BACK TO
TOP
Food insider

Απειλή τα εναλλακτικά τρόφιμα για την γαστρονομική παράδοση της Ευρώπης υποστηρίζει η ουγγρική Προεδρία

Kατά πόσον τα έντομα, τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης ή το κρέας που παράγεται με εργαστηριακές τεχνικές θα μπορούσαν να «θέσουν σε κίνδυνο» τις ενδοκοινοτικές γαστρονομικές παραδόσεις, συζητούν οι υπουργοί Γεωργίας τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών, με πρωτοβουλία της ουγγρικής προεδρίας.

ecec80767b664e6584b4eec55450fbe8

15
0

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της ουγγρικής Προεδρίας του Συμβουλίου που κυκλοφόρησε στις αντιπροσωπείες της ΕΕ και το οποίο δημοσίευσε το Euractiv, οι 27 υπουργοί θα πραγματοποιήσουν ανεπίσημα ανταλλαγή απόψεων για το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια γεύματος στο πλαίσιο του Συμβουλίου. 

Στο έγγραφο, η ουγγρική προεδρία τονίζει ότι το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα παραμένουν ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής διατροφικής κουλτούρας, παρά την κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης εναλλακτικών προϊόντων φυτικής προέλευσης.

«Όταν μιλάμε για ευρωπαϊκές διατροφικές παραδόσεις (...) σκεφτόμαστε το ροκφόρ, την παέγια, το πιερόγκι, την πίτσα (...)», αναφέρεται στο έγγραφο, το οποίο καλεί τις χώρες να συζητήσουν για τα διατροφικά πρότυπα κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας (AGRIFISH) την επόμενη εβδομάδα. 

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κατανάλωση φυτικών εναλλακτικών προϊόντων αντί για κρέας, γαλακτοκομικά και θαλασσινά έχει πενταπλασιαστεί από το 2011 και αναμένεται να αυξηθεί.   Η ουγγρική προεδρία σημείωσε επίσης ότι περίπου 200 «νέα τρόφιμα» έχουν εγκριθεί στην ΕΕ και «αρκετές εκατοντάδες αιτήσεις» βρίσκονται στα σκαριά.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, ως νέο τρόφιμο νοείται «κάθε τρόφιμο που δεν είχε καταναλωθεί» σε σημαντικό βαθμό πριν από τον Μάιο του 1997. Η κατηγορία αυτή καλύπτει καινοτόμα τρόφιμα, ουσίες και μεθόδους παραγωγής τροφίμων ή ακόμη και τρόφιμα που θεωρούνται παραδοσιακά σε άλλα μέρη του κόσμου. 

Ωστόσο, οι Ούγγροι θεωρούν πως «η παραδοσιακή παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων αποτελούν μέρος του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» και υπογράμμισαν ότι οι πολίτες παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτά τα τρόφιμα.

Πέρυσι, η Ιταλία ενέκρινε (αλλά δεν εφάρμοσε ποτέ) εθνική απαγόρευση της πώλησης κρέατος που έχει παραχθεί στο εργαστήριο, παρά το γεγονός ότι τα προϊόντα αυτά δεν έχουν ακόμη εγκριθεί σε επίπεδο ΕΕ. Τον Ιανουάριο, η Ουγγαρία ήταν μία από τις χώρες που υποστήριζαν ένα έγγραφο που συντάχθηκε από την Αυστρία, τη Γαλλία και την Ιταλία και υποστήριζε ότι το κρέας που καλλιεργείται σε εργαστήριο αποτελεί απειλή για τις «γνήσιες μεθόδους παραγωγής τροφίμων».

Βιέννη, Παρίσι και Ρώμη, μαζί με άλλες εννέα χώρες της ΕΕ, υποστηρίζουν σθεναρά ότι το κρέας που καλλιεργείται σε εργαστήριο αποτελεί απειλή για τις «γνήσιες μεθόδους παραγωγής τροφίμων». Για να κατευθύνει τη συζήτηση, η ουγγρική Προεδρία ρωτά τους υπουργούς Γεωργίας αν οι φυτικές εναλλακτικές λύσεις αντί των ζωικών προϊόντων, «θα πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη γεωργία της ΕΕ», λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις της κατανάλωσης. 

Σύμφωνα με διαρροές αξιωματούχων, το άτυπο γεύμα θα μπορούσε να αποτελέσει έναν δημιουργικό τρόπος για να ανοίξει η συζήτηση σχετικά με τους περιορισμούς στο κρέας που παράγεται στο εργαστήριο, με την Ιταλία και την Πολωνία να αναμένεται να υποστηρίξουν την κίνηση αυτή. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία