Οι βασικές κατηγορίες εξαγωγών περιλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση (22%), το παγωτό (14%), το γάλα σε σκόνη (11%) και το γάλα και την κρέμα γάλακτος (9%). Σε όρους όγκου, οι ρωσικές εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων περιελάμβαναν 31.000 τόνους γάλακτος και κρέμας γάλακτος, αυξημένες κατά 9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι εξαγωγές τυριού και τυριού cottage αυξήθηκαν κατά 23% σε 27.000 τόνους. Οι εξαγωγές γάλακτος σε σκόνη αυξήθηκαν κατά 31% σε 18.000 τόνους και οι εξαγωγές παγωτού αυξήθηκαν κατά 11% σε 14.000 τόνους.
O Σύμβουλος της Εθνικής Ένωσης Παραγωγών Γάλακτος (Soyuzmoloko) Artyom Belov δήλωσε ότι τα πρώην κράτη της Σοβιετικής Ένωσης όπως ο Καζακστάν, η Λευκορωσία και το Ουζμπεκιστάν παρέμειναν οι μεγαλύτερες αγορές για τα ρωσικά γαλακτοκομικά Αυτές οι χώρες είναι εξοικειωμένες με τα ρωσικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Παραμένοντας με αυτόν τον τρόπο οι κύριοι αγοραστές των γαλακτοκομικών προϊόντων της Ρωσίας.
Η Κίνα εισήλθε για πρώτη φορά στους πέντε κορυφαίους αγοραστές ρωσικών γαλακτοκομικών προϊόντων το 2024, με τις εξαγωγές στη χώρα να σημειώνουν εντυπωσιακή αύξηση 70% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τα 16 εκατομμύρια δολάρια. Η άνοδος αυτή αναδεικνύει την Κίνα ως έναν από τους σημαντικότερους στρατηγικούς εταίρους για τις ρωσικές γαλακτοκομικές εξαγωγές.
Ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα περιλαμβάνουν: Οι εξαγωγές του γάλακτος σε σκόνη διπλασιάστηκαν στην κινεζική αγορά. Στα τυριά οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 12 φορές, καταγράφοντας εντυπωσιακή ζήτηση. Στο παγωτό οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 58%. Τέλος οι εξαγωγές στο γάλα και στην κρέμα γάλακτος σημείωσαν υπερτριπλάσια αύξηση, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη ζήτηση για τα βασικά γαλακτοκομικά προϊόντα.
Τα πρωτογενή γαλακτοκομικά προϊόντα που εξήχθησαν σε χώρες εκτός του Κοινού Οικονομικού Χώρου (ΚΑΚ) παρουσίασαν εντυπωσιακή αύξηση το 2024. Συγκεκριμένα: Το μη λιπαρό και πλήρες γάλα σε σκόνη οι εξαγωγές του αυξήθηκαν κατά 26%. Ο ξηρός ορός γάλακτο του οποίου οι εξαγωγές του αυξήθηκαν κατά 67%. Γενικότερα το γάλα σε σκόνη σημέιωσε αύξηση στις εξαγωγές που ανέρχεται στο 11%.
Η Ρωσία φαίνεται να ενισχύει τις εμπορικές σχέσεις της με σημαντικές χώρες εκτός ΚΑΚ, όπως η Κίνα, η Αλγερία, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, που αποτελούν βασικούς προορισμούς για τα ρωσικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Ο Belov, εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας της Ρωσίας, επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία επενδύει στρατηγικά στη διατήρηση και ενίσχυση των εξαγωγών της σε αυτές τις αγορές, ανταγωνιζόμενη άλλες χώρες στην παγκόσμια αγορά γαλακτοκομικών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Agroexport, οι εξαγωγές γαλακτοκομικών της Ρωσίας θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 700 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030. Η Soyuzmoloko προβλέπει αύξηση 15% στις συνολικές εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων το 2024, εν μέρει λόγω των αυξημένων πωλήσεων σε χώρες εκτός Κοινού Οικονομικού Χώρου (ΚΑΚ) των πρώην Σοβιετικών κρατών.
Η Ρωσία μπορεί εδώ και δυόμιση χρόνια να βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση αλλά η οικονομία «πολέμου» που έχει αναπτύξει την βοηθάει να αναπτυχθεί και η στρατηγική συμμαχία με την Κίνα φαίνεται να εξελίσσεται σε πολλά επίπεδα που αγγίζουν και το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.