BACK TO
TOP
Food insider

Πρόσθετη υπεραξία για ΠΟΠ/ΠΓΕ οι ισχυρισμοί υγείας στην ετικέτα τους

Ακτινίδιο Πιερίας, Αµύγδαλο Συκουρίου, Μήλο Πηλίου, Πορτοκάλια Χανίων, Φασόλια Πρεσπών, Αβοκάντο Χανίων, Σύκα Μεσσηνίας, Σταφίδα Κορίνθου, είναι ορισµένα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα που µπορούν, πλέον, και µε αποδείξεις να αναγράφουν ισχυρισµούς υγείας πάνω στην ετικέτα τους, αποκτώντας πρόσθετη υπεραξία.

202407040826228359-1200x800

12
0

Η επιστηµονική τεκµηρίωση της πληθώρας θρεπτικών συστατικών που τα χαρακτηρίζει και της ευεργετικής επίπτωσης που έχει η κατανάλωσή τους, έγινε από ερευνητές του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας στο πλαίσιο προγράµµατος του οργανισµού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», που υλοποιείται µέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύµατος Σταύρος Νιάρχος και µε την υποστήριξη της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών. Μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσµάτων είχε γίνει κατά τη διάρκεια της 78ης ∆ΕΘ, τον Σεπτέµβριο, και µια δεύτερη έγινε στις 4 Ιουλίου στη Λάρισα.

Στην εκδήλωση αυτή, µε θέµα «Επιβεβαιώνοντας την αξία των αγροτικών προϊόντων µας» συζητήθηκε πώς πρακτικά µπορούν να αξιοποιηθούν εµπορικά και σε επίπεδο µάρκετινγκ οι επιβεβαιωµένοι ισχυρισµοί υγείας από τους αγρότες και τους επιχειρηµατίες που παράγουν και εµπορεύονται τα εν λόγω προϊόντα. Μάλιστα, η χρήση ισχυρισµών υγείας µπορεί να ενισχύσει τις εξαγωγές και να αποφέρει σηµαντικά οφέλη στις τοπικές οικονοµίες διαµορφώνοντας µια σειρά από οφέλη για ένα µεγάλο αριθµό επαγγελµάτων.

Για τους συνεταιρισµούς για παράδειγµα, η εν λόγω διατροφική χαρτογράφηση των συστατικών ενός προϊόντος συνιστά έναν εµπορικό οδηγό για τα προϊόντα που θέλει να αναδείξει κάθε χρονιά, εστιάζοντας µόνο σε αυτά κατά τις ετήσιες αναλύσεις για την πιστοποίηση της παραγωγής του, µειώνοντας δραστικά το κόστος.

Να σηµειωθεί επίσης ότι στην εκδήλωση συµµετείχαν διακεκριµένοι επιστήµονες βιοτεχνολογίας, επαγγελµατίες του αγροδιατροφικού κλάδου και του marketing, καθώς και εκπρόσωποι συνεταιρισµών από τα προϊόντα του προγράµµατος καθώς και άλλων επαγγελµατικών φορέων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία