BACK TO
TOP
Food insider

Το Nutri Score διχάζει την ΕΕ και «υπονομεύει» φέτα και ελαιόλαδο

Το Νutri Score, ο διατροφικός… σηµατοδότης που διχάζει την ΕΕ, είναι και πάλι στην επικαιρότητα.

Nutri-score

Μαρία Γιουρουκέλη

104
0

Στη Γαλλία, χώρα εµπνευστή της εν λόγω πολύχρωµης διατροφικής ετικέτας, µεγάλες αλυσίδες σούπερ µάρκετ έχουν ήδη τοποθετήσει το σηµατάκι -  που αξιολογεί από το Α (άριστη επιλογή) µέχρι το Ε (χειρότερη επιλογή) - και σε προϊόντα µεσογειακής διατροφής όπως ελαιόλαδο και φέτα, κατατάσσοντας τα στις µέτριες ή όχι καλές επιλογές. Σηµειωτέον, το δείγµα αναφοράς είναι τα 100 γραµ. ή ml. Πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά «σπρώχνουν» ένα προϊόν πιο υψηλά στην κλίµακα, ενώ η ζάχαρη, τα λίπη και το αλάτι, προς τα κάτω.

Το γεγονός αυτό, καυτηριάζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς, ο οποίος όπως λέει αν εφαρµοστεί καθολικά στην ΕΕ θα αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες, τονίζοντας πως πρέπει να βρεθεί τρόπος και να χτιστούν συµµαχίες µε Ιταλία και Ισπανία - καθώς και τα προϊόντα τα δικά τους επηρεάζονται - ώστε να αποτραπεί ή τουλάχιστον να ανατραπεί αυτή η βαθµολογία από το ελαιόλαδο και τη φέτα.

«Γαλλική ανακάλυψη και συγχρόνως «ταφόπλακα» για τα κυριότερά εξαγώγιµα προϊόντα του τόπου µας και ειδικότερα το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τις ελιές µας και τη φέτα, αφού στο συγκεκριµένο σύστηµα αξιολόγησης, πατώνουν χαρακτηριστικά και τα τρία! Η φέτα µας παίρνει βαθµολογία D δηλαδή όχι καλή επιλογή. Βλέπω τον καλό φίλο µου και σύντεκνο, Παύλο Σατολιά, πρόεδρο του Συνεταιρισµού Καλαβρύτων να παθαίνει εγκεφαλικό µε αυτή την εξέλιξη, καθώς η φέτα του συνεταιρισµού εξάγεται στο εξωτερικό σε πολύ µεγάλες ποσότητες ως ΠΟΠ προϊόν. Αλλά και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο βαθµολογείται µε C, δηλαδή µέτρια επιλογή», ανάφερε σε άρθρο του ο Σ. Γαβαλάς.

«Βάζοντας, όµως, πάνω στη συσκευασία, αυτή τη σήµανση, θα επηρεαστεί ο καταναλωτής αρνητικά, αφού το nutri-score του λέει σε εισαγωγικά πάρε κάτι άλλο....», σηµειώνει σχολιάζοντας την αντίφαση εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που έχουν πάρει ισχυρισµό υγείας, να κρίνονται ως µέτρια επιλογή, ενώ «διάσηµο» αναψυκτικό ή πατατάκια να βαθµολογείται µε Β, δηλαδή καλή επιλογή.

Το ελαιόλαδο δεν θα πάρει ποτέ σήµανση Α, καθώς το µόνο µακροθρεπτικό συστατικό του είναι τα λιπαρά, δήλωνε ο επιδηµιολόγος Serge Hercberg Hercberg, επινοητής του συστήµατος, στο ισπανικό πρακτορείο EFE.

Το Βέλγιο ζεσταίνει το θέµα Nutri Score µε επιστηµονικό συµπόσιο στις 25 Απριλίου, για µεροληψία µιλά µελέτη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επρόκειτο να υποβάλει πρόταση για εναρµονισµένη επισήµανση Νutri Score στα τρόφιµα έως το τέλος της νοµοθετικής περιόδου, αλλά αποφάσισε να την αναβάλει λόγω της αντίθεσης πολλών χωρών. Το Βέλγιο, όπου έχει υιοθετηθεί το σύστηµα (όπως σε Γαλλία, Λουξεµβούργο, Γερµανία και Ολλανδία), ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, έχει προγραµµατίσει ένα επιστηµονικό συµπόσιο αφιερωµένο στο Nutriscore για τις 25 Απριλίου, σε µια τελευταία προσπάθεια να αναβιώσει το θέµα. Την ίδια ώρα, µελέτη του ολλανδικού ερευνητικού κέντρου Dutch Elsevier κάνει λόγο για «µεροληψία» στο µεγαλύτερο µέρος της έρευνας για το Nutriscore, καθώς όπως αναφέρει, «έχει διεξαχθεί από συγγραφείς που εργάζονται στο ινστιτούτο EREN (Équipe de Recherche en Epidemiologie Nutritional) », από το οποίο προήλθε το σύστηµα επισήµανσης ή συνδέονται µε προγραµµατιστές του».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία