BACK TO
TOP
Food insider

Στροφή της Ευρώπης σε φυτικές τροφές, δύσκολη όμως η «χρυσή τομή» για ενιαία πολιτική

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να στρέφονται προς την προώθηση μιας πιο υγιεινής διατροφής με βάση τις φυτικές τροφές, ελέω της κλιματικής αλλαγής, αδυνατούν, όμως να καταλήξουν σε μια ενιαία απόφαση για βιώσιμη και υγιεινή διατροφή.

csm_Header_plant_based_food_84e029f3d2

18
0

Η Αυστρία είναι η τελευταία χώρα της Ε.Ε. που αναθεώρησε τις οδηγίες της σχετικά με την διατροφή, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων μελών, όπως η Γερμανία, η Δανία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Ολλανδία, και συμβαδίζοντας με τις προτάσεις του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, για μια διατροφή που βασίζεται κυρίως σε φαγητά φυτικής προέλευσης. Με ανακοίνωση του στις 25 Ιουλίου το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Καταναλωτών της χώρας επεσήμανε πως είναι απαραίτητο κλιματικοί και οικονομικοί παράγοντες να ληφθούν υπόψιν στις πολιτικές φαγητού.

Η προώθηση ενός υγιεινού lifestyle φαίνεται να αποτελεί θέμα παγκοσμίου ενδιαφέροντος, με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Φαγητού και Γεωργίας (FAO) να αναδεικνύουν πως περισσότερες από 100 χώρες έχουν αναθεωρήσει τις οδηγίες τους, όμως εντός της Ε.Ε., η επικράτηση μιας ενιαίας διατροφικής πολιτικής δεν δείχνει μέχρι στιγμής να είναι δυνατή.

Παρότι όλα τα κράτη-μέλη της ένωσης ακολουθούν την παγκόσμια τάση, οι ιδιαιτερότητες στις παραδόσεις και την κληρονομιά της κουζίνας της κάθε χώρας οδηγούν σε διαφωνίες σχετικά με το ποια φαγητά περιλαμβάνει μια υγιεινή διατροφή, και σε ποιες ποσότητες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διαφορά μεταξύ των προτάσεων της Αυστρίας και της Ισπανίας, με την πρώτη να συστήνει την κατανάλωση μιας μερίδας ψαριού την εβδομάδα, σε αντίθεση με τις τρεις που προτείνει η δεύτερη, δείχνοντας πως οι διατροφικές συνήθειες κάθε χώρας αποτελούν ένα αμάλγαμα οικονομικών, ιστορικών και υγειονομικών παραγόντων, όπως τονίζει με δηλώσεις του στο Euractiv ο γιατρός και επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου Alcala, Manuel Franco.

Η στροφή προς φυτικές τροφές και η μείωση της κατανάλωσης κρέατος δείχνει να αποτελεί κοινό στοιχείο των προτάσεων όλων των χωρών της Ε.Ε., όμως και εκεί οι ποσότητες κατανάλωσης αντιμετωπίζουν σημαντικές διακυμάνσεις.

Η πολιτική της Αυστρίας προβλέπει την κατανάλωση κρέατος και ψαριού μια φορά την εβδομάδα, επιτρέποντας προαιρετικά μια ακόμα μερίδα, ποσότητα που αναλογεί σε μόλις 32,25 γραμμάρια κρέατος την ημέρα, ενώ η Γαλλία, η Φινλανδία και η Πολωνία συστήνουν την διπλάσια μερίδα.

Η Ιταλία και η Σουηδία ακολουθούν ένα πιο διαλλακτικό «μονοπάτι» προτείνοντας μεν την μειωμένη κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων , τονίζοντας δε την αξία τους για την εξασφάλιση μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας πιο πλούσιας αγροτικής βιομηχανίας.

Με αφορμή την κίνηση της Αυστρίας, η WWF Europe, αφού χαιρέτησε την απόφαση της Ευρωπαϊκής χώρας, πρότεινε την λήψη περαιτέρω μέτρων, όπως την μείωση των τιμών των φυτικών προϊόντων και την αναβάθμιση των ετικετών στα ζωικά, με έμφαση στις συνθήκες διαβίωσης, τονίζοντας πως απαιτούνται πρακτικές αποφάσεις για την επίτευξη της μετατόπισης των προτιμήσεων του καταναλωτικού κοινού.


Με πληροφορίες από Euractiv

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία