BACK TO
TOP
Food insider

Aύξηση στα λειτουργικά κέρδη κατά το πρώτο εξάμηνο της FrieslandCampina

O ολλανδικός συνεταιριστικός κολοσσός γαλακτοκομικών FrieslandCampina κατέγραψε αύξηση 301 εκατ. ευρώ στα λειτουργικά έσοδα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 έναντι 47 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Milk-collection-truck-Photo-FrieslandCampina-880x660

15
0

Αυτή η σημαντική αύξηση οφείλεται στη βελτίωση του μείγματος όγκου παραγωγής, στα φθηνότερα εργαστήρια, τις μικρότερες διαφορές μεταξύ της τιμής του εμπορεύματος γαλακτοκομικών προϊόντων και της εγγυημένης τιμής. Παράλληλα, η εταιρεία προέβη σε διάφορα μέτρα για να μειώσει τα έξοδα της.

Παρά τις καλές επιδόσεις των προϊόντων προστιθέμενης αξίας, τα έσοδα το πρώτο εξάμηνο μειώθηκαν κατά 6,7% σε ετήσια βάση στα 6,4 δισ. ευρώ λόγω των χαμηλότερων τιμών του γάλακτος και των συναλλαγματικών επιπτώσεων.

Το καθαρό αποτέλεσμα της περιόδου αυξήθηκε σε 183 εκατ. ευρώ από 8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023, πρόσθεσε η εταιρεία. Ο όμιλος γαλακτοκομικών πέτυχε εξοικονόμηση κόστους 152 εκατ. ευρώ αυτή την περίοδο ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της στρατηγικής του Expedition 2030.

«Δυνατό ξεκίνημα»

Ο Jan Derck van Karnebeek, Διευθύνων Σύμβουλος της Royal FrieslandCampina N.V., δήλωσε: «Το πρώτο εξάμηνο του 2024, έχουμε εργαστεί σκληρά για να βελτιώσουμε τα αποτελέσματά μας με βάση τη στρατηγική Expedition 2030 που ξεκινήσαμε στα τέλη του 2023. Από φέτος, η FrieslandCampina εστιάζει σε συγκεκριμένους συνδυασμούς προϊόντων/αγορών με τους επτά επιχειρηματικούς ομίλους της. Συλλογικά, αυτοί οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν το καθήκον να αξιοποιήσουν βέλτιστα το γάλα των γαλακτοπαραγωγών-μελών μας. [...]. Βλέπουμε ότι οι αλλαγές που έχουμε εφαρμόσει από τα τέλη του 2023 οδήγησαν σε ένα δυνατό ξεκίνημα το 2024».

Τα κυριότερα σημεία του πρώτου εξαμήνου

  • Οι ταμειακές ροές το πρώτο εξάμηνο ανήλθαν σε 397 εκατ. ευρώ, έναντι 90 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
  • Το κεφάλαιο κίνησης αυξήθηκε λόγω των αλλαγών στο μείγμα όγκου και του χαμηλού επιπέδου στο τέλος του 2023, σημείωσε η FrieslandCampina.
  • Ο συνεταιρισμός επεξεργάστηκε περίπου 4,7 δισεκατομμύρια κιλά γάλακτος από μέλη γαλακτοπαραγωγών το πρώτο εξάμηνο του 2024, σημειώνοντας πτώση 3,2% από έτος σε έτος. Η FrieslandCampina απέδωσε αυτή τη μείωση της προσφοράς γάλακτος στους γαλακτοπαραγωγούς-μέλη που επέλεξαν το Exit Scheme, το οποίο ήταν όρος που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση της συγχώνευσης μεταξύ της Friesland Foods και της Campina, η οποία έκλεισε στις 9 Νοεμβρίου 2023.

Ο γαλακτοκομικός συνεταιρισμός αναμένει να αντιμετωπίσει συνεχείς οικονομικές αβεβαιότητες το δεύτερο εξάμηνο του έτους, παρόμοιες με αυτές του πρώτου εξαμήνου. Οι τιμές των βασικών γαλακτοκομικών προϊόντων παραμένουν ευμετάβλητες και ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί, σημείωσε. Για το λόγο αυτό, θα αυξήσει τις προσπάθειες μάρκετινγκ κατά το δεύτερο εξάμηνο για να εδραιώσει τη θέση της στην αγορά και να συνεχίσει τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών παραγωγής και της ικανότητας επεξεργασίας γάλακτος στο πλαίσιο της στρατηγικής Expedition 2030.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία