Τα τελευταία 24ωρα η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται στη ζώνη των 25 λεπτών το κιλό, αν και το εμπόριο υποδέχθηκε στις αρχές Μαΐου τις πρώτες ποσότητες με τιμή γύρω από τα 50 λεπτά (έως 60 λεπτά για την παραγωγή των θερμοκηπίων). Μάλιστα, όπως μεταφέρουν παραγωγοί, μέσα σε 10 ημέρες, η τιμή έκανε βουτιά 20 λεπτών, πέφτοντας στα 30 λεπτά, πριν υποχωρήσει και άλλο για να διαμορφωθεί στη σημερινή τιμή των 25 λεπτών. Εξαίρεση στην τάση αυτή, αποτελεί μέχρι στιγμής η πατάτα της Νάξου, για την οποία το εμπόριο πληρώνει έως και 75 λεπτά το κιλό, ενώ η διαδικασία συγκομιδής της αναμένεται να μπει σε πλήρη ρυθμό τις επόμενες ημέρες.
Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε άλλες χρονιές, κατά τις οποίες το εμπόριο έφερνε μεγάλες ποσότητες πατάτας από την Αίγυπτο, πιέζοντας έντονα τις τιμές, αυτήν τη φορά, η αιγυπτιακή πατάτα ξεφορτώνεται στον Πειραιά με 52 λεπτά, την στιγμή που το ντόπιο προϊόν, φτάνει στην Αθήνα από τα παραγωγικά κέντρα της Πελοποννήσου με τιμή χονδρικής στα 35 λεπτά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Το παράδοξο αυτό, έρχεται να υπερτονίσει η αποτίμηση της κατάστασης της αγοράς από συντελεστές του κλάδου που δραστηριοποιούνται στην Κεντρική Ευρώπη. Ήδη εκφράζονται ανησυχίες αναφορικά με την διαθεσιμότητα προϊόντος τους επόμενους μήνες και με ορίζοντα μέχρι και το 2023. Αυτό γιατί ήδη αρκετοί παραγωγοί σε Γαλλία και Γερμανία στράφηκαν προς την καλλιέργεια σιτηρών, ενώ φαίνεται πως περισσότερα στρέμματα έχουν κρατηθεί για τις φθινοπωρινές σπορές σιτηρών σε λίγους μήνες.
Μέχρι 75 λεπτά από το χωράφι στη Νάξο
Μεγάλα μεγέθη και υψηλή ποιότητα βγάζουν στην επιφάνεια οι πατατοπαραγωγοί της Νάξου που μπήκαν τα τελευταία 24ωρα στα χωράφια για την συγκομιδή της εαρινής πατάτας, με το εμπόριο να πληρώνει από 70 έως 75 λεπτά το κιλό για τις πρώτες ποσότητες. Τόσο η συγκυρία στην ευρωπαϊκή πατάτα, όσο και οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στο κυκλαδίτικο νησί τους προηγούμενους μήνες, έρχονται να αβαντάρουν τη φετινή εαρινή σοδειά, με τις αποδόσεις να κυμαίνονται μεταξύ των 4 και 5 τόνων ανά στρέμμα, έναντι των 2-3 τόνων πατάτας που απέδωσε η περσινή σοδειά. Εκτός από τις υψηλότερες αποδόσεις, οι ποιότητες φέτος είναι ασύγκριτες με τις περσινές επιδόσεις, μεταφέρει στην Agrenda ο παραγωγός, Μιχάλης Ρώτας, ο οποίος εξηγεί πως οι βροχές βοήθησαν στην ανάπτυξη των καρπών, ενώ οι βοριάδες φέτος στο νησί απέτρεψαν την εξάπλωση περονόσπορου.
Ζητούμενο πλέον είναι να διατηρηθεί το εμπορικό κλίμα, σύμφωνα με τον ίδιο, αφού το κόστος καλλιέργειας φέτος διαμορφώνεται στα 45 με 50 λεπτά το κιλό ή αλλιώς κοντά στα 2.000 με 2.500 ευρώ το στρέμμα, σύμφωνα με υπολογισμούς του συνομιλητή μας.
Χάνει εκτάσεις η πατάτα, περιορισμένη προσφορά προεξοφλεί το εμπόριο
Σε αντίθεση με τα όσα εξελίσσονται τις τελευταίες ημέρες στην εγχώρια αγορά, σε Ολλανδία, Γερμανία και Γαλλία το εμπόριο αλλά και η βιομηχανία μεταποίησης ετοιμάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την διαρροή στρεμμάτων προς τα σιτηρά. Ήδη η γαλλική βιομηχανία που απορροφά σημαντικό τονάζ πατάτας, έχει προχωρήσει σε μια αύξηση της τιμών των συμβολαίων που διατηρεί με παραγωγούς, της τάξης του 25%, ενώ εκτιμάται ότι θα προβεί σε νέα αύξηση της τιμής εντός του 2023. Στην Ολλανδία, πέρυσι η καλλιεργούμενη με πατάτα έκταση της χώρας συρρικνώθηκε κατά 6%, με ανθρώπους της εκεί αγοράς να εκτιμούν πως η νέα συγκυρία που διαμόρφωσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, έρχονται να μεγεθύνουν τους λόγους που ώθησαν σε υποχώρηση των στρεμμάτων. Απαιτητικά καλλιεργητικά έξοδα, ακριβό πετρέλαιο αλλά και μια δύσκαμπτη στην άνοδο αγορά, παράμετροι που εμφανίστηκαν ήδη πριν από τον πόλεμο, έρχονται να αποθαρρύνουν ακόμα περισσότερους παραγωγούς από την καλλιέργεια της πατάτας.
03-06-2022 16:15Στεφανος
ΑΧΑΙΑ ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕ..... ΜΙΑ ΖΩΗ ΘΥΜΑΤΑ
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)