BACK TO
TOP
Food insider

Αντιμέτωπη με ελλείψεις πρώτης ύλης, η γαλακτοβιομηχανία της Ρωσίας

Η ρωσική γαλακτοβιομηχανία ενδέχεται να αντιμετωπίσει σοβαρή έλλειψη πρώτων υλών τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον Artem Belov, διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Ένωσης Γάλακτος (Soyuzmoloko).

econiva

46
0

Σε συνάντηση κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Γαλακτοκομική Χώρα-2024» στην Ούφα, σημείωσε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων στη Ρωσία αυξάνεται ταχύτερα από την προσφορά εμπορικού γάλακτος, γεγονός που ασκεί πίεση στις τιμές.

«Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, η κατανάλωση γάλακτος ξεπερνά σημαντικά την αύξηση της προσφοράς», δήλωσε ο Artem Belov. «Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, η κατανάλωση γάλακτος αυξήθηκε κατά 6%, ενώ η προσφορά εμπορικού γάλακτος αυξήθηκε μόνο κατά 2,5%». Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραγωγή γάλακτος κατά την περίοδο αυτή ανήλθε σε 13,2 εκατομμύρια τόνους έναντι 12,9 εκατομμυρίων τόνων ένα χρόνο νωρίτερα. Μάλιστα, τόνισε ότι η έλλειψη πρώτων υλών μπορεί να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια, ιδίως δεδομένων των σχεδίων εξαγωγικού προσανατολισμού του κλάδου. «Η παραγωγή γαλακτοκομικών πρώτων υλών θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα για τα επόμενα 2-4 χρόνια. Οι επενδυτές και η κυβερνητική στήριξη θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αύξηση της προσφοράς», είπε ο Artem Belov.

Η αύξηση του κόστους παραγωγής επηρεάζει επίσης την αγορά. Σύμφωνα με τον Belov, κατά το τελευταίο έτος, το κόστος μεταποίησης των γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 14-18%, γεγονός που μειώνει την κερδοφορία του κλάδου. Ειδικότερα, από τον Αύγουστο, υπήρξε απότομη αύξηση του κόστους παραγωγής νωπού γάλακτος. Τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, το κόστος του γάλακτος αυξήθηκε κατά 15% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τέλος παρά την αύξηση των τιμών, ο Belov σημείωσε ότι η ζήτηση για γαλακτοκομικά προϊόντα παραμένει υψηλή λόγω της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος του πληθυσμού «η δυνητική ζήτηση για γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα βρίσκεται σε καλό επίπεδο, γεγονός που στηρίζει τον κλάδο.».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία