Οι πρώτες 2.000-3.000 όρνιθες που θα εκτραφούν σε συνθήκες «αχυρώνα» πρόκειται φτάσουν στη Σχολή τον προσεχή ∆εκέµβριο και εντάσσονται σε ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραµµα -ήδη έχουν επενδυθεί περί τα 1,2 εκατ. ευρώ- που θα εξελιχθεί σε διάφορες φάσεις, µέχρι να αντικατασταθεί το σύνολο των 25.000 πτηνών που εκτρέφονται στις εγκαταστάσεις της. Στόχος, το πτηνοτροφείο της να εναρµονιστεί µε τη νέα ευρωπαϊκή νοµοθεσία, να συνάδει µε την ευζωία των πτηνών και τις ευαισθησίες των καταναλωτών.
Ταυτόχρονα, προωθείται η απόκτηση κοπαδιού 450 αιγών, πιθανώς της φυλής Λακόν, µε τη συµβολή-δωρεά του αποφοίτου της Σχολής επιχειρηµατία Π. Παντελιάδη, τα οποία αναµένεται να φτάσουν στη Σχολή εκτός απροόπτου τον Φεβρουάριο του 2026.
Επιδίωξη είναι να δηµιουργηθεί ένας πυρήνας µέσα από τον οποίο θα παραχθεί γνώση γύρω από τη διαχείριση των κοπαδιών αιγών, και κατόπιν αυτή θα διαχυθεί στους µελλοντικούς κτηνοτρόφους. «Παρότι διαθέτουµε το 30% του πληθυσµού των αιγών της Ευρώπης, δυστυχώς το µοντέλο που ακολουθούµε στην εκτροφή και διαχείριση των κοπαδιών δεν είναι ανταγωνιστικό. Οι κατσίκες µας παράγουν το 1/4 του γάλακτος που παράγουν στη Γαλλία και αντίστοιχα το 1/8 του όγκου που παράγουν στην Ισπανία. Αντιλαµβάνεστε πως µε τέτοιες επιδόσεις µια εκτροφή δεν µπορεί να είναι βιώσιµη, σε αντίθεση µε ό,τι ισχύει στις χώρες που σας ανέφερα», επισήµανε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο δείπνου εργασίας µε εκπροσώπους του Τύπου, την Τετάρτη 13 Νοεµβρίου, ο Μάνος Αγρόδηµος, επιχειρησιακός διευθυντής της ΑΜΓ.
Ο ίδιος αποκάλυψε, ακόµη, πως προσφάτως στη Σχολή εγκαινιάστηκαν και τέσσερα νέα πιλοτικά θερµοκήπια υδροπονικής καλλιέργειας, πλήρως αυτοµατοποιηµένα και µε τεχνολογικό εξοπλισµό που επιτρέπει τον έλεγχο και την παρακολούθηση των συνθηκών στο εσωτερικό τους, τα οποία έχουν δηµιουργηθεί σε συνεργασία µε την αµερικανική εταιρεία τεχνολογίας Cisco. Ήδη στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των σπουδαστών της Σχολής, γίνεται και πειραµατική καλλιέργεια µπανάνας και αβοκάντο, πέραν της φράουλας, ντοµάτας και αγγουριών.
Εκπαιδευτικός προσανατολισµός προς νέες τεχνολογίες και καινοτοµία για προσέλκυση των νέων στα αγροτικά
«O νέος στρατηγικός σχεδιασµός της Σχολής, για την περίοδο 2024-2030, διαρθρώνεται σε έξι κεντρικούς άξονες, µε τον εκπαιδευτικό προσανατολισµό µας προς τις νέες τεχνολογίες και την καινοτοµία σε γεωργία-κτηνοτροφία», εξήγησε ο πρόεδρος του ιδρύµατος Jeff Lansdale.
«Σε δέκα χρόνια από σήµερα περίπου 350.000 Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι θα έχουν φύγει από το επάγγελµα, λόγω ηλικίας και δυστυχώς το κενό που θα αφήσουν δεν θα καλυφθεί, διότι οι νέοι δεν εισέρχονται στο επάγγελµα. Εµείς θέλουµε να τους δείξουµε µέσα από το εκπαιδευτικό µας πρόγραµµα, πως το µοντέλο της γεωργίας και κτηνοτροφίας µπορεί να είναι οικονοµικά βιώσιµο», σηµείωσε ο κ. Αγρόδηµος και υπενθύµισε πως µόλις το 7,5% των επαγγελµατιών του πρωτογενή τοµέα είναι κάτω από 40 ετών και ένα ελάχιστο ποσοστό είναι εκείνοι που είναι τεχνικά καταρτισµένοι.