BACK TO
TOP
Food insider

Υπαναχωρεί η Πορτογαλία για το σύστημα σήμανσης τροφίμων Nutri-score

Η κυβέρνηση της Λισαβόνας διευκρίνισε την Τρίτη (11 Ιουνίου) ότι η σύσταση του προηγούμενου εκτελεστικού οργάνου για την υιοθέτηση του πολυσυζητημένου συστήματος επισήμανσης τροφίμων κατά το πρότυπο των (φωτεινών) σηματοδοτών είχε εκδοθεί χωρίς να έχει προηγηθεί κατάλληλη διαβούλευση με τις αρχές τροφίμων.

Nutri-score

52
0

Η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας πρότεινε στις 5 Απριλίου την υιοθέτηση επισήμανσης Nutri-score στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας. Το σύστημα αυτό είναι ένα σύστημα ετικετών κατά το πρότυπο των (φωτεινών) σηματοδοτών που κατατάσσει τα τρόφιμα ανάλογα με τη διατροφική τους αξία, η οποία υπολογίζεται σε μια τυπική μερίδα. Το σύστημα κυμαίνεται από το Α-πράσινο, που υποδηλώνει τον πιο υγιεινό βαθμό, έως το Ε-κόκκινο.

Ωστόσο, η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Λουίς Μοντενέγκρο, αμφισβήτησε τη νομιμότητα της κίνησης του προηγούμενου υπουργικού συμβουλίου.

Την Τρίτη, το υπουργείο Γεωργίας δημοσίευσε διάταγμα με το οποίο εξέφρασε «επιφυλάξεις» για το σύστημα φωτεινών σηματοδοτών και διευκρίνισε ότι η επισήμανση των τροφίμων είναι αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων και Κτηνιατρικής (DGAV), η οποία δεν είχε ερωτηθεί στην περίπτωση του προηγούμενου διατάγματος.

Η DGAV, επισημαίνεται στο κείμενο του υπουργείου, «έχει εκφράσει επιφυλάξεις» για το Nutriscore, «το οποίο οδηγεί σε συγκεχυμένες ταξινομήσεις χωρίς να λαμβάνει υπόψη το μοντέλο των πορτογαλικών τροφίμων».

Το σύστημα εισήχθη για πρώτη φορά στη Γαλλία το 2017 και η Πορτογαλία επρόκειτο να γίνει η όγδοη ευρωπαϊκή χώρα που το ενέκρινε, μετά το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ελβετία και τις Κάτω Χώρες.

Η εφαρμογή του Nutri-score, βέβαια, παραμένει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα και σε επίπεδο ΕΕ.

Μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέληξε το 2020 στο συμπέρασμα ότι τα συστήματα που χρησιμοποιούν χρωματική κωδικοποίηση σε συνδυασμό με μια κλίμακα βαθμολόγησης, όπως το Nutri-score, είναι τα καταλληλότερα για να εμπνεύσουν μια επικείμενη πρόταση για ένα σύστημα επισήμανσης σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ενώ η πρωτοβουλία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022, η Κομισιόν την καθυστέρησε από φόβο μήπως πολωθεί η συζήτηση εν όψει των Ευρωεκλογών.

Η Ιταλία μάλιστα, ο πιο ηχηρός αντίπαλος του Nutri-score, έχει προωθήσει ήδη ένα εναλλακτικό σύστημα με την ονομασία Nutrinform, το οποίο δείχνει το ποσοστό των θρεπτικών συστατικών και της ενέργειας χωρίς να κατατάσσει το προϊόν.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία