BACK TO
TOP
Food insider

Νέο κωδικό για ξύδι από ντομάτες «τρέχει» πιλοτικά η ΕΑΣΗ

Έναν νέο κωδικό, φιλοδοξεί να δηµιουργήσει η Ένωση Αγροτικών Ενώσεων Ηρακλείου, που χρησιµοποιεί το οξοποιείο της για να λανσάρει για πρώτη φορά ξύδι από ντοµάτες. Το υπό δοκιµή προϊόν, αναµένεται να κυκλοφορήσει το επόµενο τρίµηνο, και αρχικά θα είναι διαθέσιµο δωρεάν στην εστίαση της Κρήτης και στη συνέχεια, εφόσον το εγχείρηµα στεφθεί µε επιτυχία, θα κυκλοφορήσει πανελλαδικά.

32-33_02_6

Μαρία Γιουρουκέλη

66
1

Ο Μύρων Χιλετζάκης, µέλος του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισµού Ηρακλείου και πρόεδρος των Μικρών Συνεταιρισµών της ΕΘΕΑΣ, µιλά για το πρωτοποριακό εγχείρηµα δηµιουργίας ντοµατόξυδου, που φιλοδοξεί να δώσει στον παραγωγό ντοµάτας ένα επιπλέον εισόδηµα και ένα αποκούµπι για τα αδιάθετα προϊόντα του θα κατέληγαν σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης. Σηµειωτέον, µια πρώτη εκτίµηση, δείχνει ότι πάνω από 100 τόνοι ντοµάτας καταλήγουν κάθε εβδοµάδα σε χώρους ανακύκλωσης.

Μάλιστα, οι µηχανές της µονάδας της ΕΑΣΗ µπήκαν µπροστά µετά την έγκριση από τη ∆ιεύθυνση Αγροτικής Οικονοµίας ώστε να µπορέσουν να επεξεργαστούν αυτές τις ντοµάτες, να τις πολτοποιήσουν και να τους δώσουν την υγρή µορφή που χρειάζονται ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για να δηµιουργηθεί το ντοµατόξυδο. Ήδη, την πρώτη ηµέρα (26/6) σχεδόν 20-30 τόνοι αδιάθετης ντοµάτας µπήκαν στις µηχανές παραγωγής, κάτι που µπορεί να γίνεται καθηµερινά.

Η τεχνογνωσία υπάρχει

Εξάλλου, η τεχνογνωσία για τη διαδικασία ξυδιού υπάρχει. Σύµφωνα µε τον κ. Χιλετζάκη, µάλιστα, το ξύδι χρειάζεται κάποιο χρόνο για να δηµιουργηθεί αλλά πιστεύει ότι µέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα είναι έτοιµο προς δοκιµή.

Μετά την πολτοποίηση και χυµοποίηση της ντοµάτας, θα ξεκινήσει ο βρασµός ώστε µετά µε τη διαδικασία της οξοποίησης να γίνει ξύδι. «Όπως το κρασί έτσι και το ξύδι δεν γίνεται από τη µία µέρα στην άλλη. Τον Αύγουστο τρυγάµε τα σταφύλια και το κρασί το παίρνουµε τον Απρίλιο. Ακριβώς το ίδιο γίνεται και µε το ξύδι. Θέλει ένα τρίµηνο για να γίνει. Οι µελέτες από τους οινολόγους µας έχουν γίνει, έχουµε πάρει το πράσινο φως ότι το προϊόν αυτό µπορεί να παραχθεί και προχωράµε δυναµικά», συµπληρώνει.

Υπάρχουν οι αποθηκευτικοί χώροι

Να σηµειωθεί ότι υπάρχουν ήδη κατάλληλοι αποθηκευτικοί χώροι στο οξοποιείο για χιλιάδες τόνους ντοµάτας, ενώ η περιφέρεια Κρήτης δείχνει να έχει αγκαλιάσει αυτό το εγχείρηµα συνδράµοντας στο να προχωρήσει, δίνοντας διεξόδους στους παραγωγούς και προκειµένου να αποσυµφορίζεται το περιβάλλον, όταν η εµπορική περίοδος, είναι πιεσµένη.

Να σηµειωθεί τέλος, ότι η εν λόγω επεξεργασία για την παραγωγή ξυδιού έχει µηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωµα, καθώς όλα τα υπολείµµατά της µπορούν να χρησιµοποιηθούν για ζωοτροφή η οποία θα είναι σε ξηρή µορφή.

Πρώτη ύλη οι απούλητες ποσότητες

Η ιδέα του ντοµατόξυδου είχε τεθεί σε συνάντηση που είχε πραγµατοποιηθεί στα µέσα Ιουνίου στην Περιφέρεια Κρήτης µε τους εκπροσώπους από την Ένωση Ηρακλείου, και τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας, όπου αναζητούνταν τρόποι για τις αδιάθετες ποσότητες ντοµάτας στην περιοχή της Ιεράπετρας.

«∆εχτήκαµε την πρόταση της Ένωσης Ηρακλείου, αντί να πηγαίνουµε τις απούλητες ντοµάτες σε περιόδους υπερπαραγωγής και κατάρρευσης της αγοράς στην ανακύκλωση και στα κοπάδια, να τις δίνουµε στη µεταποίηση για παραγωγή ξυδιού. Για πρώτη φορά, αν το πείραµα πετύχει το ξύδι που θα παραχθεί θα εµφιαλωθεί  από την ΕΑΣΗ και θα διανεµηθεί δωρεάν στους καταναλωτές. Θα καταγράφονται έτσι όλες οι απούλητες ποσότητες των προϊόντων µας και εφόσον το πείραµα πετύχει θα µπορούµε να επιλέγουµε την απόσυρση ενός µέρους της παραγωγής για την  παραγωγή ξυδιού, ώστε να επιτυγχάνουµε, όποτε χρειάζεται, την αποσυµφόρηση της αγοράς», δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Γιάννης Γαϊτάνης.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

13-07-2024 17:00k

Αφού θα το ζυμώσετε στην οινοποίηση, να το κάνετε τοματόκρασο και όχι ξύδι. Έτσι θα πιάσει τόπο, να το πίνομε - να γινόμαστε χίλια κομμάθια !!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία