BACK TO
TOP
Food insider

Αυξομειώσεις στο ζωικό κεφάλαιο ΕΕ, παραμένει μέγα παραγωγός η Ελλάδα σε κατσικίσιο κρέας

Αυξομειώσεις στο ζωικό κεφάλαιο της ΕΕ, δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Δευτέρα 10 Μαρτίου η Εurostat,σύμφωνα με τα οποία το δεύτερο εξάμηνο (εξάμηνο) του 2025, η ακαθάριστη εγχώρια παραγωγή (GIP) βοοειδών στην ΕΕ προβλέπεται να φτάσει τα 12,1 εκατομμύρια κεφάλια.

food

19
0

Αυτό υποδηλώνει αύξηση 2,1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2024, όταν παρήχθησαν 11,9 εκατομμύρια ζώα. Αντίθετα, η παραγωγή προβάτων το δεύτερο εξάμηνο του 2025 προβλέπεται να είναι 7% χαμηλότερη (στα 14,5 εκατομμύρια κεφάλια) σε σχέση με το ίδιο εξάμηνο του 2024, ενώ η παραγωγή αιγών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,7% στα 2,4 εκατομμύρια κεφάλια.

Οι προβλέψεις για την παραγωγή χοίρων γίνονται σε τριμηνιαία βάση και υποδηλώνουν μείωση 2,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2025 (σε 57,1 εκατομμύρια κεφάλια) σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2024.

Η Γαλλία θα παραμείνει ο μεγαλύτερος παραγωγός βοοειδών στην ΕΕ

Η Γαλλία προβλέπεται να παραμείνει ο μεγαλύτερος παραγωγός βοείου κρέατος μεταξύ των χωρών της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2025, αντιπροσωπεύοντας το 22% της συνολικής παραγωγής βοείου κρέατος της ΕΕ. Ωστόσο, σε αντίθεση με την ευρύτερη ανάπτυξη της ΕΕ, η παραγωγή προβλέπεται να μειωθεί (-1,6% σε 2,6 εκατομμύρια κεφάλια). Μεταξύ άλλων βασικών χωρών παραγωγών, προβλέπονται υψηλότερα επίπεδα παραγωγής: αυτό περιλαμβάνει τη Γερμανία (+1,0% έως 1,9 εκατομμύρια κεφάλια), την Ισπανία (+17,4% έως 1,2 εκατομμύρια κεφάλια) και την Ιρλανδία (+7,5% έως 1,1 εκατομμύρια κεφάλια).


Η Ισπανία θα παραμείνει ως ο μεγαλύτερος παραγωγός χοίρων και προβάτων, η Ελλάδα αιγών

Προβλέπεται ότι η Ισπανία θα παράγει 12,0 εκατομμύρια κεφάλια χοίρων το τέταρτο τρίμηνο του 2025, που θα ισοδυναμεί με περίπου το 21% του συνόλου της ΕΕ. Αυτό θα αντιπροσώπευε πολύ πιο έντονη μείωση της παραγωγής (εκτιμάται -9% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2024) από τον μέσο όρο της ΕΕ. Μεταξύ άλλων βασικών παραγωγών της ΕΕ, μειώσεις προβλέπονται στη Δανία (-3,2% σε 7,9 εκατομμύρια κεφάλια) και στη Γαλλία (-1,0% σε 5,7 εκατομμύρια κεφάλια), αλλά σχετικά μικρές αυξήσεις στη Γερμανία (+0,6% σε 8,9 εκατομμύρια κεφάλια) και στην Ολλανδία (+0,1% σε 5,6 εκατομμύρια κεφάλια).

Η προβλεπόμενη μείωση της παραγωγής προβάτων στην Ισπανία το δεύτερο εξάμηνο του 2025 (- 14,6% σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2024) θα αντιπροσωπεύει διπλάσιο ρυθμό μείωσης για την ΕΕ συνολικά. Ωστόσο, η Ισπανία θα παραμείνει ο κύριος παραγωγός της ΕΕ και θα αντιπροσωπεύει λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο της παραγωγής της ΕΕ.

Προβλέπεται ότι η Ελλάδα, ο μεγαλύτερος παραγωγός κατσικίσιου κρέατος της ΕΕ, θα παράγει 1,0 εκατομμύριο κεφάλια το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Η Ισπανία αναμένεται να παράγει 0,6 εκατομμύρια κεφάλια (αύξηση περίπου 12% σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2024).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία