BACK TO
TOP
Food insider

Οδικός χάρτης για τη μείωση τροφικών αλλεργιογόνων και ανακλήσεις προϊόντων από την Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών

Η Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών (FDF) κυκλοφόρησε ένα νέο έγγραφο καθοδήγησης που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους παραγωγούς τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου να μειώσουν τα περιστατικά που σχετίζονται με αλλεργιογόνα και τις ανακλήσεις προϊόντων.

allergy

19
0

Ο οδηγός, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με μέλη του FDF και υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Προτύπων Τροφίμων (FSA), επικεντρώνεται κυρίως στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), παρέχοντας πρακτικά βήματα για την πρόληψη, διαχείριση και διερεύνηση περιστατικών τροφικών αλλεργιών. Στόχος είναι να προστατεύσει τους καταναλωτές με υπερευαισθησία στα τρόφιμα, που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ βοηθά επίσης τις επιχειρήσεις να μετριάσουν τις δαπανηρές ανακλήσεις προϊόντων.

«Η προληπτική προσέγγιση που προτείνουμε επιτρέπει στους κατασκευαστές να ελαχιστοποιήσουν τις ανακλήσεις που σχετίζονται με αλλεργιογόνα», δήλωσε η Olayemi Fashesin-Souza, Regulatory Manager στο FDF. «Η εφαρμογή αυτής της καθοδήγησης επιτρέπει στις εταιρείες, ειδικά στις μικρότερες, να ενισχύσουν τις διαδικασίες ασφάλειας τροφίμων και να αποτρέψουν προβλήματα πριν εκδηλωθούν».

Τέσσερις κύριες αιτίες περιστατικών αλλεργιογόνων

Η νέα καθοδήγηση παρέχει μια σαφή επισκόπηση των τεσσάρων κύριων αιτίων των περιστατικών αλλεργιογόνων και προσφέρει προληπτικά μέτρα για την αποφυγή τους. Οι κατασκευαστές τροφίμων μπορούν να αξιοποιήσουν το πλαίσιο που παρέχεται για να βελτιώσουν τη διαχείριση της ασφάλειας τροφίμων και να μειώσουν τους κινδύνους:

Λανθασμένη ή μη δήλωση αλλεργιογόνων συστατικών: όταν ένα αλλεργιογόνο που χρησιμοποιήθηκε σκόπιμα δεν δηλώνεται ή δηλώνεται εσφαλμένα

Αναντιστοιχία προϊόντος με συσκευασία: όταν η συσκευασία δεν αντιπροσωπεύει με ακρίβεια το περιεχόμενο

Εσφαλμένοι ισχυρισμοί «χωρίς» αλλεργιογόνο: όταν το προϊόν δηλώνεται ως «χωρίς» αλλεργιογόνο ενώ το περιέχει ή υπάρχει ακούσια παρουσία του.

Μη δήλωση ακούσιας παρουσίας αλλεργιογόνου: όταν ένα μη σκόπιμα προστιθέμενο αλλεργιογόνο έχει ενσωματωθεί σε ένα προϊόν και δεν δηλώνεται στην ετικέτα.

Η καθοδήγηση του FDF προσφέρει μια λεπτομερή επισκόπηση για καθεμία από αυτές τις καταστάσεις, βοηθώντας τους κατασκευαστές να εκτιμήσουν τις βαθύτερες αιτίες και να εφαρμόσουν ισχυρές πρακτικές ασφάλειας. Αυτή ενσωματώνεται απρόσκοπτα στα υπάρχοντα συστήματα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων, καθιστώντας την πρακτική πηγή για τις επιχειρήσεις.

300 περιστατικά που σχετίζονται με αλλεργιογόνα κάθε χρόνο

Ο Darren Whitby, Επικεφαλής Περιστατικών και Ανθεκτικότητας στην FSA, επισήμανε ότι παρά τα υψηλά πρότυπα ασφαλείας τροφίμων που διατηρεί η βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου, συνεχίζουν να συμβαίνουν ακόμη περιστατικά. Συγκεκριμένα, η FSA διαχειρίζεται περίπου 300 περιστατικά αλλεργιογόνων κάθε χρόνο.

«Η νέα καθοδήγηση που δημοσιεύθηκε από το FDF βοηθά τις εταιρείες να εντοπίσουν τις βασικές αιτίες αυτών των περιστατικών και να ενισχύσουν τα συστήματα διαχείρισης τροφικών αλλεργιογόνων, προλαμβάνοντας μελλοντικά προβλήματα», δήλωσε ο Whitby.

Η FSA επισημαίνει ότι η μακροπρόθεσμη φιλοδοξία της είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής για τα άτομα με τροφικές υπερευαισθησίες. Ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τη νέα καθοδήγηση του FDF για την ανάπτυξη και τη συντήρηση αποτελεσματικών συστημάτων διαχείρισης κινδύνου αλλεργιογόνων, ώστε να διασφαλίσουν την προστασία των καταναλωτών τους.

Δείτε αναλυτικά το πακέτο οδηγιών εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία