BACK TO
TOP
Food insider

Kαινοτομία υπεραξίας το «OlivEgg», προς ολοκλήρωση οι επενδύσεις 3 εκατ. της Tsakiris Family

Ένα καινοτόμο προϊόν αυγού αναβαθμισμένης διατροφικής σύνθεσης και προστιθέμενης αξίας, που παράγεται σύμφωνα με τις αρχές της υγείας και ευζωίας των ζώων, της κυκλικής οικονομίας και στρατηγικής πράσινης ανάπτυξης προέκυψε μέσω του διεπιστημονικού έργου «OlivEgg» και την συνεργασία της Tsakiris Family και του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών/ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

kainotomia-to-olivegg

16
0

Η καινοτομία του συγκεκριμένου προϊόντος συνίσταται στην προσθήκη πάστας ελιάς στο σιτηρέσιο των ορνίθων, η οποία όπως προκύπτει έχει πολλαπλά οφέλη για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τη θρεπτική αξία των αυγών τους.  Το τριετές διεπιστημονικό πρόγραμμα «OlivEgg» ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Οκτώβριο, με προϋπολογισμό 389.000 ευρώ και συγχρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τη δράση «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας» και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Τα οφέλη της πάστας ελιάς

Η προσθήκη της σύνθετης πάστας ελιάς στο σιτηρέσιο των ορνίθων, διαπιστώθηκε ότι έχει θετική επίδραση στην ποιότητα του κελύφους του αυγού, όπως επισήμανε η κτηνίατρος- εντεταλμένη ερευνήτρια, επιστημονικά υπεύθυνη του έργου OlivEgg, Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, Δρ. 'Αννα Δεδούση κατά την παρουσίαση του προγράμματος, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη.

Όπως διευκρίνισε, καταγράφηκε σημαντική μείωση στο πάχος του κελύφους των μαρτύρων (36,23%) σε σύγκριση με τα αυγά των ορνίθων που διατράφηκαν με σύνθετη πάστα ελιάς (2,9%-7,35%) και διαπιστώθηκε χαμηλότερο σε ποσοστό από 15% έως και 35% των αυγών με σπασμένο κέλυφος. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια, διαπιστώθηκε ότι η προσθήκη της σύνθετης πάστας ελιάς στο σιτηρέσιο των ορνίθων σε ποσοστό 6%, επηρεάζει θετικά το χρωματισμό του κρόκου των αυγών (πιο σκούρο κίτρινο).

Αναφορικά με την θρεπτική αξία των αυγών από όρνιθες που τράφηκαν με σύνθετη πάστα ελιάς, η ίδια τόνισε ότι εμφάνισαν αύξηση περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες στο αρχικό στάδιο της αυγοπαραγωγής και μείωση της περιεκτικότητας σε χοληστερόλη. Μάλιστα, είπε ότι τα αυγά που παράχθηκαν από όρνιθες που είχαν στο σιτηρέσιό του σύνθετη πάστα ελιάς σε ποσοστό 6%, παρουσίασαν βελτίωση του προφίλ λιπαρών οξέων.

Μιλώντας για τη μεθοδολογία του έργου, η κ. Δεδούση ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η πάστα ελιάς αποτελεί ένα υποπροϊόν της διαδικασίας εκχύλισης του ελαιολάδου και είναι πλούσια σε λιπίδια:73% ολεϊκό οξύ, 13% παλμιτικό οξύ και 7% λινολεϊκό οξύ. Επισήμανε δε ότι η κατανάλωση πάστας ελιάς, μπορεί να προσφέρει στα ζώα ενέργεια και συγκεκριμένα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ παράλληλα αποτελεί πηγή πολλών βιολογικών δραστικών ενώσεων με αντιοξειδωτικές, αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Ολοκληρώνονται επενδύσεις 3 εκατ. ευρώ

Πέρα από την καινοτομία του OliveEgg, η Tsakiris Family ετοιμάζεται να διαθέσει στην αγορά και άλλα νέα προϊόντα προστιθέμενης αξίας με κοινωνικό πρόσημο, ενώ παράλληλα συνεχίζει τις επενδύσεις στη μονάδα της, στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης.  Μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουν ολοκληρωθεί τρεις επενδύσεις σε εγκαταστάσεις: νέα μονάδα βιολογικής παραγωγής δυναμικότητας 20.000 ορνίθων (ύψος επένδυσης: 1.200.000 ευρώ), η νέα μονάδα βιολογικής γεωργίας 6.500 ορνίθων (ύψος επένδυσης: 250.000 ευρώ) και η τρίτη μεγάλη μονάδα συμβατικών (αβγών), 96.000 ορνίθων (ύψος επένδυσης: 1.500.000 ευρώ). Σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων επενδύσεων, η συνολική παραγωγή της εταιρείας, που σήμερα ανέρχεται σε 190.000 όρνιθες, θα αυξηθεί κατά 65% και θα ξεπεράσει τις 310.000 όρνιθες.

Σταθερά στο μονοπάτι της βιωσιμότητας μέσω της καινοτομίας, βαδίζει η οικογενειακή επιχείρηση Tsakiris Family ΑΕ, επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Παύλος Τσακίρης, σημειώνοντας ότι η προαναφερόμενη αρχή αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής που χαράσσεται. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη συνεχή αναζήτηση νέων, καινοτόμων λύσεων που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και βελτιώνουν την ποιότητα των προϊόντων», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η αναγκαιότητα συνεργειών μεταξύ επιχειρήσεων και επιστημονικών ιδρυμάτων και φορέων είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Επιχειρηματολογώντας επί της θέσης του σημείωσε ότι ο σύγχρονος καταναλωτής απαιτεί προϊόντα νέας γενιάς που συνδυάζουν ποιότητα, ασφάλεια και καινοτομία και τόνισε ότι η έρευνα και ανάπτυξη είναι απαραίτητη για την επίτευξη αυτών των στόχων, αφού μέσω αυτής «μπορούμε να μειώσουμε τους κινδύνους και τα λάθη στα πρώτα στάδια ανάπτυξης νέων προϊόντων, παρέχοντας τεκμηριωμένα αποτελέσματα που στηρίζουν τις επιχειρηματικές αποφάσεις».

Υπογράμμισε δε με έμφαση τη σημασία της διαφοροποίησης για τις εταιρείες, λέγοντας ότι «σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, η διαφοροποίηση αποτελεί το μέγιστο συγκριτικό πλεονέκτημα και μόνο με αυτήν μπορούν οι επιχειρηματίες να προσδοκούν ανάπτυξη, ξεχωρίζοντας στη διεθνή σκακιέρα». Ο ίδιος, ευχαρίστησε τους εμπλεκόμενους φορείς με το έργο OlivEgg, σημειώνοντας ότι ήταν η «αλληλοϋποστήριξη μεταξύ μας που επέτρεψε να ξεπεραστούν οι προκλήσεις και να προκύψουν τα σπουδαία αποτελέσματα».

Η «καρδιά» της έρευνας στην Ελλάδα «χτυπά» στην Κεντρική Μακεδονία

Πέντε από τα συνολικά 11 ινστιτούτα του ΕΛΓΟ-Δήμητρα είναι εγκατεστημένα στην Κεντρική Μακεδονία και τα 2/3 των ερευνητών βρίσκονται στην περιοχή, επισήμανε στην τοποθέτησή του στην εκδήλωση ο κτηνίατρος -διευθυντής Ερευνών και επικεφαλής του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, Δρ. Αντώνιος Ζδράγκας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη διαπιστούμενη μείωση του χάσματος μεταξύ των ερευνητικών αποτελεσμάτων και της αποδοχής του από τις εταιρείες ειδικότερα στην ΠΚΜ.

Στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι από τα συνολικά 400 ερευνητικά έργα του ΕΛΓΟ-Δήμητρα τα 54 υλοποιούνται από το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης και μιλώντας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές, εστίασε στα κλιματική αλλαγή, επισιτιστική ασφάλεια, πρόληψη και αντιμετώπιση επιδημιών, προστασία της δημόσιας υγείας, με δεδομένο όπως είπε ότι το 70% των ασθενειών που εμφανίζονται στους ανθρώπους έχουν την «πηγή» τους στα ζώα και στην βιωσιμότητα των εκτροφών. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος εξήρε τη σημασία του γενετικού υλικού.

Το στέλεχος της Sparta Life AE, Κωνσταντίνος Κορνιωτάκης αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά και στην παρασκευή της σύνθετης πάστας ελιάς, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν τέσσερις διαφοροποιήσεις της και για άλλα παραγωγικά ζώα. Τόνισε δε ότι  η εταιρεία εξήγαγε σύνθετη πάστα ελιάς στις αγορές της Ισπανίας, Ιρλανδίας και Ρουμανίας, διευκρινίζοντας ότι η μέση ετήσια παραγωγή της εταιρείας είναι σήμερα 2.000 τόνοι. Είπε ακόμη ότι η επιχείρηση μπορεί να ανταπεξέλθει και σε πολύ πιο αυξημένη ζήτηση.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία