BACK TO
TOP
Fresher

Με το βλέμμα στα όψιμα Fuji οι μηλοπαραγωγοί, άλυτο το πρόβλημα των ανοιχτών τιμών

«Φαίνεται πως υπάρχει µια κινητικότητα ως προς τη ζήτηση από το εµπόριο και ευελπιστούµε ότι τα Fuji, που ξεκινά η συγκοµιδή τους το πρώτο δεκαήµερο του Οκτωβρίου, θα πάνε καλύτερα απ’ ό,τι έχει συµβεί µε τις άλλες ποικιλίες µήλων έως τώρα. Ωστόσο κι εδώ µιλάµε για αγορές µε ανοικτές τιµές», τονίζει ο γεωπόνος Βαγγέλης Μάινος από την Πέλλα.

25pin

Λεωνίδας Λιάμης

32
0

Έχοντας εικόνα και από τα παραγωγικά κέντρα των παρόχθιων χωριών της Βεγορίτιδας, αλλά και των γειτονικών νοµών, ο έµπειρος γεωπόνος επισηµαίνει πως η χρονιά, αν και ξεκίνησε µε τους καλύτερους οιωνούς παραγωγικά και ποιοτικά, καταλήγει καταστροφική. «Το µείγµα είναι εκρηκτικό. Το εµπόριο δεν ρισκάρει να αποθεµατοποιήσει µεγάλους όγκους, µε τις τεράστιες αυξήσεις που έχουν επέλθει στην ενέργεια και µε την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην αγορά, µε συνέπεια η διάθεση των προϊόντων να εµφανίζει δυσκολίες και να γίνεται µε ανοικτή τιµή, ενώ προβλήµατα υπάρχουν και µε τα εργατικά χέρια», λέει ο κ. Μάινος.




Για χυµοποίηση στην Καστοριά

Στο νοµό Καστοριάς, όπως εξηγεί στο Fresher ο πρόεδρος της ΓΕΟΚΑ, ∆ήµος Μωυσίδης, η ετήσια παραγωγή είναι περίπου 60.000 τόνοι και φέτος, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά, υπολογίζεται πως γύρω στους 20.000 τόνους θα πάνε για χυµοποίηση, µε 7 λεπτά το κιλό που δίνει η οργάνωση, παρά να «σκοτώσουν» την παραγωγή τους µε 12 ή 15 λεπτά το κιλό.

«Κάποιες ποσότητες θα µείνουν στα αζήτητα. Εµείς φέτος σκοπεύουµε να συγκεντρώσουµε περίπου 20.000 τόνους, από 13.500 πέρυσι, αλλά δυστυχώς δεν µπορούµε να τα απορροφήσουµε», λέει ο συνοµιλητής µας και αναφέρει πως «έχουµε νοικιάσει άλλα επτά ψυγεία µε στάνταρντ τιµή στα 8 λεπτά το κιλό και αν αυξηθούν κι άλλο οι τιµές στην ενέργεια τους επόµενους µήνες, δεν ξέρουµε πού θα καταλήξει όλο αυτό».

Για τη διάθεση των προϊόντων η ΓΕΟΚΑ αξιοποιεί συνεργασίες που έχει στην Αίγυπτο και αναµένει από το ∆εκέµβριο και µετά να ανοίξουν και οι αγορές του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Ιορδανίας, που τώρα έχουν δασµούς. «Μέχρι τώρα έχουν εξαχθεί γύρω στους 1.000 τόνους, έναντι διπλάσιας ποσότητας πέρυσι, καθώς υπάρχει δυσκολία απορρόφησης από την ελληνική αγορά, αφού τα σούπερ µάρκετ πουλάνε ακριβά στον καταναλωτή, ενώ ο παραγωγός πουλά χαµηλότερα», επισηµαίνει ο ίδιος.

«Πανηγύρι» µε τις ανοιχτές τιµές σε Πέλλα και Κοζάνη

«Το 80%-90%  των µήλων έχει φύγει µε ανοικτές τιµές και δεν ξέρουµε και τι θα πάρουµε. Οι έµποροι επικαλούνται την ενεργειακή κρίση, τον πόλεµο και την ανασφάλεια των καταναλωτών και υποτίθεται ότι δεν θα έπαιρναν µήλα, αλλά τελικά µε τις ανοικτές τιµές τα σκούπισαν. Κάποια αγανακτήσαµε και δεν τα δώσαµε και θα τα βάλουµε για συντήρηση, µε την ελπίδα ότι θα πιάσουµε έστω 30 λεπτά, παρότι φέτος το κόστος ξεπερνά τα 30 λεπτά» αναφέρει ο παραγωγός Παναγιώτης Ελευθεριάδης, µε εκµετάλλευση 80 στρεµµάτων, στο χωριό Πύργοι. Ο ίδιος µας ανέφερε πως πέρυσι το «στήσιµο» στους Πύργους, όπου η παραγωγή κυµαίνεται στους 20.000 τόνους ετησίως, ήταν στα 45 – 50 λεπτά και φέτος στην καλύτερη περίπτωση θα κινηθεί στα 20-25 λεπτά. «∆υστυχώς έχουν πουληθεί µήλα φέτος και µε 17-18 λεπτά» συµπληρώνει. Για «µεγάλο πανηγύρι», που έχει στηθεί από το εµπόριο µε τις ανοικτές τιµές, κάνει λόγο και µεγάλος παραγωγός από την περιοχή της Πέλλας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυµία του. 


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία