
Η σπουδαία διάκριση προέκυψε ως αποτέλεσμα από εκατό χιλιάδες αξιολογήσεις χρηστών για περισσότερα από 6.000 τρόφιμα και συστατικά, με τις πατάτες ΠΓΕ Νευροκοπίου να πετυχαίνουν βαθμολογία 4,6 στα 5 αστέρια. Ελληνικό «χρώμα» είχε και η δεύτερη θέση της βαθμολογίας όπου βρεθήκαν οι πατάτες Νάξου, ενώ την τριάδα συμπλήρωσαν οι καναδέζικης προέλευσης Yukon Gold με βαθμολογία 4,4. Όπως επισημαίνει το Taste Atlas, οι πατάτες Κάτω Νευροκοπίου είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες ελέω των εξαιρετικών κλιματολογικών συνθηκών και των αμμωδών εδαφών του Νευροκοπίου.
Πράγματι, το μοναδικό μικροκλίμα της περιοχής προσδίδει εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά στο προϊόν ΠΓΕ, αφού το ιδιαίτερο περιβάλλον προσδίδει στην πατάτα ΠΓΕ Κάτω Νευροκοπίου μια ξεχωριστή γεύση, στην οποία οφείλεται η παγκόσμια αναγνωσιμότητα της ποιότητας και της αυθεντικότητας της.
Ως προϊόν καλλιεργείται από τους παραγωγούς του Νευροκοπίου τουλάχιστον από το 1920, με ιδιαίτερη φροντίδα που κατά κανόνα ξεκινάει από τον Απρίλιο και συλλέγεται όταν φτάσει στο ανώτερο ποιοτικά σημείο της από τα μέσα Αυγούστου έως και τα τέλη του Σεπτέμβρη. Παρότι είναι εξαιρετικά εύγευστη σε οποιαδήποτε μορφή, στην περιοχή του Νευροκοπίου χρησιμοποιείται και σαν παραδοσιακή πίτα ή σαν γέμιση για ποντιακά πιροσκί.