

Θέμα 1ο: Επικαιροποίηση της υφιστάμενης εμπορικής συμφωνίας, ώστε να ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα – εξαγωγείς Αιγύπτου ό,τι ισχύει για όλη την εμπορική δραστηριότητα Ελλάδας – Αιγύπτου.

Θέμα 2ο: Να τεθεί το θέμα στην ΕΕ για την υιοθέτηση στήριξη μέσω οικονομικών αποζημιώσεων, όπως έγινε στην αντίστοιχη περίπτωση με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας για άλλα προϊόντα και δραστηριότητες που επλήγησαν.

Εφόσον υπάρχει καλή πρόθεση συνεργασίας από τη μεριά της Αιγύπτου, λύση θα μπορούσε να αποτελέσει η απαίτηση να πληρώνουν και να πληρώνονται οι εισαγωγείς – εξαγωγείς της κάθε χώρας στο νόμισμά τους, δηλαδή οι εξαγωγείς της Αιγύπτου που εξάγουν στην Ελλάδα να πληρώνονται σε λίρα Αιγύπτου και οι Έλληνες εισαγωγείς που εισάγουν από την Αίγυπτο να πληρώνουν σε ευρώ και το αντίστροφο για τους Έλληνες εξαγωγείς και πάντα μέσω τράπεζας.

«Παρακαλούμε, όπως μεριμνήσετε για τα ως άνω ζητήματα και προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να αποφευχθεί η οποιαδήποτε στρέβλωση στην αγορά και να μην ζημιωθούν οι παραγωγοί μήλων και οι Συνεταιρισμοί και οι επιχειρήσεις που ο διακινούν λόγω των απρόβλεπτων εξελίξεων από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή» καταλήγει η επιστολή της ΕΘΕΑΣ προς το ΥπΑΑΤ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία