Η εκθετική ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς βιολογικών τροφίμων, όπως αποκαλύπτεται στην έκθεση της Astute Analytica, δείχνει μια εντυπωσιακή αύξηση της ζήτησης για βιολογικά προϊόντα στα 472,72 δισ. δολάρια έως το 2033, σε σχέση με τα 160,40 δισ. δολάρια το 2024.
Η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας σε παγκόσμιο επίπεδο, με σημαντικά παραδείγματα από χώρες όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ, δείχνει τη δυναμική της μετάβασης προς πιο βιώσιμες και υγιεινές παραγωγικές πρακτικές. Ειδικότερα η Γερμανία συνεχώς επενδύει στην ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας, με 1,8 εκατομμύρια στρέμματα να αφορούν σε βιολογικά προϊόντα. Η Γερμανία είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές για βιολογικά τρόφιμα στην Ευρώπη και η υποστήριξη της βιολογικής γεωργίας αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της συμβατικής γεωργίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την ανακοίνωση 520 νέων πιστοποιήσεων βιολογικής κτηνοτροφίας, αναδεικνύουν την αυξανόμενη ζήτηση για βιολογικά κτηνοτροφικά προϊόντα.
Κατέχοντας μερίδιο 24,66% της αγοράς βιολογικών προϊόντων, τα γαλακτοκομικά προϊόντα παραμένουν ακρογωνιαίος λίθος της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και της καινοτομίας. Εταιρείες όπως η Arla Foods και η Fonterra επεκτείνουν τις σειρές βιολογικών προϊόντων τους και επενδύουν σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση στην Ασία και πέραν αυτής. Εν τω μεταξύ, η ΕΕ αναβάθμισε το καθεστώς πιστοποίησης 12 ιταλικών γαλακτοκομικών συνεταιρισμών, αντανακλώντας τη δέσμευση για ζωοτροφές χωρίς χημικά και ανθρώπινες πρακτικές εκτροφής.
Η κατηγορία των φρέσκων βιολογικών προϊόντων κυριαρχεί με μερίδιο αγοράς 48,74%, λόγω των καταναλωτών που αναζητούν τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ελάχιστα επεξεργασμένα. Χώρες όπως η Ισπανία και το Περού αυξάνουν τις εξαγωγές βιολογικών ντοματών, αβοκάντο και πιπεριών, καλύπτοντας τις αγορές που έχουν «συνείδηση της υγείας» στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
Η ανάπτυξη του βιολογικού τομέα υποστηρίζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η αυξημένη ζήτηση για προϊόντα χωρίς χημικά και οι συνεργασίες μεταξύ λιανοπωλητών και γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, όπως η περιορισμένη βιοποικιλότητα στις επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας και η ανεπαρκής υποδομή για τα βιολογικά ευπαθή προϊόντα.
Οι καινοτομίες στον τομέα της ιχνηλασιμότητας, της άρδευσης χαμηλού αντίκτυπου και της εφοδιαστικής με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μεταμορφώνουν το τοπίο των βιολογικών τροφίμων. Καθώς οι συνεργατικές προσπάθειες μεταξύ παραγωγών, ερευνητών και φορέων χάραξης πολιτικής αποκτούν δυναμική, η αγορά πρόκειται να επαναπροσδιορίσει τα παγκόσμια συστήματα τροφίμων, προσφέροντας υγιέστερες και πιο βιώσιμες επιλογές για τους καταναλωτές.
Τέλος η πρωτοπορία χωρών όπως η Ινδία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων ενισχύει την παγκόσμια δέσμευση για καθαρότερη και πιο βιώσιμη παραγωγή τροφίμων. Κάθε μία από αυτές τις χώρες συμβάλλει με τον δικό της τρόπο στην ενίσχυση του κινήματος της βιολογικής γεωργίας και στην προώθηση ενός πιο οικολογικού μοντέλου παραγωγής τροφίμων.