Με εξαίρεση της Ισπανία, οι υπόλοιπες τρεις μεγάλες δυνάμεις στον κλάδο του ροδάκινου, δηλαδή η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία, ανακάμπτουν παραγωγικά από το χαμηλό τονάζ του 2021, που προκάλεσαν οι καταστροφικοί παγετοί της περασμένης άνοιξης. Ωστόσο, στην Ελλάδα η παραγωγή βερίκοκου αναμένεται ότι θα κυμανθεί στο χαμηλό επίπεδο των 64.500. Με σημείο αναφοράς τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, η φετινή παραγωγή στην Ελλάδα είναι μειωμένη κατά 20%, ενώ συγκριτικά με πέρυσι, αυξημένη κατά 20%. Σύμφωνα με τα στοιχεία, υψηλό 4ετίας για τη χώρα καταγράφεται την χρονιά του 2019, όταν παρήχθησαν 90.700 τόνοι βερίκοκου.
Για τα παραγωγικά κέντρα της Πελοποννήσου αλλά και της Στερεάς Ελλάδας-Κρήτης που συγκαταλέγει στην ίδια καταχώρηση η εν λόγω έκθεση, προβλέπεται ότι θα διαθέσουν περί τους 30.000 τόνους. Η παραγωγή αυτή είναι αντίστοιχη με την περσινή, «χτυπημένη» από τον παγετό, κάτι που δείχνει ότι αρκετά κτήματα δεν έχουν ανακάμψει ακόμα από την αναστάτωση
Από την άλλη, στην Μακεδονία και λοιπές περιοχές, η παραγωγή των 34.500 τόνων για το 2022, είναι σαφώς ενισχυμένη συγκριτικά με το χαμηλό των 25.000 τόνων πέρυσι.
Ένας ακόμα παράγοντας στον οποίο μπορεί να αποδοθεί αυτή η μετριοπαθής ενίσχυση της παραγωγής στην Ελλάδα, μπορεί να είναι το αυξημένο κόστος λίπανσης φέτος, το οποίο ειδικά στις δενδρώδεις καλλιέργειες δεν εμφανίζει πειστικά περιθώρια απορρόφησης από την τιμή που πληρώνει η αγορά.
Ελαφριά τα κλαδιά στα δέντρα
Μάλιστα, ειδικά στη νότια Ελλάδα, όπου η αγροτική παραγωγή βασίζεται κυρίως στις δενδροκαλλιέργειες, είχε από νωρίς φέτος εκδηλωθεί μια τάση υποχώρησης της χρήσης προϊόντων θρέψης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda, κάτι που δεν παρατηρείται τόσο έντονα στους βορειότερους κάμπους της χώρας, όπου σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει ένα συμπλήρωμα στο οικονομικό αποτύπωμα των εκμεταλλεύσεων από αροτραίες καλλιέργειες, οι οποίες πληρώθηκαν καλύτερα από την αγορά. Πρόβλημα είχαν και οι πρώιμες ποικιλίες, οι οποίες επηρεάστηκαν από τις καιρικές συνθήκες στην αρχή της άνοιξης.
Στο σύνολο της Ευρώπης, η παραγωγή βερίκοκου θα διαμορφωθεί κοντά στους 515.000 τόνους, σε μια αύξηση 31% συγκριτικά με το 2021. Ωστόσο στην Ισπανία φαίνεται ότι παραγωγικά η χρονιά δεν προμυνείεται αποδοτική. Εξαιτίας προβλημάτων με παγετούς, η παραγωγή υποχωρεί κατά 37% συγκριτικά με το 2021, με τη χώρα να παράγει συνολικά 59.011 τόνους βερίκοκου φέτος από 93.853 τόνους πέρυσι και 110.233 το 2019. Όπως σχολιάστηκε στην παρουσίαση της έκθεσης στο Περπινιόν, η Ισπανία εδώ και μια τετραετία αδυνατεί να πιάσει το φουλ των παραγωγικών της ικανοτήτων, εξαιτίας προβλημνάτων με παγετούς και χαλάζι.
Βελτιωμένη συγκριτικά με πέρυσι θα είναι η χρονιά στην Γαλλία, όπου αναμένεται να παραχθούν συνολικά 128.364 τόνοι βερίκοκου, με την αύξηση στο τονάζ να είναι της τάξης του 125% συγκριτικά με την περσινή χρονιά των 56.937 τόνων. Η χώρα βρίσκεται στο +8% παραγωγικά συγκριτικά με τον μέσο όρο της 5ετίας, ωστόσο υπολείπεται από τους 132.216 τόνους του 2019. Σημειώνεται ότι η Γαλλία αντιμετώπισε και φέτος επιπλοκές εξαιτίας ανοιξιάτικων παγετών, τους οποίους όμως οι παραγωγοί υποδέχτηκαν καλύτερα προετοιμασμένοι έπειτα από την εμπειρία του 2021, με τον αντίκτυπο στην παραγωγή εμφανώς περιορισμένο, όπως μαρτυρούν και τα στοιχεία. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Ιταλία όπου αναμένεται μια παραγωγή 262.686 τόνων βερίκοκου, αυξημένη κατά 40% συγκριτικά με το 2021 που παρήχθησαν 187.523 τόνοι, με το τονάζ που θα συγκομιστεί τον επόμενο μήνα να βρίσκεται 11% πάνω από τον μέσο όρο 5ετίας, επίσης όμως μειωμένο από την υψηλή παραγωγή του 2019, των 307.303 τόνων. Η Νότια Ιταλία και η Σικελία διατηρούν τα ηνία στην ευρωπαϊκή παραγωγή, με τις περιοχές αυτές να προετοιμάζονται φέτος για την συγκομιδή 159.472 τόνων.