BACK TO
TOP
Food insider

Ομάδα παραγωγών αμυγδάλου της Λάρισας εφαρμόζει φυτεύσεις πέντε φορές πυκνότερες από τις συμβατικές

Στην απόφαση να ενώσουν τις δυνάμεις τους και τις διαθέσιμες εκτάσεις καλλιέργειας αμυγδάλου προχώρησαν το 2022, 11 παραγωγοί της Λάρισας, προκειμένου να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας, διαφοροποιώντας ταυτόχρονα το παραγωγικό τους μοντέλο και προχωρώντας στη μέθοδο της πυκνής φύτευσης.

Amygdala-paragogoi-Larissa

Γιώργος Λαμπίρης

97
0

Η Ειρήνη Σπανούλη, εκπροσωπώντας την ομάδα παραγωγών με την ονομασία «Καρπολόγιον», αναφέρει ότι «δημιουργήσαμε καλλιέργειες πυκνής φύτευσης και είμαστε από τους πρώτους που αποφάσισαν να εφαρμόσουν το συγκεκριμένο μοντέλο στο αμύγδαλο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ανά στρέμμα αντιστοιχούν 135 δέντρα αντί για 30 δέντρα που είναι το σύνηθες στην καλλιέργεια του καρπού.  Ο λόγος που κάναμε κάτι τέτοιο ήταν διότι μας δίνεται η δυνατότητα της μηχανικής συγκομιδής και πετυχαίνουμε εξοικονόμηση κόστους καθότι δεν απαιτούνται εργατικά χέρια. Επιπλέον, παρατηρούμε σημαντικά οφέλη και στην ποιότητα του καρπού με ομοιόμορφη ωρίμανση, καθότι η συλλογή πραγματοποιείται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ μας δίνεται η δυνατότητα να προστατεύουμε το αμύγδαλο από τις καιρικές συνθήκες».

Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου αποτέλεσε πρωτοβουλία του Νώντα Σπανούλη, γεωπόνου και παραγωγού και μέλους της ομάδας, με πρότερη επαγγελματική θητεία στο εξωτερικό. Διατηρώντας τα ερεθίσματα από αντίστοιχες καλλιέργειες άλλων χωρών, πρότεινε την εφαρμογή της πυκνής φύτευσης και στο ελληνικό αμύγδαλο.

Στα 600 κιλά ανά στρέμμα οι αποδόσεις

Σε ό,τι αφορά τις μέσες αποδόσεις ανά στρέμμα είναι περίπου 600 κιλά ανά στρέμμα σε πυκνή φύτευση με συνολικές παραγόμενες ποσότητες που μπορεί να φτάσουν έως και τους 100 τόνους ετησίως. Στόχος είναι να αυξηθούν οι ποσότητες, δεδομένου ότι έχουν γίνει νέες φυτεύσεις που θα εισέλθουν σταδιακά στην παραγωγή. Οι δύο ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι η φυρανιά και η nonpareil. Όπως αναφέρει η παραγωγός στο πλάνο της ομάδας παραγωγών είναι να δημιουργήσουν στο προσεχές διάστημα ιδιόκτητο συσκευαστήριο για την τυποποίηση της παραγωγής. «Διαθέτουμε ήδη τις δικές μας εγκαταστάσεις θραύσης, ενώ φιλοσοφία μας είναι να σπάμε το κέλυφος του αμυγδάλου λίγο πριν παραδώσουμε την κάθε παραγγελία. Με αυτόν τον τρόπο διατηρούμε τα αρώματα και τη γεύση, ενώ δεν αφήνουμε τον καρπό να παραμένει αποφλοιωμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα σε τσουβάλια».

Η ομάδα παραγωγών της Λάρισας είναι μεταξύ αυτών που έχει επιλέξει η Νέα Γεωργία – Νέα Γενιά για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Αγροανέλιξη», το οποίο υποστηρίζει αγροδιατροφικές επιχειρήσεις στοχεύοντας στη διαμόρφωση μιας νέας επιχειρηματικής νοοτροπίας στον κλάδο και την ανάπτυξη νέων διαφοροποιημένων προϊόντων διατροφής.

Επί του παρόντος οι παραγόμενες ποσότητες διατίθενται εκτός από το εμπόριο και σε σεφ, οι οποίοι χρησιμοποιούν τον καρπό για την δημιουργία ειδικών αρωμάτων που βρίσκουν εφαρμογή στη γαστρονομία. «Οι ποικιλίες που παράγουμε διαθέτουν ξεχωριστό αρωματικό προφίλ και επομένως βρίσκουν χώρο στον τομέα της γαστρονομίας. Στόχος μας είναι εκτός από την εγχώρια αγορά να αναπτύξουμε την παρουσία μας και στις εξαγωγές», συμπληρώνει.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία