Η Ιταλία διατηρεί την πρωτοκαθεδρία, με 4,2 εκατομμύρια τόνους παραγωγής και αξία 6,2 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει το 68% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ κατά όγκο και το 70% κατά αξία. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Ισπανία με σχεδόν 500.000 τόνους (8% του συνόλου) και η Γαλλία με περισσότερους από 260.000 τόνους (4% του συνόλου).
Αξιοσημείωτο είναι ότι περισσότερες από τις μισές εξαγωγές ζυμαρικών της ΕΕ κατευθύνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Συνολικά, σχεδόν 2,7 εκατομμύρια τόνοι ζυμαρικών εξήχθησαν από χώρες της ΕΕ το 2023 και περισσότερο από το μισό (57%) αυτής της ποσότητας πήγε σε άλλες χώρες της ΕΕ. Το 2023, οι εξαγωγές ζυμαρικών από την ΕΕ έφτασαν σχεδόν 2,7 εκατομμύρια τόνους, με το 57% αυτής της ποσότητας να πηγαίνει σε χώρες της ΕΕ. Η Ιταλία, με 2,0 εκατομμύρια τόνους εξαγωγών, αντιπροσωπεύει το 76% του συνόλου, ενώ η Ισπανία ακολουθεί με 130.000 τόνους (5%).
Στους εισαγωγείς, η Γερμανία με 440.733 τόνους (28% των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ) και η Γαλλία με 371.966 τόνους (24%) ξεχωρίζουν. Εκτός ΕΕ, οι κυριότεροι προορισμοί για τις εξαγωγές ζυμαρικών είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (26% των εξαγωγών) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (21%).