BACK TO
TOP
Food insider

Ευκαιρίες για το ελληνικό μακρύσπερμο ρύζι φέρνει η διαταραχή στη διώρυγα του Σουέζ

Από την αρχή της εμπορικής περιόδου 2024-2025, η ζήτηση για κίτρινες ποικιλίες ρυζιού από τον κάμπο της δυτικής Θεσσαλονίκης είναι ζωηρή.

32-33_03_3

Λεωνίδας Λιάμης

51
0

Η δυστοκία στις εισαγωγές ρυζιού τύπου bonnet, από τρίτες χώρες της Ασίας, προς την Ευρώπη, λόγω της διαταραχής στις διελεύσεις πλοίων από τη διώρυγα του Σουέζ, συνεχίζει να δίνει «πόντους» στο ελληνικό µακρύσπερµο ρύζι, που για δεύτερη χρονιά οδηγεί την κούρσα τιµών.

Ανοδική πορεία ακολουθεί επίσης η λιγοστή Καρολίνα, ενώ στη µεσαία κατηγορία, που έχει και τις µεγαλύτερες ποσότητες, αν και υπάρχει ροή στη διάθεση του ρυζιού, οι τιµές προβληµατίζουν τους παραγωγούς. Από την αρχή της εµπορικής περιόδου 2024-2025, η ζήτηση για κίτρινες ποικιλίες ρυζιού από τον κάµπο της δυτικής Θεσσαλονίκης είναι ζωηρή, ωθώντας σε εµπορικές πράξεις µε τιµή παραγωγού στα 48-49 λεπτά το κιλό, η οποία, τηρουµένων των αναλογιών, θεωρείται ικανοποιητική.

«Έχει φύγει ήδη αρκετή ποσότητα από τα µακρύσπερµα. Η παραγωγή που συγκεντρώθηκε άλλωστε, ήταν µικρότερη σε σχέση µε τα ρύζια της µεσαίας κατηγορίας και βρίσκει πιο εύκολο το δρόµο της. Προχωράµε», είπε στην Agrenda ο Γιώργος Μπότας, γραµµατέας του Συνεταιρισµού Β’ Ορυζοκαλλιεργητών Χαλάστρας, µιας οργάνωσης µε καίρια συµβολή στην ανάπτυξη της καλλιέργειας, που συνεχώς επενδύει σε υποδοµές.

Στην ποικιλία Καρολίνα η προσφορά -όπως συµβαίνει σταθερά εδώ και αρκετά χρόνια- δεν καλύπτει τη ζήτηση και νοµοτελειακά η πορεία της είναι καλή. «Ξεκίνησε η αγορά µε 60 λεπτά το κιλό για την Καρολίνα και πλέον γίνονται πράξεις και µε 65 λεπτά το κιλό. Οι ποσότητες ήταν λίγες οπότε φυσιολογικά οι τιµές κινούνται ανοδικά», σχολιάζει ο κ. Μπότας.

Εκεί που η κατάσταση είναι στενάχωρη για τους παραγωγούς, ωστόσο, είναι στη µεσόσπερµη κατηγορία ρυζιών, τα οποία καταλαµβάνουν και τις περισσότερες εκτάσεις στην περιοχή, τα οποία πωλούνται αυτή την περίοδο στα 38 λεπτά το κιλό.

«Σε αυτά τα επίπεδα η τιµή είναι χαµηλή, κακά τα ψέµατα», αναφέρει ο συνοµιλητής µας και προσθέτει: «Έχουν γίνει αρκετές πράξεις. Ίσως να κοντοζυγώνουµε στο µέσον της ποσότητας που συγκεντρώθηκε. Είναι ένα καλό ποσοστό για την εποχή που διανύουµε να έχει ήδη πωληθεί. Είναι ενθαρρυντικό. Ήρθαν Τούρκοι έµποροι, οι οποίοι δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον για τις µεσόσπερµες ποικιλίες και κάνουν αγορές».

 

Σε νέα σιλό και ξηραντήριο επενδύει ο Συνεταιρισμός  Ρυζοπαραγωγών Β’ Χαλάστρας

Παρά το δύσκολο εµπορικό περιβάλλον που έχει διαµορφωθεί στην αγορά, ο Συνεταιρισµός Ρυζοπαραγωγών Β’ Χαλάστρας, εξακολουθεί να επενδύει σε υποδοµές και εξοπλισµό, προκειµένου να εξυπηρετεί τα συµφέροντα των παραγωγών όσο γίνεται πιο αποτελεσµατικά. Αξιοποιώντας την ευκαιρία που προέκυψε µε το Ταµείο Ανάκαµψης, το οποίο επιδότησε µε 50% το έργο, η οργάνωση προχώρησε σε επέκταση, αλλά και σε εκσυγχρονισµό των εγκαταστάσεών του, προσθέτοντας νέες υποδοµές αποθήκευσης και ξήρανσης του ρυζιού. «Προχωρήσαµε στην κατασκευή επτά σιλό χωρητικότητας 9.500 τόνων προϊόντος και κάναµε και ένα νέο υπερσύγχρονο ξηραντήριο. Με αυτές τις υποδοµές, µεγαλώνει η αγκαλιά του συνεταιρισµού προς όλους τους παραγωγούς της δυτικής Θεσσαλονίκης, καθώς αυξάνει η δυνατότητα παραλαβής ρυζιού. Με την προσθήκη τους έχουµε φτάσει να έχουµε πλέον αποθηκευτικό χώρο για περίπου 45.000 τόνους έµφλοιο ρύζι, ενώ το νέο ξηραντήριο έχει δυναµικότητα 22 τόνους την ώρα και ήρθε να προστεθεί τα τρία υφιστάµενα ξηραντήρια, ανεβάζοντας αθροιστικά τη δυναµικότητα κοντά στους 80 τόνους την ώρα και βελτιώνοντας την ποιότητα του τελικού προϊόντος», εξηγεί ο κ. Μπότας. Η νέα εγκατάσταση ξεκίνησε να κατασκευάζεται, ακριβώς δίπλα από το υφιστάµενο συγκρότηµα, πριν από 18 µήνες και µε γρήγορους ρυθµούς παραδόθηκε έτοιµο να λειτουργήσει πριν από τα αλώνια του 2024. Το κόστος ανέγερσης των σιλό διαµορφώθηκε στα 1,7 εκατ. ευρώ.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία