BACK TO
TOP
Food insider

Aνεβάζει κόστη και εντείνει ανταγωνισμό ο κανονισμός EE που αποσυνδέει εμπορεύματα τροφίμων από αποψίλωση δασών

Η εισαγωγή νέων κανονισμών για τη βιωσιμότητα, όπως ο κανονισμός της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών (EUDR), θα μπορούσε να έχει αξιοσημείωτο αντίκτυπο στις αλυσίδες εφοδιασμού εμπορευμάτων, με αποτέλεσμα αυξήσεις τιμών.

anevazei-times-emporeumata-trofima

15
0

Ο κανονισμός για τα προϊόντα χωρίς αποψίλωση των δασών (EUDR) θα αρχίσει να εφαρμόζεται στις 30 Δεκεμβρίου 2024 και αποτελεί βασικό μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της φιλοδοξίας του μπλοκ να επιτύχει καθαρά μηδενικά αέρια θερμοκηπίου έως το 2050.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς, GlobalData, ο κυοφορούμενος κανονισμός EUDR - που στοχεύει εμπορεύματα που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών - θα απαιτήσει από τις εταιρείες που συναλλάσσονται με την ΕΕ να αποδείξουν ότι τα προϊόντα και οι αλυσίδες εφοδιασμού τους είναι απαλλαγμένες από τέτοιες πρακτικές. Ως αποτέλεσμα, τα ασφάλιστρα συμμόρφωσης για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο φοινικέλαιο και το καουτσούκ, δύο από τα προϊόντα που στοχεύουν οι κανονισμοί EUDR, θα μπορούσαν να υπερβαίνουν το 1,4 δις. ευρώ με τις επηρεαζόμενες επιχειρήσεις ενδεχομένως να μετακυλίσουν αυτό το πρόσθετο κόστος σε καταναλωτές, σύμφωνα με την GlobalData.

Αυξήσεις Τιμών

«Οι κατηγορίες τροφίμων, ποτών και προσωπικής φροντίδας που ενδέχεται να επηρεαστούν περισσότερο από τις αυξήσεις των τιμών λιανικής λόγω του EUDR περιλαμβάνουν καφέ, σοκολάτα, εναλλακτικά κρέατα με βάση τη σόγια και προϊόντα φοινικέλαιου και τα παράγωγά τους, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων προϊόντων προσωπικής φροντίδας, όπως σαμπουάν», αναφέρει η GlobalData.

Η νομοθεσία, η οποία είναι «αναμφισβήτητα ένα από τα πιο εκτεταμένα και αποτελεσματικά κομμάτια του κανονισμού της ΕΕ για την αειφορία», σύμφωνα με την GlobalData, στοχεύει προϊόντα όπως τα βοοειδή, το κακάο, ο καφές, ο φοινικέλαιο, το καουτσούκ, η σόγια και το ξύλο, καθώς και ορισμένα από τα προϊόντα τους. παράγωγα προϊόντα, όπως χαρτί/χαρτόχαρτο, δέρμα, σαμπουάν, σοκολάτα, ελαστικά και έπιπλα.

«Οι στόχοι του EUDR είναι κατανοητοί και η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η προστασία της βιοποικιλότητας είναι ουσιαστικής σημασίας», σχολίασε ο Fred Diamond, ανώτερος σύμβουλος τροφίμων και ποτών και αναλυτής στην GlobalData. «Ωστόσο, μπορεί να υπάρξει κάποια αναστάτωση στο μέλλον.

«Οι επιπλέον απαιτήσεις του EUDR θα μπορούσαν να οδηγήσουν ορισμένους προμηθευτές εμπορευμάτων σε αυτό που η ΕΕ αποκαλεί «τρίτες χώρες» να απομακρυνθούν από την ΕΕ και να αυξήσουν το εμπόριο με χώρες που επιβάλλουν λιγότερες ρυθμιστικές απαιτήσεις, όπως η Κίνα. Ορισμένες κατηγορίες τροφίμων, όπως το κρέας φυτικής προέλευσης, μπορεί να χρειαστεί να αναδιατυπωθούν και να στραφούν σε άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως η πρωτεΐνη μπιζελιού, εάν το αποτέλεσμα του EUDR είναι αύξηση της τιμής της σόγιας για την παραγωγή τροφίμων».

Ο Diamond πρόσθεσε ότι η εφαρμογή της EUDR θα μπορούσε να προκαλέσει πόλωση στις επιχειρήσεις, με τις μεγαλύτερες εταιρείες να είναι πιο εξοπλισμένες για να επωμιστούν το ρυθμιστικό βάρος που συνδέεται με τη νομοθεσία.

«Ο ακριβής αντίκτυπος στους καταναλωτές θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο οι εταιρείες επιλέγουν να ανταποκριθούν στον κανονισμό, του βαθμού στον οποίο επιβάλλεται ο κανονισμός και πόση βοήθεια είναι πρόθυμα τα κράτη μέλη της ΕΕ να παράσχουν στις προμηθεύτριες χώρες για να τις βοηθήσουν να ευθυγραμμιστούν με τους νέους κανόνες», πρόσθεσε.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία