Σκοπός του Συνεταιρισμού είναι να μειώσει τις καλλιέργειες στα κόκκινα μήλα με αύξηση ποικιλιών όπως Gala και Fuji στην α’ ζώνη που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα και επομένως εκδηλώνονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες, δεδομένου ότι οι δύο αυτές ποικιλίες είναι ανθεκτικότερες.
Ο ίδιος σημείωσε στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης ότι η φετινή παραγωγή μήλου που αποτελεί το κύριο παραγόμενο προϊόν του, ήταν μειωμένη από την αρχή της άνοιξης του 2023 λόγω ακαρπίας που έφεραν οι κλιματικές συνθήκες και σε συνδυασμό με την κακοκαιρία Daniel, περιορίστηκε κατά 30%. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, υπάρχουν καλλιέργειες που έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά, λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας που έπληξε τη Θεσσαλία και τη Μαγνησία. Σε ό,τι αφορά τις τιμές αυτή τη στιγμή στο μήλο, σημείωσε ότι είναι κατά περίπου 20% υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Ως προς αποζημιώσεις των καταστροφών από τον Daniel έχει λάβει περίπου του 70% του ποσού που δικαιούται. «Τη στιγμή που ο Συνεταιρισμός βρισκόταν σε φάση επανόδου μετά την πανδημία, έπληξαν την περιοχή οι πλημμύρες, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Κράββαρης. «Καταφέραμε να συγκομιστεί η παραγωγή και να διακινείται εμπορικά αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.
Επένδυση 4,7 εκατομμύρια ευρώ σε νέα ψυγεία
Επιπλέον, μέσω του προγράμματος 4.2.1 ο Συνεταιρισμός βρίσκεται σε φάση αδειοδότησης για νέες ψυκτικές εγκαταστάσεις ύψους 4,7 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση. Αυτή την περίοδο ο Συνεταιρισμός μεταποιεί και διακινεί προϊόντα όπως το πετιμέζι, ενώ υφίσταται ενδιαφέρον και έναρξη μεταποίησης στο κάστανο. Ωστόσο προτεραιότητα αποτελεί το νωπό φρούτο. Ήδη διαθέτει ιδιόκτητα ψυγεία, διαλογητήριο και συσκευαστήριο. Από το 2021 έχει προηγμένες δυνατότητες διαλογής των μήλων. Επίσης έχει αναπτύξει τεχνολογίες καθαρισμού και ανακύκλωσης νερού του διαλογητηρίου- συσκευαστηρίου των μήλων με μεθόδους όπως η φωτοκαταλυτική νανοδιήθηση και πολλαπλά φίλτρα.
Το σύνολο των μήλων που παράγει ετησίως είναι βάρους 15.000.000 κιλών κατά μέσο όρο. Σε ό,τι αφορά το φιρίκι Πηλίου που εκτός από τα μήλα είναι επίσης κατοχυρωμένο με ΠΟΠ από το 2011, ο Συνεταιρισμός διακινεί το 85% από τα φιρίκια του Πηλίου. Εντάσσει νέες ποικιλίες τα τελευταία χρόνια όπως είναι οι Fuji, JonaGold και μία παραδοσιακή παλιά ποικιλία τα Reinette du Canada. Μεταξύ των προϊόντων που παράγει και διακινεί είναι αχλάδια, κεράσι, κάστανο και ακτινίδιο.
Πρώτος συνεταιρισμός που καταγράφει το αποτύπωμα άνθρακα
Ως προς τις καλλιεργητικές πρακτικές το 1990 ο Συνεταιρισμός στράφηκε σε πρακτικές αειφορικής γεωργίας, ενώ προτεραιότητες αποτέλεσαν η βιωσιμότητα και υγιεινή των προϊόντων, η διασφάλιση της ποιότητας και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος που αποτέλεσαν το τρίπτυχο λειτουργίας της επιχείρησης. Ταυτόχρονα εφαρμόζει καινοτομίες στην καλλιέργεια όπως γεωργία ακριβείας με στόσο τη μείωση ή κατάργηση των χημικών εφαρμογών φυτοπροστασίας και μετασυλλεκτικής διαχείρισης των προϊόντων. Ο Συνεταιρισμός βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε στάδιο ετοιμότητας για τη μετάβαση στην Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τα γεωργικά προϊόντα. Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει να δημιουργεί δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών εντός καλλιεργητικών εκτάσεων για προγνώσεις μικροκλιματικών συνθηκών στα γεωγραφικά όρια κάθε περιοχής, με σκοπό να μειώσει την προληπτική φυτοπροστασία. Αυτή την περίοδο σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς προχωράει στην καταμέτρηση του αποτυπώματος άνθρακα στην περιοχή. Πρόσφατη κίνηση για την αντιμετώπιση του τετράνυχου, ο οποίος επανεμφανίστηκε, ήταν η πειραματική καταπολέμηση του εντόμου με ωφέλιμα αρπακτικά.
Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή