BACK TO
TOP
Food insider

Στα σκαριά νέο πρόγραμμα προώθησης του ελληνικού ρυζιού

Για ακόμη τρία χρόνια, έως το τέλος Μαρτίου του 2027, θα συνεχιστούν οι δράσεις ενημέρωσης, αλλά και προώθησης της βιώσιμης πτυχής της παραγωγής ρυζιού στους καταναλωτές της Ελλάδας και της Ισπανίας, με στόχο την ενίσχυση της εικόνας και των ποιοτικών χαρακτηριστικών του προϊόντος, έναντι του εισαγόμενου ρυζιού τρίτων χωρών.

Masterclass-EURICE

Λεωνίδας Λιάμης

7
0

Την αποκάλυψη έκανε ο Κατερίνα Μίχου, υπεύθυνη για την υλοποίηση προγραμμάτων προώθησης στην εταιρεία Novacert ΕΠΕ, με δηλώσεις της στο περιθώριο ενός masterclass μαγειρικής βασισμένο στο ελληνικό ρύζι, από τη Chef Ντίνα Νικολάου, που διοργανώθηκε τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το επικείμενο κλείσιμο του προγράμματος Eurice.

«Μιλάμε για ένα δεύτερο πρόγραμμα που παίρνει τη σκυτάλη από το εν εξελίξει πρόγραμμα Eurice. Οι χώρες στόχοι είναι και πάλι η Ελλάδα και η Ισπανία, όπως επίσης και οι φορείς υλοποίησης, δηλαδή η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης από την Ελλάδα κι αντίστοιχα η Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια από την Ισπανία», τόνισε η κ. Μίχου. Όπως εξήγησε η ίδια, το Eurice ολοκληρώνεται το Μάρτιο του 2024 και αμέσως μετά το κλείσιμό του, από την 1η Απριλίου και για τα επόμενα 3 χρόνια, ξεκινά η εφαρμογή του νέου προγράμματος που έχει προϋπολογισμό περίπου 3 εκατ. ευρώ, όσα σχεδόν και το Eurice.

Ο στόχος και στο νέο πρόγραμμα είναι ο ίδιος και έχει να κάνει με την ενημέρωση των ευρωπαίων καταναλωτών για τη βιώσιμη πτυχή της καλλιέργειας του ρυζιού στις δύο χώρες, ωστόσο οι δράσεις του νέου έχουν υποστεί κάποιες αλλαγές και υπάρχει μια νέα στρατηγική.

«Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο προγραμμάτων, όσον αφορά στην περίπτωση της Ελλάδας είναι ότι δεν περιλαμβάνεται εκδήλωση Τύπου που συνόδευε συνήθως το φεστιβάλ ρυζιού το Σεπτέμβριο και δεν θα γίνουν σεμινάρια. Όμως παραμένουν τα master classes, αλλά και ο θεσμός food ambassador, θέση την οποία θα συνεχίσει να κατέχει η chef Ντίνα Νικολάου, αλλά δεν θα γίνουν αυτή τη φορά σεμινάρια», επισήμανε η εκπρόσωπος της Novacert ΕΠΕ.

Η φημισμένη Ελληνίδα Chef, από την πλευρά της, υπογράμμισε πως ο στόχος του Eurice, αλλά και του προγράμματος που έρχεται, είναι να δοθεί μια εθνική υπόσταση στο ελληνικό ρύζι και ειδικά στο γλασέ, να μπει σε εθνικές συνταγές σε να αποτελέσει ένα εθνικό πιάτο.

«Επιλέξαμε τα γεμιστά, ως εθνικό πιάτο, γιατί είδαμε ότι στις συνταγές αυτές το γλασέ ρύζι ανταποκρίνεται πολύ ωραία σε αυτές τις τεχνικές και συνεχίζουμε στην ίδια πάντα ρότα, με τον ίδιο ενθουσιασμό», είπε η κ. Νικολάου, προσθέτοντας πως «θεωρώ ότι στην πρώτη τριετία έγινε πολύ καλή δουλειά, και με σεμινάρια στις σχολές, αλλά και με πολλές δράσεις και masterclasses σε εστιατόρια».

Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του Eurice -που πήγε λίγο πίσω, λόγω της πανδημίας κοροναϊού- έγιναν επίσης πάρα πολλές δημοσιεύσεις και όπως ειπώθηκε στην εκδήλωση δημιουργήθηκαν 160 - 180 πρωτότυπες συνταγές, πολλές φορές με λαχανοντολμάδες, ντολμαδάκια. Το γλασέ παράλληλα δοκιμάστηκε σε πιλάφια και ανταποκρίνεται και σε αυτά πολύ καλά, ενώ αξιοποιήθηκε στην τεχνική ριζότο, η χρήση Καρολίνας η οποία ενδείκνυται και είναι μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης ελληνικό προϊόν που θα καλύψει και την ανάγκη μιας ξένης συνταγής.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία