BACK TO
TOP
Food insider

Tα λόμπι, το μεγαλύτερο διατροφικό πρόβλημα της Ευρώπης, λέει ο δημιουργός του Nutri-Score

Το μεγαλύτερο διατροφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι δεν είναι το υπερβολικό κρέας, η ζάχαρη ή το αλάτι, λέει ο Serge Hercberg, καθηγητής διατροφής στη Σορβόννη και δημιουργός του συστήματος επισήμανσης τροφίμων Nutri-Score. Ούτε το αλκοόλ, οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες ή ακόμη και έλλειψη φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως.

MjAyMzEyMzdkYjdlMGRmYjAwNDZmYzZhNGM5Y2VjNzY3N2NmYzc

54
0

Το πιο συγκεχυμένο εμπόδιο, τονίζει ο Hercberg σε συνέντευξή του στο POLITICO, είναι η εξαπάτηση από αυτοεξυπηρετούμενα λόμπι αγροδιατροφής.

«Είναι πολύ δύσκολο να αναγνωρίσεις ένα συστατικό ή μια συμπεριφορά. Επιπλέον, ξέρουμε ποια μέτρα λειτουργούν», λέει αναφέροντας αλλαγές στον ΦΠΑ, περιορισμούς στη διαφήμιση, πιο υγιείς πολιτικές δημοσίων συμβάσεων και φυσικά το δικό του σύστημα σήμανσης. «Η μεγάλη πρόκληση είναι να είμαστε σε θέση να εμποδίσουμε τα λόμπι που αντιτίθενται σε αυτά τα μέτρα».

Είναι ένα αποθαρρυντικό μήνυμα από τον άνθρωπο πίσω από το σύνθημα «πέντε φρούτα και λαχανικά την ημέρα», ο οποίος παρακολούθησε τους δεξιούς πολιτικούς και εταιρικά συμφέροντα να θάβουν με επιτυχία το πεντάχρωμο λογότυπο, το οποίο υιοθετήθηκε στη Γαλλία το 2017 και θεωρήθηκε ως το ο πιθανότερος υποψήφιος για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα επισήμανσης στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας κατά την τελευταία Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από το 2022, ωστόσο, το Nutri-Score βρίσκεται σε πλήρη υποχώρηση, παγιδευμένο στην ίδια αντίδραση κατά της Πράσινης Συμφωνίας που εμπόδισε τους νόμους για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, την προώθηση της καλής διαβίωσης των ζώων και τον περιορισμό της αποψίλωσης των δασών. Η Ιταλία ηγήθηκε αυτής της αντεπίθεσης, οδηγώντας αφηγήσεις πολιτισμού-πολέμου σχετικά με ένα «αντιταλικό σύστημα» που καταδικάζει άδικα τα κρέατα, τα τυριά και το ελαιόλαδο της.

Η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και άλλοι έχουν συμμετάσχει, με την υποστήριξη της γεωργικής ένωσης της ΕΕ Copa-Cogeca και των εθνικών της μελών όπως η γαλλική FNSEA, η ιταλική Coldiretti και η Confagricoltura και η ισπανική Asaja.

Από το 2022, το Nutri-Score βρίσκεται σε πλήρη υποχώρηση, παγιδευμένο στην ίδια αντίδραση κατά της Πράσινης Συμφωνίας που εμπόδισε τους νόμους για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, την προώθηση της καλής διαβίωσης των ζώων και τον περιορισμό της αποψίλωσης των δασών.

«Είναι καρικατούρα», είπε ο Hercberg, σημειώνοντας ότι το ελαιόλαδο είναι καλά βαθμολογημένο με Β και ότι τα κρέατα και τα τυριά λαμβάνουν χαμηλότερη βαθμολογία επειδή πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. «Τους υπενθυμίζω ότι σήμερα στις χώρες του Νότου – Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία – ο επιπολασμός του υπέρβαρου και της παιδικής παχυσαρκίας είναι ο υψηλότερος».

Ωστόσο, η Ιταλία έχει υποστηρίξει την εναλλακτική NutrInform, του οποίου ο αλγόριθμος εμφανίζει πέντε μπαταρίες (θερμίδες, λίπος, κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι) και το ποσοστό των ημερήσιων αναγκών ενός ατόμου που καλύπτει το προϊόν. Ο Γάλλος επιστήμονας είναι δύσπιστος: «Αν αύριο υπήρχε ένα λογότυπο πιο αποτελεσματικό, θα εγκατέλειπα αμέσως το Nutri-Score», υποσχέθηκε.

Προς το παρόν, δεν το αφήνει και παραπονιέται για στασιμότητα στην κατάκτηση του Nutri-Score. Η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας εγκατέλειψε το σύστημα αυτό το καλοκαίρι, αφήνοντας μόνο έξι χώρες της ΕΕ των οποίων το υπουργείο Υγείας εξακολουθεί να το συνιστά: Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Ολλανδία. Ο Serge Hercberg κατηγορεί αυτό που πολλοί αποκαλούν «γαστρολαϊκισμό», τον οποίο περιέγραψε ως «προσπάθεια κολακείας της ταυτότητας, για να κάνουμε τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι απειλούμε τις βασικές τους αξίες». Ανέφερε την προεκλογική ρητορική των ακροδεξιών κομμάτων ενόψει των ευρωεκλογών τον Ιούνιο, όπου κέρδισαν την ισχυρότερη εκπροσώπησή τους ποτέ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, οι προοπτικές της Nutri-Score έχουν επιδεινωθεί μόνο από τότε, με τους νέους Επίτροπους για τη Γεωργία και την Υγεία — Christophe Hansen και Olivér Várhelyi — να φαίνεται να έχουν εγκαταλείψει την ιδέα να προτείνουν έναν νόμο της ΕΕ για την επισήμανση των τροφίμων. Αυτό συμβαίνει παρά την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που παροτρύνει την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ να κάνει ακριβώς αυτό.

«Είναι πραγματικά παράλογο», κατέληξε ο Hercberg, υπογραμμίζοντας πώς ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών εκτίμησε τον περασμένο μήνα ότι η κακή διατροφή προκαλεί σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο ευρώ σε κρυφό κόστος υγείας στην ήπειρο. «Το μεγάλο πρόβλημα στην Ευρώπη είναι αυτή η ανικανότητα να μην δώσει τη θέση του σε λόμπι και να θέσει τη δημόσια υγεία πρώτη».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία