BACK TO
TOP
Food insider

Πιστοποίηση ΠΓΕ χωρίς δεσμεύσεις για τις πρώτες ύλες εγείρουν αντιδράσεις Ισπανών αγροτών

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στην Ισπανία γύρω από την προέλευση των αμυγδάλων που χρησιμοποιούνται στο παραδοσιακό γλυκό τουρόν, ένα βασικό στοιχείο της χριστουγεννιάτικης παράδοσης της χώρας, με τα τοπικά γεωργικά συνδικάτα να κατηγορούν τη βιομηχανία για εισαγωγές ξηρών καρπών από τις ΗΠΑ.

GettyImages-1446957070-2048x1365

10
0

Το τουρόν, διαθέσιμο σε δύο βασικές ποικιλίες – το σκληρό «Alicante» και το μαλακό «Jijona» – αποτελεί βασικό στοιχείο της ισπανικής χριστουγεννιάτικης παράδοσης. Παρά την προστασία του ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδείξη (ΠΓΕ), η νομοθεσία της ΕΕ επιτρέπει τη χρήση εισαγόμενων πρώτων υλών, εφόσον η παραγωγή πραγματοποιείται στις συγκεκριμένες περιοχές.

Παρότι το τουρόν προστατεύεται ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), οι κανονισμοί της ΕΕ επιτρέπουν τη χρήση εισαγόμενων πρώτων υλών, αρκεί η παραγωγή να πραγματοποιείται στις καθορισμένες περιοχές. Αντίθετα με τις αυστηρότερες απαιτήσεις που ισχύουν για τις Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ), οι προδιαγραφές ΠΓΕ δεν απαιτούν η προέλευση των συστατικών να είναι τοπική.

Οι Ισπανοί παραγωγοί αμυγδάλων με την σειρά τους υποστηρίζουν ότι τα ντόπια αμύγδαλα, με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λάδι και ζάχαρη, προσδίδουν καλύτερη γεύση στο τελικό προϊόν. Ωστόσο, η εισαγωγή φθηνότερων αμυγδάλων από την Καλιφόρνια, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των κανονισμών από την κοινοπραξία ΠΓΕ, έχει οδηγήσει σε αυξημένες εισαγωγές. Εξίσου αμφιλεγόμενη είναι η προέλευση του μελιού που χρησιμοποιείται στο τουρόν, με ενδείξεις ότι προέρχεται από χώρες όπως η Ουκρανία, η Αργεντινή ή η Κίνα.

Ως απότοκο, οι παραγωγοί αμυγδάλων ζητούν αυστηρότερη επισήμανση, προκειμένου οι καταναλωτές να γνωρίζουν την ακριβή προέλευση και τα ποσοστά των συστατικών. Παρόλο που οι μικρότεροι παραγωγοί συμμορφώνονται, οι μεγάλοι βιομηχανικοί παίκτες εκμεταλλεύονται την πιστοποίηση ΠΓΕ χωρίς να δεσμεύονται για τη χρήση τοπικών πρώτων υλών.

Ως απάντηση στις ανησυχίες, τον Νοέμβριο, υπογράφηκε συμφωνία ανάμεσα στην κοινοπραξία ΠΓΕ και τους παραγωγούς αμυγδάλων, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας και τη διαφάνεια στην επισήμανση. Η συμφωνία περιλαμβάνει συστάσεις για προτίμηση ντόπιων αμυγδάλων και έκδοση έκθεσης το 2025 σχετικά με τη χρήση τους.

Παρά τις θετικές εξελίξεις, η συμφωνία δεν περιλαμβάνει δεσμευτικές υποχρεώσεις για τους κατασκευαστές τουρόν. Αυτό προκαλεί την αντίδραση των αγροτικών συνδικάτων, τα οποία καλούν τους καταναλωτές να ελέγχουν τις ετικέτες και να επιλέγουν προϊόντα με διαφανή προέλευση συστατικών.

Με πληροφορίες από Euractiv

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία