BACK TO
TOP
Food insider

Άνοιξε παρτίδες με τη Γαλλία η ομάδα «Καρυές»

Παρτίδες µε τη Γαλλία, µια αγορά που της εξασφαλίζει απρόσκοπτη ροή στην απορρόφηση του µεγαλύτερου µέρους της παραγωγής, αλλά και σηµαντικά υψηλότερη τιµή για το προϊόν της, σε σχέση µε την ελληνική αγορά, έχει ανοίξει η Οµάδα Παραγωγών Ακρόδρυων «Καρυές». Με έδρα στο Πλατανόρρευµα της Κοζάνης και δέκα παραγωγούς- µέλη, η οργάνωση, που ιδρύθηκε το 2022, έχει καθετοποιηµένη δοµή. Οι εκτάσεις που καλλιεργεί σήµερα εκτείνονται σε περίπου 200 στρέµµατα µε καρυδιές της αµερικανικής ποικιλίας «Τσάντλερ», ενώ την παραγωγή της, τη συλλέγει, την επεξεργάζεται και τη διακινεί µε ίδιες δυνάµεις.

34_a

Λεωνίδας Λιάμης

60
0

«Για τη διάθεση του προϊόντος µας δεν προβληµατιζόµαστε. Αυτό που µας λείπει είναι το τονάζ. ∆ιότι διαθέτουµε µια πολύ καλή συνεργασία µε έναν χονδρέµπορο στη Γαλλία, ο οποίος εισάγει στη γαλλική αγορά ελληνικά προϊόντα και απορροφά εύκολα το 80% της παραγωγής µας. Ζητά, µάλιστα, διπλάσιες ποσότητες, αλλά δεν είµαστε σε θέση να τον καλύψουµε», αναφέρει στην Agrenda ο Νίκος Σταµκόπουλος, διαχειριστής της Οµάδας.


Από την παραγωγή του 2024 δε, ήδη έχει πωληθεί το 60% και το άλλο 40% αναµένεται να φύγει έως το τέλος Φεβρουαρίου, µε την τιµή για το προϊόν που εξάγεται να είναι σχεδόν 30% πιο υψηλή από ό,τι ισχύει στην Ελλάδα για τη χονδρική σε ψίχα σε µέγεθος 1/2 και 1/4.

Υπό κανονικές συνθήκες και µε δεδοµένο ότι -προς το παρόν- µόνο 60% των φυτειών της νεοσύστατης Οµάδας διαθέτει δέντρα άνω των 10-12 ετών και άρα σε ώριµη παραγωγική ηλικία, η παραγωγή θα έπρεπε κυµαίνεται στους περίπου 25 τόνους καρύδι, το χρόνο. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό λόγω καιρικών συνθηκών.


«Το 2024 ήταν µια πολύ δύσκολη χρονιά και δυστυχώς η 3η κατά σειρά µε µείωση παραγωγής. Το χαλάζι, οι έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις και οι παρατεταµένοι καύσωνες, πέρυσι το καλοκαίρι, µας πήγαν πίσω», τόνισε ο κ. Σταµκόπουλος. Η παραγωγή του 2024 ήταν µειωµένη περίπου 50%, ενώ τα κόστη παραγωγής επιβαρύνθηκαν υπέρµετρα από τα συνεχή ποτίσµατα.

«Παρότι κάναµε σχεδόν 20 ποτίσµατα, το διάστηµα από τον Ιούνιο έως το Σεπτέµβριο, ανεβάζοντας τα έξοδα στο Θεό, διότι εκτός από το πάγιο των 10 ευρώ το στρέµµα προς το ΤΟΕΒ, πληρώνουµε και 16 λεπτά ανά κυβικό νερού, µεγάλες ποσότητες νερού εξατµιζόταν, λόγω της ζέστης και τα δέντρα ζορίστηκαν µε συνέπεια να µειωθεί η παραγωγικότητά τους», εξήγησε ο διαχειριστής της οργάνωσης και πρόσθεσε πως «ενώ περιµέναµε να συλλέξουµε συνολικά περί τους 25 τόνους καρυδιού, εν τέλει µαζέψαµε µόλις 12 τόνους».


Με τέτοιες επιδόσεις βέβαια, η βιωσιµότητα των εκµεταλλεύσεων της Οργάνωσης καθίσταται επισφαλής. «Η κατάσταση είναι δύσκολη. Εάν δεν πάρεις τουλάχιστον 20 κιλά καρύδι από το δέντρο, που σηµαίνει µια συνολική απόδοση κοντά στα 300 κιλά, ανά στρέµµα, δεν µένει κάτι για τον παραγωγό», αναφέρει ο κ. Σταµκόπουλος. 

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι η οργάνωση, η οποία έχει επενδύσει ήδη σε µηχανολογικό εξοπλισµό για να επεξεργάζεται τον καρπό, έχει µακροπρόθεσµο στόχο να προχωρήσει σε περαιτέρω καθετοποίηση, µε µικρή συσκευασία (σ. σ. τώρα πουλάει σε 10κιλο), ακόµη και σε καρυδέλαιο ή πάστες ξηρών καρπών ευρύτερα, καθώς προβλέπεται από το καταστατικό της. Όπως όµως σηµειώνει «το κρίσιµο είναι να µπορέσουµε να σταθούµε στα πόδια µας τα επόµενα δύο χρόνια και µετά να πάµε να υλοποιήσουµε το όραµά µας».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία