
Έπειτα από πολύµηνη έρευνα εγκαινιάστηκε ένας κύκλος συζητήσεων µε την ιταλική Greenyard, µε την οποία συµφωνήθηκε να συνεργαστούν από κοινού, προκειµένου να αναπτυχθεί και στην Ελλάδα η καλλιέργεια µιας κιτρινόσαρκης πατενταρισµένης ποικιλίας ακτινιδιού. Ουσιαστικά ο Α.Σ. Νέστος θα είναι ο άµεσος συνοµιλητής της ιταλικής εταιρείας και αναλαµβάνει να «τρέξει» το project σε τρία σηµεία στην ελληνική επικράτεια, ενώ στο τέλος της κάθε συγκοµιστικής περιόδου θα συγκεντρώνει την παραγωγή για να την προωθεί στην Greenyard.
«∆ιανύουµε το πρώτο έτος της συνεργασίας κι έχουν φυτευτεί συνολικά περί τα 100 στρέµµατα από τη συγκεκριµένη ποικιλία. Κάποια από αυτά εδώ στην περιοχή του Νέστου και ορισµένα στη Σκύδρα, ενώ το πλάνο είναι να µπουν και µερικά στην Άρτα», εξηγεί στην Agrenda ο πρόεδρος του Α.Σ. Νέστου, Στέργιος Παρασχάκης, προσθέτοντας πως «υπάρχει ενδιαφέρον από παραγωγούς και κάποιοι βάζουν να δοκιµάσουν πως ανταποκρίνεται στις δικές µας εδαφοκλιµατικές συνθήκες».
Σύµφωνα µε το πλάνο που έχει εκπονηθεί, στόχος είναι στην επόµενη τριετία να έχουν φυτευτεί µε την πατενταρισµένη κίτρινη ποικιλία περί τα 500 στρέµµατα και σταδιακά να φτάσουν στα 1.000 στρέµµατα, ανά την Ελλάδα, ενώ την παραγωγή θα την απορροφά η ιταλική εταιρεία, στην οποία θα αποδίδονται και royalties (δικαιώµατα).
Ως προς τα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν την ποικιλία, λέγεται πως αντέχει περισσότερο στο ψυγείο από κάποιες άλλες κιτρινόσαρκες, ότι είναι πιο νόστιµη και ότι σε σχέση µε τις στρεµµατικές της αποδόσεις, κινείται στα περίπου ίδια επίπεδα µε τη Hayward.
Το κόστος του πολλαπλασιαστικού υλικού, ωστόσο, είναι σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο από εκείνο για τη Hayward, ενώ συνολικά η δαπάνη εγκατάστασης, για φυτεία περίπου 60 έως 80-85 φυτών ανά στρέµµα, συνυπολογίζοντας την υποδοµή υποστήριξης, το αρδευτικό δίκτυο και την τοποθέτηση αντιχαλαζικού διχτυού, που συνιστάται, αλλά δεν είναι προαπαιτούµενο της σύµβασης, µπορεί να φτάσει και τα 5.000 ευρώ το στρέµµα.
«Τα έσοδα για τον παραγωγό ωστόσο, είναι πολύ υψηλότερα, από αυτά της Hayward. Έχουµε µια εικόνα µε την τιµή που δώσανε πέρσι για την παραγωγή στην Ιταλία, στη συγκεκριµένη ποικιλία και ήταν η διπλάσια από την τιµή µε την οποία πληρώθηκαν τα Hayward», αναφέρει ο ίδιος.
Προς συνεργασία σε πατέντα ποικιλίας αχλαδιού
Η συνεργασία µε τη Greenyard ενδέχεται, ωστόσο, να ανοίξει την πόρτα και σε µια νέα δραστηριότητα για τον Α.Σ. Νέστου. Όπως αποκαλύπτει ο κ. Παρασχάκης η ιταλική εταιρεία διαθέτει και µία υποσχόµενη ποικιλία αχλαδιών, την οποία θέλει να αναπτύξει στην Ελλάδα.
«Θέλουν να βάλουν αρκετά στρέµµατα από την ποικιλία, η οποία είναι και αυτή µε πατέντα. Είµαστε ακόµη σε συζητήσεις, βέβαια. Κάναµε και ένα ταξίδι αστραπή στην Ιταλία για να δούµε από κοντά πώς είναι η καλλιέργεια, διότι εκεί ήδη έχουν παραγωγή. Ως φρούτο είναι πολύ καλό, νόστιµο και αντέχει πολύ στο ψυγείο», διευκρινίζει ο πρόεδρος του Α.Σ. Νέστου και αποκαλύπτει πως «προσπαθούµε να βρούµε παραγωγούς σε άλλες περιοχές, στα ορεινά, να συνεργαστούµε, ώστε να µπούµε και σε αυτό το παιχνίδι, διότι εµείς είµαστε στον κάµπο και εδώ το αχλάδι δεν ευδοκιµεί».
Στην Μινέρβα τα σήµατα Άλτις, Ελάνθη, Φλώρα και Sol
H Mινέρβα Ελαιουργική επεκτείνει τη θέση της στον τοµέα των τροφίµων µε την απόκτηση τεσσάρων γνωστών brands από τη Flora Food Greece. Πρόκειται για τα brands Άλτις, Ελάνθη, Φλώρα και Sol, τα οποία περνούν στην ιδιοκτησία της Mινέρβα. Η µεταβίβαση των εµπορικών σηµάτων τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης των Αρχών Ανταγωνισµού.
Καθοδόν επενδύσεις 52 εκατ. ευρώ στο γιαούρτι από Κρι Κρι
Έως την 1η Απριλίου σε διαβούλευση ο επενδυτικός φάκελος «Greek Yogurt Dynamo» της «ΚΡΙ ΚΡΙ Βιοµηχανία Γάλακτος Ανώνυµη Βιοµηχανική & Εµπορική Εταιρεία», ύψους 52,2 εκατ. ευρώ. Το υπό µελέτη έργο αφορά την αύξηση/επέκταση της δυναµικότητας στα προϊόντα γιαουρτιού και παγωτού µέσω του εκσυγχρονισµού και της αναβάθµισης της µεταποιητικής διαδικασίας, µε στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας και τη βιώσιµη ανάπτυξη.
Ισπανία, Γαλλία και Ολλανδία προτιµούν τις ιδιωτικές ετικέτες τροφίµων
Το µερίδιο αγοράς των ιδιωτικών ετικετών αυξάνεται στους τοµείς των τροφίµων, αναδιαµορφώνοντας την αγοραστική συµπεριφορά των καταναλωτών, σύµφωνα µε τη ∆ιεθνή Μελέτη Αγοράς Simon-Kucher (2024/2025). Η έκθεση, στην οποία συµµετείχαν 8.000 από επτά κράτη (Γερµανία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία, Ηνωµένο Βασίλειο, ΗΠΑ) αναφέρει ότι το 53% των συµµετεχόντων προτιµά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, 32% κατά κύριο λόγο και 21% αποκλειστικά. Αυτή η τάση είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ισπανία (64%), τη Γαλλία (60%) και την Ολλανδία (58%).