BACK TO
TOP
Food insider

Eυρωπαϊκή καμπάνια 18 χωρών για ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα ασφάλειας τροφίμων

Μετά την επιτυχία των τριών προηγούμενων ετών, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και οι εταίροι της στα κράτη μέλη της ΕΕ εγκαινίασαν την εκστρατεία «Safe2Eat» 2024. Η εκστρατεία, που ήταν παλαιότερα γνωστή ως «EUChooseSafeFood», επιστρέφει με νέο όνομα και ανανεωμένο υλικό με ισχυρή δέσμευση για την ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών σε θέματα ασφάλειας των τροφίμων.

themata-asfalias-trofimon

52
1

Η εκστρατεία διευρύνει φέτος την εμβέλειά της σε 18 χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για την επιλογή των τροφίμων τους. Μαζί με την Ελλάδα οι συμμετέχουσες χώρες για το 2024 είναι η Ρουμανία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Εσθονία, η Κροατία, η Ιταλία, η Λετονία, η Κύπρος, η Σλοβενία, η Ισπανία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβακία, η Αυστρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, το Μαυροβούνιο και η Βόρεια Μακεδονία.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εκπροσωπεί την Ελλάδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην εκστρατεία έχοντας και φέτος δυναμική παρουσία με δράσεις που ενημερώνουν και ευαισθητοποιούν τους Έλληνες πολίτες σε θέματα ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων.

Ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών για τεκμηριωμένες επιλογές

Έρευνα που διεξήγαγε η EFSA σε συνεργασία με την εταιρεία IPSOS το 2023, έδειξε ότι σχεδόν το 70% των Ευρωπαίων ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των τροφίμων. Ωστόσο, περίπου το 60% θεωρεί ότι οι πληροφορίες για την ασφάλεια των τροφίμων είναι πολύ τεχνικές και δυσνόητες. Η ανανεωμένη εκστρατεία Safe2Eat έρχεται ως απάντηση σ’ αυτά τα ευρήματα, ώστε να κάνει πιο κατανοητή την επιστήμη των τροφίμων με σαφή, ακριβή, αλλά ταυτόχρονα καθησυχαστικό και κατανοητό τρόπο. Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να παίρνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για την κατανάλωση των τροφίμων τους, νιώθοντας εμπιστοσύνη για την ασφάλεια και την υγεία τους στις καθημερινές τους επιλογές.

Η εκστρατεία Safe2EatEU εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην εκπαίδευση των πολιτών σχετικά με διάφορες πτυχές της ασφάλειας των τροφίμων. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα τροφιμογενή νοσήματα, οδηγίες για τον ορθό χειρισμό των τροφίμων, η καλύτερη κατανόηση των πληροφοριών στις ετικέτες των τροφίμων και η προώθηση πρακτικών μείωσης της απώλειας των τροφίμων.

Η εκστρατεία φέρνει στο προσκήνιο επίσης, τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής, το θέμα της ασφάλειας των συμπληρωμάτων διατροφής και την ανάγκη επιστημονικής τεκμηρίωσης των ισχυρισμών υγείας στα προϊόντα τροφίμων. Επιπλέον, επιδιώκει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ασφάλεια των πρόσθετων στα τρόφιμα  και των νέων τροφίμων, καθώς και την παρουσία αλλεργιογόνων στα τρόφιμα.

«Σε όλη την Ευρώπη, οι καταναλωτές πραγματοποιούν καθημερινά αγοραστικές αποφάσεις τροφίμων, αξιολογώντας διάφορους παράγοντες, όπως το κόστος, τη γεύση, τη βιωσιμότητα και την προέλευσή τους. Χάρη στα υψηλά πρότυπα ασφάλειας τροφίμων στην ΕΕ, οι καταναλωτές μπορούν να είναι βέβαιοι ότι, ανεξάρτητα από τις επιλογές τους, τα τρόφιμα που αγοράζουν και καταναλώνουν είναι ασφαλή. Η εκστρατεία #Safe2EatEU αποσκοπεί στο να συνδέσει την επιστήμη της ασφάλειας τροφίμων με τα τρόφιμα που απολαμβάνουμε, προσφέροντας τη δυνατότητα να λαμβάνουμε τεκμηριωμένες αποφάσεις με εμπιστοσύνη», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της EFSA, Bernhard Url.

Ο κ. Αντώνιος Ζαμπέλας, Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δήλωσε σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας για τρίτη χρονιά στην ενημερωτική εκστρατεία της EFSA: «Η ανάγκη των πολιτών για τεκμηριώμενη ενημέρωση σε θέματα τροφίμων είναι σταθερά παρούσα σε όλες τις έρευνες που πραγματοποιούνται, με κοινό παρονομαστή την απαίτηση για πληροφορίες που είναι κατανοητές και πρακτικές, αλλά ταυτόχρονα και επιστημονικά τεκμηριωμένες. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που είμαστε συνοδοιπόροι της EFSA και των χωρών που συμμετέχουν στην εκστρατεία αυτή, καθώς αποτελεί μια προσπάθεια που έχει αισθητά αποτελέσματα στην καθημερινότητα και στην υγεία των πολιτών, κάτι που αποτελεί στόχο του ΕΦΕΤ σε όλα τα χρόνια της λειτουργίας του».

 

 

 

 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία