BACK TO
TOP
Food insider

Διατροφική επισήμανση αλλά με σωστή αξιολόγηση λέει ο Τσιάρας που διαφωνεί με Nutri-Score

Την ελπίδα ότι μέσα από τη συνεννόηση και τη συνένωση δυνάμεων, στον νέο πενταετή κύκλο που ξεκινά, η ΕΕ θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας του αγροτικού κόσμου, αλλά την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών, εξέφρασε στο πρώτο του συμβούλιο υπουργών Γεωργίας, ο Κώστας Τσιάρας, βάζοντας στο επίκεντρο και το Νutri Score, το διατροφικό… σηµατοδότη που διχάζει την ΕΕ.

diafwnia-gia-nutriscore

55
1

Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της διατροφικής επισήμανσης στις συσκευασίες, ανέφερε ότι η χώρα μας στηρίζει κάθε δράση που ενισχύει την ασφάλεια των τροφίμων, τη διαφάνεια και την προστασία των καταναλωτών. Προς αυτή την κατεύθυνση δήλωσε υπέρ της χρήσης ενός συστήματος διατροφικής επισήμανσης στο εμπρόσθιο πεδίο της συσκευασίας που θα βοηθά τους καταναλωτές να κάνουν τις σωστές επιλογές. Τόνισε ωστόσο ότι, το Nutri-Score δεν αποτελεί την κατάλληλη επιλογή, καθώς παραπλανεί τους καταναλωτές και επηρεάζει τις επιλογές τους μέσα από μια ελλιπή και υπεραπλουστευμένη αξιολόγηση. Η επισήμανση, θα πρέπει να δίνει προτεραιότητα στην υγεία των καταναλωτών έναντι του κέρδους και παράλληλα οφείλει να ενημερώνει σωστά τους πολίτες.

Να σημειωθεί ότι η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή επρόκειτο να υποβάλει πρόταση για εναρµονισµένη επισήµανση Νutri Score στα τρόφιµα έως το τέλος της νοµοθετικής περιόδου, αλλά αποφάσισε να την αναβάλει λόγω της αντίθεσης πολλών χωρών. Μάλιστα, µελέτη του ολλανδικού ερευνητικού κέντρου Dutch Elsevier κάνει λόγο για «µεροληψία» στο µεγαλύτερο µέρος της έρευνας για το Nutriscore, καθώς όπως αναφέρει, «έχει διεξαχθεί από συγγραφείς που εργάζονται στο ινστιτούτο EREN (Équipe de Recherche en Epidemiologie Nutritional) », από το οποίο προήλθε το σύστηµα επισήµανσης ή συνδέονται µε προγραµµατιστές του».

Η απεικόνιση του Nutri-Score πάνω στις ετικέτες τροφίμων χρησιμοποιεί πέντε χρωματικές και αντίστοιχες γραμματικές διαβαθμίσεις, (A, B, C, D, E) κατά την οποία στην κατηγορία «Α» (πράσινη) κατατάσσονται τα τρόφιμα με την υψηλότερη διατροφική αξία, ενώ αντίθετα στην κατηγορία «Ε» (κόκκινη) εκείνα με τη χαμηλότερη, σύμφωνα πάντα με την αξιολόγηση του συγκεκριμένου συστήματος. Το σύστημα υποβαθμίζει βασικά προϊόντα της ελληνικής διατροφής, επειδή δεν αξιολογεί το σύνολο του ποιοτικού τους προφίλ και της διατροφικής τους αξίας, αλλά μόνο τα λιπαρά, τα σάκχαρα τις πρωτεΐνες, το αλάτι και τις φυτικές ίνες, γεγονός που πιστεύουμε πως δεν καλύπτει τους βασικούς στόχους της ΕΕ και της πολιτικής F2F.

Το ελαιόλαδο (εξαιρετικό παρθένο και λοιπές κατηγορίες του) αρχικά είχε καταταγεί στην κατηγορία «D» και στη συνέχεια αναβαθμίστηκε στην κατηγορία «C», κατηγορία στην οποία παρέμεινε μέχρι και τον ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 2023.

Μετά από πρόσφατη νέα τροποποίηση του αλγόριθμου αξιολόγησης NUTRI-SCORE που ισχύει από τον ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 2024, άλλαξε η κατάταξη για ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου και του ελαιολάδου που αναβαθμίστηκε στην «B», σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η αξιοπιστία του συστήματος, να επιτευχθεί μια πιο δίκαιη απεικόνιση των διατροφικών προφίλ των τροφίμων, αλλά και για να εξομαλυνθούν οι αντιδράσεις που έχουν αναπτυχθεί.

Όμως, ακόμα και μετά την τελευταία τροποποίηση, το εξαιρετικό παρθένο (ΕΠΕ) και το παρθένο ελαιόλαδο (ΠΕ), ως απόλυτα φυσικά, μονοσυστατικά και με υψηλή διατροφική αξία τρόφιμα, δεν είναι στο επίπεδο που δίκαια τους αξίζει, δηλαδή στην ανώτερη κατηγορία που για το Nutri-Score είναι η «A». Ανάλογη δυσμενή θέση κατέχουν και άλλα μονοσυστατικά φυσικά τρόφιμα όπως το μέλι κ.ά.

Στην πραγματικότητα, η νέα έκδοση του Nutri-Score εξακολουθεί να μην αντικατοπτρίζει την πλούσια ποσότητα σε ωφέλιμα συστατικά και τη διατροφική υπεροχή του εξαιρετικού παρθένου και παρθένου ελαιόλαδου, όπως έχει αποδειχθεί και επικαιροποιηθεί από πολλαπλές επιστημονικές μελέτες και έρευνες. Επιπλέον, στην ίδια κατηγορία «Β», τα παρθένα ελαιόλαδα συνυπάρχουν με άλλα έλαια που είναι επεξεργασμένα και με σαφώς κατώτερο διατροφικό προφίλ (πυρηνέλαιο, απλό ελαιόλαδο [ραφιναρισμένο], grapeseed oils, ηλιέλαιο κ.λπ.) αλλά ακόμα και με κονσέρβες που περιέχουν ηλιέλαιο, προτηγανισμένες πατάτες, κ.ά!

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία