BACK TO
TOP
Food insider

Ηγετικές φιγούρες στη διατήρηση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας οι νικητές του Παγκόσμιου Βραβείου Τροφίμων 2024

Η γενετική επιστήμη μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση κρίσιμων παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η επισιτιστική ασφάλεια, η κλιματική κρίση και η προστασία της βιοποικιλότητας, αυτό υποστήριξε ο Γενικός Διευθυντής του FAO, Qu Donqyu στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Βραβείου Τροφίμων 2024. Νικητές οι Geoffrey Hawtin και Cary Fowler, πρωτοπόροι και υποστηρικτές της διατήρησης της παγκόσμιας βιοποικιλότητας των καλλιεργειών.

world_food

48
0

Σε ομιλία του με τίτλο «Από τη Γενετική στη Γενιά: Τι Επιφυλάσσει το Μέλλον για τα Αγροδιατροφικά Συστήματα και την Κουλτούρα Τροφίμων», ο Qu τόνισε ότι οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην γενετική επιστήμη μας φέρνουν σε μια νέα εποχή, προσφέροντας λύσεις που μπορούν να προάγουν τη βιωσιμότητα των συστημάτων αγροδιατροφής.

«Η γενετική επανάσταση υπερβαίνει την αύξηση των αποδόσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Qu, επισημαίνοντας πως σήμερα μπορεί να εφαρμοστεί προσαρμοσμένα για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των φυτών και των ζώων σε διάφορους στρεσογόνους παράγοντες, όπως παράσιτα, ασθένειες και περιβαλλοντικές προκλήσεις. Αυτές οι εξελίξεις, πρόσθεσε, μπορούν επίσης να συνδέσουν ανθρώπους και πολιτισμούς, ενισχύοντας τη συνεργασία και την αλληλοκατανόηση.

Το ετήσιο βραβείο, προς τιμήν του Norman Borlaug, που θεωρείται ένας από τους πατέρες της Πράσινης Επανάστασης που οδήγησε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από την πείνα χάρη στο έργο του για ποικιλίες σιταριού υψηλότερης απόδοσης, απονεμήθηκε φέτος στους Geoffrey Hawtin και Cary Fowler, για την σημαντική τους συμβολή στη διατήρηση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας των καλλιεργειών, ιδίως μέσω της λειτουργίας και χρηματοδότησης τραπεζών γενετικού υλικού παγκοσμίως.

Επεξεργασία γονιδίων

Η τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες αναπαραγωγής, προσφέροντας ταχύτερες λύσεις σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους διασταύρωσης, αναπαραγωγής μεταλλάξεων και διαγένεσης, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του FAO, ο οποίος με τη σειρά του μελέτησε την αναπαραγωγή και γενετική φυτών, ενώ συνέβαλε σημαντικά στην κατανόηση του γονιδιώματος της πατάτας.

Ο όρος «επεξεργασία γονιδίων ή γονιδιώματος» περιλαμβάνει διάφορες τεχνικές μοριακής βιολογίας. Η ανάπτυξη γονιδιωματικών τεχνικών όπως το CRISPR, έχει οδηγήσει σε ταχεία αύξηση της έρευνας και των εφαρμογών επεξεργασίας γονιδίων. Η εν λόγω τεχνική, είναι πολύ πιο γρήγορη και λιγότερο ακριβή από τις παραδοσιακές μεθόδους διασταύρωσης, ανοίγοντας νέες προοπτικές για την ανάπτυξη περιβαλλοντικά προσαρμοσμένων και θρεπτικά ευαίσθητων καλλιεργειών και ζώων. Αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να διασφαλίσουν τη γενετική βιοποικιλότητα και να συμβάλουν στη δημιουργία ανθεκτικών συστημάτων αγροδιατροφής.

Ο Γενικός Διευθυντής του FAO υπογράμμισε ότι η γονιδιακή επεξεργασία μπορεί να ενισχύσει τη διατήρηση και την ανάπτυξη των μοναδικών χαρακτηριστικών των τοπικών και γηγενών τροφίμων, διατηρώντας ανοιχτό ένα «παράθυρο στην ανθρωπότητα μας» και να γίνει «μια γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος» συνδέοντας διατροφικές κουλτούρες και ενισχύοντας την κοινή ανθεκτικότητα απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις.

Για το λόγο αυτό, το Μουσείο και το Δίκτυο Τροφίμων και Γεωργίας του FAO, που θα εγκαινιαστεί το 2025 στα κεντρικά γραφεία του FAO στη Ρώμη για τον εορτασμό της 80ης επετείου από την ίδρυση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, θα γεφυρώσει τις παγκόσμιες τεχνολογίες και πολιτισμούς τροφίμων, παρουσιάζοντας τις πλούσιες παραδόσεις και τις καινοτόμες προσεγγίσεις που έχουν διαμορφώσει την ιστορία των συστημάτων αγροδιατροφής με την πάροδο του χρόνου.

Οι εμπειρογνώμονες του FAO συνέβαλαν σημαντικά στην ενοποίηση της γονιδιακής επεξεργασίας, με την ασφάλεια των τροφίμων και στα συστήματα αγροδιατροφής ευρύτερα. Ο Γενικός Διευθυντής του FAO, Qu Dongyu, υπογράμμισε ότι το Φόρουμ Επιστήμης και Καινοτομίας, που αποτελεί έναν από τους τρεις πυλώνες του Παγκόσμιου Φόρουμ Τροφίμων, δημιουργήθηκε ακριβώς για τα μέλη και τους εταίρους του οργανισμού προκειμένου να συζητήσουν τα οφέλη και τους κινδύνους των τεχνολογιών αιχμής.

Οι νέοι νικητές του Παγκόσμιου Βραβείου Τροφίμων έχουν μακρά ιστορία συνεργασίας με τον FAO. Ο Geoffrey Hawtin, ένας από τους βραβευθέντες, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση της Διεθνούς Συνθήκης για τους Φυτογενετικούς Πόρους για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία, ενώ δημιούργησε και το Svalbard Global Seed Vault. Ο Cary Fowler, επί του παρόντος, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ηγήθηκε της Διεθνούς Διάσκεψης και του Προγράμματος για τους Φυτογενετικούς Πόρους στον FAO τη δεκαετία του 1990 και υπήρξε ο κύριος συγγραφέας του Παγκόσμιου Σχεδίου Δράσης του FAO για τους Φυτικούς Γενετικούς Πόρους.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία