«Το Μουσείο θα λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ των παγκόσμιων τεχνολογιών τροφίμων και των πολιτισμών που είναι βαθιά ριζωμένοι στην ιστορία και την παράδοσή μας», εξήγησε ο Qu. «Η 80η επέτειος του FAO σηματοδοτεί μια στιγμή ανανεωμένης παγκόσμιας δέσμευσης για την επίτευξη του Στόχου 2 της Ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για το 2030, που συνοψίζεται στη «μηδενική πείνα». Το Μουσείο αποτελεί σημαντικό βήμα προς αυτόν τον στόχο».
Η εκδήλωση σηματοδότησε την πρώτη επίσημη συνάντηση του FAO στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία περίπου 60 μελών του Οργανισμού. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γενικός Διευθυντής παρουσίασε επίσης, τις λεπτομέρειες του επερχόμενου Παγκόσμιου Φόρουμ Τροφίμων 2024, το οποίο ξεκινά την επόμενη εβδομάδα στα κεντρικά γραφεία του FAO και θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής στις 16 Οκτωβρίου.
Το νέο μουσείο του FAO που θα εγκαινιαστεί την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, 16 Οκτωβρίου 2025, θα λειτουργεί ως μόνιμη έκθεση και εκπαιδευτικός χώρος ανοιχτός στο κοινό. Αφιερωμένο στην εξερεύνηση της σύνδεσης μεταξύ τροφίμων και γεωργίας, το μουσείο θα προσφέρει ένα διαδραστικό και ψηφιακό περιβάλλον που θα αναδεικνύει την αποστολή του FAO. Στόχος του είναι η προώθηση της γνώσης και της καινοτομίας, γιορτάζοντας παράλληλα τις παγκόσμιες γαστρονομικές παραδόσεις.
Με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας, το μουσείο έχει σχεδιαστεί για να αποτελέσει κόμβο για φοιτητές, οικογένειες και διεθνείς επισκέπτες, τόσο αυτοπροσώπως όσο και διαδικτυακά. Αποστολή του είναι να αναδείξει τις πλούσιες παραδόσεις και τις καινοτόμες προσεγγίσεις που έχουν διαμορφώσει τα αγροδιατροφικά συστήματα παγκοσμίως, με στόχο την εκπαίδευση και έμπνευση των μελλοντικών γενεών.
Ο Γενικός Διευθυντής του FAO τόνισε ότι το μουσείο θα προσφέρει μια πλατφόρμα στα μέλη του οργανισμού για να παρουσιάσουν τις τοπικές διατροφικές κουλτούρες και τα προϊόντα τους. Επιπλέον, το μουσείο θα προωθήσει τους τέσσερις κεντρικούς πυλώνες του FAO – καλύτερη παραγωγή, καλύτερη διατροφή, καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ζωή – υπογραμμίζοντας τον ρόλο των αγροδιατροφικών συστημάτων στην αειφόρο ανάπτυξη και την καταπολέμηση της πείνας παγκοσμίως.