BACK TO
TOP
Food insider

Γεωπολιτικές αβεβαιότητες αναδιαμορφώνουν το παγκόσμιο εμπόριο χοιρινού κρέατος

Ένα καλύτερο περιβάλλον κόστους και η ανθεκτική ζήτηση υποστηρίζουν τις προοπτικές για τις παγκόσμιες αγορές χοιρινού κρέατος, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν, προειδοποιεί μια νέα έκθεση της Rabobank.

pagkosmio-xoirino-kreatos

29
0

Το χαμηλότερο κόστος των ζωοτροφών θα στηρίξει την επέκταση της γεωργίας, λέει η Rabobank, και η κατανάλωση χοιρινού κρέατος το δεύτερο εξάμηνο του 2024 αναμένεται να βελτιωθεί λόγω της εποχικής ζήτησης. Ωστόσο, οι πιέσεις για τις ασθένειες και οι εμπορικές ευπάθειες - συμπεριλαμβανομένης της έρευνας αντιντάμπινγκ της Κίνας στις εισαγωγές χοιρινού κρέατος στην ΕΕ - παραμένουν παράγοντες κινδύνου, προειδοποίησε ο πολυεθνικός τραπεζικός όμιλος.

Τον Ιούνιο, η Κίνα ξεκίνησε έρευνα αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές χοιρινού κρέατος στην ΕΕ, με το αποτέλεσμα της έρευνας να δύναται να επηρεάσει την αγορά της ΕΕ και να προκαλέσει αναταράξεις σε ολόκληρη την παγκόσμια αγορά.

Ο Chenjun Pan, ανώτερος αναλυτής της Rabobank, είπε ότι η αναστολή των εξαγωγών της ΕΕ ή οι υψηλοί δασμοί θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι οι παγκόσμιες εμπορικές ροές χοιρινού κρέατος θα επαναδρομολογηθούν καθώς η Κίνα βρίσκει νέες προελεύσεις και οι εξαγωγές της ΕΕ οδηγούνται σε άλλες περιοχές.

«Εάν οι εξαγωγείς της ΕΕ προσφέρουν εκπτώσεις για να κατακτήσουν νέες αγορές, οι χώρες εισαγωγής μπορεί να χρειαστεί να υποστηρίξουν και να προστατεύσουν τους τοπικούς παραγωγούς», εξήγησε.

«Εν τω μεταξύ, άλλες χώρες εξαγωγής ενδέχεται να βρουν τους παραδοσιακούς εμπορικούς τους εταίρους να στραφούν σε φθηνότερα προϊόντα χοιρινού κρέατος της ΕΕ».

Επιπλέον, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, που ξεκίνησε το 2018, έχει ήδη αλλάξει το παγκόσμιο εμπόριο χοιρινού κρέατος, ανέφερε η Rabobank στην έκθεσή της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν την ανταγωνιστικότητά τους με την Κίνα λόγω των υψηλότερων δασμών, με τη Βραζιλία να είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος.

Οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ θα μπορούσαν να φέρουν αλλαγές στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ και αβεβαιότητα στα παγκόσμια εμπορικά πρότυπα τα επόμενα χρόνια. «Με τις αυξανόμενες ανησυχίες για τις διαταραχές του εμπορίου, δεδομένης αυτής της γεωπολιτικής πολυπλοκότητας, πολλές κυβερνήσεις υποστήριξαν βελτιώσεις στην εγχώρια παραγωγή για να αυξήσουν την αυτάρκεια και να μειώσουν την εξάρτηση από τις εισαγωγές. Οι άφθονες παγκόσμιες προμήθειες σιτηρών και ελαιούχων σπόρων θα πιέσουν τις τιμές των ζωοτροφών το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αυτό θα συνεχίσει να ωφελεί τους παραγωγούς και να ενθαρρύνει την επέκταση των κοπαδιών. Η παλαιότερη συρρίκνωση της προσφοράς και το χαμηλότερο κόστος των ζωοτροφών στις περισσότερες περιοχές βελτίωσαν την κερδοφορία της γεωργίας, μαζί με κέρδη παραγωγικότητας. Οι παραγωγοί σε ορισμένες περιοχές άρχισαν να ξαναχτίζουν κοπάδια χοιρομητέρων, αναμένοντας μείωση των τιμών των ζωοτροφών και αυξανόμενη ζήτηση», λέει ο Chenjun Pan.

Η έκθεση ανέφερε ότι ορισμένες χώρες, όπως η Κίνα, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες, θα δουν περιορισμένη προσφορά χοιρινού κρέατος το δεύτερο εξάμηνο του 2024 λόγω επιδημιών ασθενειών.

Άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, πιθανότατα θα δουν ελαφρά αύξηση της προσφοράς χοιρινού κρέατος.

«Η ανάκαμψη του κοπαδιού της χοιρομητέρας πιθανότατα θα είναι ταχύτερη από το αναμενόμενο, ειδικά στην ΕΕ και την Κίνα», εξήγησε ο Pan. «Η αύξηση της παραγωγικότητας θα συνεχιστεί παρά τα υποτροπιάζοντα προβλήματα ασθενειών σε ορισμένες περιοχές», κατέληξε.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία