BACK TO
TOP
Fresher

Κλίμα ανόδου στις τιμές διαμορφώνουν οι όψιμες ποικιλίες εσπεριδοειδών

Υψηλότερες κατά 25-35% είναι οι τιµές παραγωγού για τις οψιµότερες ποικιλίες εσπεριδοειδών, µε το πορτοκάλι να πλησιάζει µεθοδικά τα 27-28 λεπτά το κιλό και τα µανταρίνια Νόβα να διατίθενται σε τιµές παραγωγού πάνω από 40 λεπτά το κιλό.

36_pin_62

Γιάννης Ρούπας

25
0

Αφήνουν πίσω τους το αρνητικό κλίµα και το φουσκωµένο καρπό λόγω καλοκαιρίας οι παραγωγοί εσπεριδοειδών σε Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, µε τις κοπές των οψιµότερων ποικιλιών που άρχισαν στο γύρισµα της χρονιάς να συνοδεύονται από επιστροφή σε φυσιολογικές τιµές και σταδιακή τόνωση της ζήτησης. «Στις όψιµες ποικιλίες κάνει ταµείο ο παραγωγός στα ξινά και γι’ αυτό ακολουθήσαµε στην περιοχή το συγκεκριµένο πλάνο 10ετίας στις φυτεύσεις» σηµειώνει ο Ηλίας Μαυράκης, παραγωγός και ιδιοκτήτης καταστήµατος εφοδίων από την περιοχή του Νεοχωρίου στο Μεσολόγγι.

Τα µανταρίνια Νόβα φεύγουν µε ικανοποιητικό ρυθµό µε καθαρές τιµές από 30-35 λεπτά το κιλό στο Μεσολόγγι και µε 40-45 λεπτά το κιλό στην Αργολίδα, έχοντας σταθερά καλή ζήτηση λόγω σκληρότητας και ανθεκτικότητας καρπού από τις αγορές του εξωτερικού. Στον αντίποδα, η ευαίσθητη Κληµεντίνη υπέστη µεγάλο σοκ και φούσκωµα από την καλοκαιρία του ∆εκεµβρίου και φέτος δεν απέδωσε τα αναµενόµενα στους παραγωγούς, αφού το εµπόριο εκµεταλλεύτηκε -και πολλές φορές εφηύρε- την ποιοτική υποβάθµιση για να πάρει το προϊόν σε χαµηλή τιµή, ενώ το 20% της παραγωγής έµεινε στα δέντρα.

Ανοδικές τάσεις παρατηρούνται και στα µεγαλόκαρπα µανταρίνια Ορτανίκ στο νοµό Αιτωλοακαρνανίας, µε τις κοπές να ξεκινούν στα 23 λεπτά το κιλό και να ακολουθούν ανοδική πορεία, εσχάτως σπάζοντας το φράγµα των 30 λεπτών. Η µόνη παραφωνία στο θετικό κλίµα που επικρατεί στις όψιµες ποικιλίες είναι η παρατηρούµενη υποκατανάλωση διεθνώς λόγω πιέσεων στο διαθέσιµο εισόδηµα, που ασκεί σηµαντικές πιέσεις στις τιµές παραγωγού, οι οποίες για τα µανταρίνια θα µπορούσαν να είναι ακόµη ψηλότερες µε την παγκόσµια παραγωγή µειωµένη.

Όµως και το πορτοκάλι βλέπει «Φως στο Τούνελ». Μπορεί οι τιµές διάθεσης για την ποικιλία Ναβαλίνα να ήταν (και) φέτος απογοητευτικές όµως «δεν περιµένουµε πολλά άλλωστε από το πρώτο πορτοκάλι, είµαστε µαθηµένοι», θα σηµειώσει συνοµιλητής της Agrenda. Η κατάσταση αλλάζει σταδιακά προς το καλύτερο στα Μέρλιν και τα άσπερµα Λάνε Λέιτ, µε τις καθαρές τιµές για τα πρώτα Μέρλιν στην Αργολίδα στα 20-22 λεπτά, ενώ «ακούγονται και τα 23-25 λεπτά», όπως αναφέρει στην Agrenda ο Θωµάς Φάκλαρης από το Συνεταιρισµό Σκαφιδακίου.

Ένα στα τέσσερα Λάνε Λέιτ έχει ήδη κοπεί στο Μεσολόγγι, µε τις τιµές να βρίσκονται στα 25 µε 27 λεπτά και να γλυκοκοιτούν τα 30 λεπτά και όπως λέει ο παραγωγός Ηλίας Μαυράκης «δεν θα έχει µείνει πορτοκάλι στα δέντρα µέχρι τέλος Φεβρουαρίου». Οι ποικιλίες αυτές γεµίζουν το εµπορικό ηµερολόγιο το πρώτο δίµηνο του έτους, έως ότου µπουν στην παραγωγή τα Βαλέντσια, τα οποία καιρού επιτρέποντος θα αρχίσουν να συλλέγονται την τελευταία εβδοµάδα του Φεβρουαρίου.

Οι εξαγωγές µέχρι στιγµής παρουσιάζουν σταθερότητα για το πορτοκάλι και ανοδικές τάσεις στο µανταρίνι. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάζεται ο Incofruit, οι εξαγωγές πορτοκαλιών την περίοδο 2022-2023 είναι αυξηµένες 4,2% σε σχέση µε πέρυσι και -4,4% από το 2020-2021, στους 144.385 τόνους. Φέτος έχουν σταλθεί 25,9% περισσότερα φορτία µε ελληνικό µανταρίνι σε σχέση µε πέρυσι και 16,6% σε σύγκριση µε την 2020-2021, µε συνολικές ποσότητες 133.379 τόνων.

Στόχος τα 50 λεπτά για τα ντόπια λεμόνια

Αξιοσηµείωτη σταθερότητα χαρακτηρίζει την αγορά για το λεµόνι, µε τις τιµές να ακολουθούν τις εξελίξεις και να τσιµπούν µερικά λεπτά σε σχέση µε την περσινή περίοδο. Στις αρχές Φεβρουαρίου οι τιµές στην Κορινθία είναι πάνω από τα 40 λεπτά το κιλό καθαρά, µε τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Κιάτου και Τραγάνας να πληρώνει 43 λεπτά για κοµµένο και παραδοτέο προϊόν. Το κόστος της κοπής διαµορφώνεται στα 3 µε 5 λεπτά. Βέβαια, όπως εξηγεί ο παραγωγός Κώστας Πάππας, στόχος είναι τα 45-50 λεπτά, αφού υπάρχει καλή εµπορική ροή και οµαλή διάθεση της παραγωγής, δίχως την παρουσία πίεσης τιµών λόγω µαζικών εισαγωγών. «Με κριτήρια άλλων εµπορικών περιόδων, οι σηµερινές τιµές κρίνονται ως ικανοποιητικές. Φέτος όµως µε µαζεµένα έξοδα δύο ετών και υψηλό κοστολόγιο, χρειαζόµαστε τιµές πάνω από 45 λεπτά για να αφήσουµε και κάτι στην άκρη», θα συµπληρώσει ο Κώστας Πάππας. Τη τρέχουσα περίοδο µαζεύεται το λεµόνι ποικιλίας Μαγλήνα έως και τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ έπειτα συγκοµίζονται µόνο κάποιες διάσπαρτες όψιµες ποικιλίες. Οι παραγωγοί στη Κορινθία έχουν επίσης και στο νου τους και στο µετεωρολογικό δελτίο, αφού µπορεί µεν οι βροχές των προηγούµενων 10 ηµερών να αναπλήρωσαν µέρος του αρνητικού υδατικού ισοζυγίου, όµως για να υπάρξει καλή παραγωγή την επόµενη καλλιεργητική περίοδο πρέπει να πέσουν άλλα τόσα χιλιοστά βροχής το επόµενο χρονικό διάστηµα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία