BACK TO
TOP
Food insider

Εκκινεί το νέο υδροπονικό θερμοκήπιο ντομάτας της Wonderplant

Στις αρχές της άνοιξης σχεδιάζεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το νέο υδροπονικό θερµοκήπιο παραγωγής ντοµάτας της «Wonderplant», στην Πετρούσα ∆ράµας, µε το οποίο ανεβάζει πλέον τη συνολική έκταση των παραγωγικών της εγκαταστάσεων σε 310 στρέµµατα.

32_42

Λεωνίδας Λιάμης

67
0

Η νέα υποδοµή εκτείνεται σε 100 στρέµµατα, καθαρού παραγωγικού χώρου και αποτελεί ένα «state of the art», σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, θερµοκήπιο, καθώς ενσωµατώνει ό,τι πιο σύγχρονο κυκλοφορεί στην αγορά, σε τεχνολογία αιχµής.

«Το κατασκευαστικό µέρος έχει ολοκληρωθεί, µένουν µονάχα κάποιες εργασίες µέσα στο θερµοκήπιο και το πλάνο µας είναι να φυτέψουµε την πρώτη εβδοµάδα του Μαρτίου», αποκάλυψε στην Agrenda ο Θέµης Μακρής, διευθύνων σύµβουλος της «Wonderplant».

Με την προσθήκη των νέων εγκαταστάσεων, σε µικρή απόσταση από τα υφιστάµενα θερµοκήπια, στεγασµένης επιφάνειας 210 στρεµµάτων το συγκρότηµα αυξάνει την παραγωγική δυναµικότητά του, όσον αφορά την καλλιέργεια ντοµάτας, κατά περίπου 50%.

«Ουσιαστικά πάµε, πλέον, για µια συνολική ετήσια παραγωγή 20.000 τόνων υδροπονικής ντοµάτας. Για φέτος ειδικά, ωστόσο, µε δεδοµένο ότι θα χάσουµε το πρώτο δίµηνο, η αύξηση της παραγωγής αντί για 50%, υπολογίζουµε πως θα είναι στο 40%» εξηγεί ο κ. Μακρής.

Η διάθεση της παραγωγής θα συνεχίσει να κατευθύνεται εµπορικά στην εγχώρια αγορά, σε πελάτες της επιχείρησης τόσο στο χώρο των σούπερ µάρκετ, όσο και στη χονδρική. «Σε αυτή τη φάση δεν µας απασχολεί η προοπτική των εξαγωγών, καθώς στην περίοδο που παράγουµε εµείς, γιατί παράγουµε 8-9 µήνες το χρόνο, είµαστε στο όριο, όσον αφορά τις εξαγωγές και τις εισαγωγές ντοµάτας», αναφέρει ο συνοµιλητής µας.

Την ανέγερσή του θερµοκηπίου,ανέλαβε η ολλανδική εταιρεία KUBO, η οποία ανήκει στην παγκόσµια ελίτ στον τοµέα της, ενώ η τεχνολογία του, που χαρακτηρίζεται «semi closed» (ηµίκλειστο), επιτρέπει απόλυτη ρύθµιση των περιβαλλοντικών συνθηκών στο εσωτερικό του και δίνει τη δυνατότητα να επιτυγχάνεται οµοιοµορφία στην παραγωγή. «Την τελευταία επένδυση την είχαµε κάνει πριν από 5-6 χρόνια. Οπότε στο διάστηµα που µεσολάβησε υπήρξαν εξελίξεις τεχνολογικές στα υδροπονικά συστήµατα θερµοκηπίων στην Ευρώπη, τις οποίες το νέο θερµοκήπιο τις ενσωµατώνει», περιορίστηκε να µας πει ο κ. Μακρής. Συµπλήρωσε δε, ότι η επένδυση ανήκει στην κατηγορία ΣΗΘΥΑ (σ.σ. Συµπαραγωγή Ηλεκτρισµού Θέρµανσης Υψηλής Απόδοσης) και έχει δυναµικότητα 9,6 MW, η οποία θα προστεθεί στα ήδη υφιστάµενα 17,6 MW της Wonderplant. Το κόστος της ανήλθε στα περίπου 60 εκατ. ευρώ και καλύφθηκε χρηµατοδοτικά από δανεισµό κι από ίδια κεφάλαια των µετόχων, χωρίς επιχορήγηση.

Σχέδια για νέες επενδύσεις εντός 3ετίας

Το αναπτυξιακό πλάνο της Wonderplant πάντως δεν σταµατά εδώ. Στα διοικητικά κλιµάκια της επιχείρησης ήδη έχει ξεκινήσει να σχεδιάζεται η επόµενη επενδυτική κίνηση. «Μια δική µας επένδυση για να ωριµάσει προϋποθέτει να περάσουν 2-3 χρόνια από την ώρα που θα τη σκεφτείς, µέχρι να εξασφαλίσεις τις αδειοδοτήσεις, να κάνεις το business plan και ό,τι άλλο απαιτείται. Οπότε, ήδη, βρισκόµαστε σε κάποιες σκέψεις για την επόµενη επένδυσή µας και που ελπίζουµε ότι σε 2-3 χρόνια από σήµερα θα είναι και αυτή στον αέρα. Απλώς αυτή τη στιγµή δεν είναι σε φάση που να είναι ανακοινώσιµη ακόµη», παραδέχεται ο κ. Μακρής.

Όσο για το χώρο εγκατάστασης, διευκρινίζει πως «είµαστε ανοικτοί και για άλλες περιοχές, πλην της Πετρούσας ∆ράµας. Η προσοχή µας όµως είναι στραµµένη στη Βόρεια Ελλάδα. Βλέπουµε και µελετάµε διαθεσιµότητες γης και όλα τα υπόλοιπα, όπως η ύπαρξη δικτύων για το ρεύµα, για το φυσικό αέριο, η δυνατότητα εξεύρεσης εργατικού προσωπικού που είναι και αυτό µια παράµετρος που τα τελευταία χρόνια µπαίνει στην εξίσωση κλπ. Γενικά προβλήµατα δεν έχουµε στο πώς θα το κάνουµε, αλλά θέλει το χρόνο του για να ωριµάσει».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία