BACK TO
TOP
Fresher

Παιχνίδια εμπόρων πιέζουν την τιμή πατάτας, αντίσταση στα 40 λεπτά για την εαρινή

Αιφνιδιαστικοί χειρισµοί χονδρεµπόρων πέτυχαν ένα δυνατό χτύπηµα στην εγχώρια παραγωγή πατάτας, που έριξε την τιµή στην περιοχή των 40 µε 45 λεπτών το κιλό για τη θερµοκηπιακή, που συγκοµίζεται αυτές τις ηµέρες στη ∆υτική Αχαΐα, σε µια συνθήκη που στρώνει το έδαφος για περαιτέρω υποχώρηση των τιµών της υπαίθριας τις επόµενες εβδοµάδες.

22-35_pin_10

Πέτρος Γκόγκος

12
0

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι οι τελευταίες ποσότητες εγχώριας πατάτας από τη Θήβα και τη Βοιωτία (χειµερινή πατάτα) µέχρι και τα µέσα Ιανουαρίου, πληρώθηκαν στον παραγωγό µε 50 έως 55 λεπτά το κιλό, ενώ η πατάτα από το Νευροκόπι έφευγε από τους αγρότες µε 45 λεπτά. Χωρίς να έχουν αλλάξει δραµατικά τα θεµελιώδη προσφοράς και ζήτησης για τις ευρωπαϊκές παραγωγές και µε δεδοµένο ότι η παραγωγή της Πελοποννήσου έγινε µε απαιτητικές καλλιεργητικές δαπάνες, δηλαδή πριν ξεκινήσει η υποχώρηση των τιµών ενέργειας και λιπασµάτων να περνά στη φυσική αγορά, η τιµή για την πατάτα θερµοκηπίου, θα έπρεπε να προσεγγίζει τα 60 λεπτά στον παραγωγό.

Ωστόσο, εδώ και έναν περίπου µήνα, στην πιάτσα ακούγονται σηµαντικές εισαγωγές αιγυπτιακής πατάτας, η οποία έφτανε στη χώρα µε τιµή πέριξ των 40 και 45 λεπτών. Αν και η τιµή δεν είναι χαµηλή για τα δεδοµένα της Αιγύπτου, άνθρωποι της αγοράς, παραγωγοί και συσκευαστές, υποψιάζονται ότι ορισµένοι χονδρέµποροι έχουν προχωρήσει σε «ανακατέµατα» πριν φτάσει το προϊόν στη λιανική, κάτι που αφήνει σε αυτούς σηµαντικά περιθώρια κέρδους αλλά και µια γερή βάση για να πιέζουν τις τιµές στους εγχώριους παραγωγούς, ειδικά σε περιοχές όπως η Αχαΐα, η Ηλεία και η Μεσσηνία, όπου δεν υπάρχουν αρκετοί αποθηκευτικοί χώροι, κάτι που θα έδινε µια πρώτη γραµµή άµυνας στους αγρότες.

Σε λίγες ηµέρες, ξεκινά η συγκοµιδή της υπαίθριας πατάτας στη ∆υτική Πελοπόννησο και ήδη οι τιµές που πληρώνει η αγορά οδεύουν προς τα 35 και 38 λεπτά, µε τη δικαιολογηµένη αγωνία των παραγωγών της ευρύτερης περιοχής, να έγκειται στο τι µπορεί να συµβεί όταν η συγκοµιδή βρεθεί στην αποκορύφωσή της µέσα στον επόµενο µήνα. Φυσικά, όσα συµβούν στην αγορά µέχρι τα τέλη Ιουνίου, όταν και κλείνει ο κύκλος της αγοράς για την Ηλεία και την Αχαΐα, αφήνει παρακαταθήκη και για τους καλύτερα οργανωµένους παραγωγούς της Βοιωτίας και της Θήβας. Κι αυτό γιατί η ανάκαµψη θα είναι περιορισµένη, αν η αγορά πιεστεί ακόµα και κάτω από την περιοχή των 30 λεπτών, κάτι το οποίο φοβούνται αρκετοί παραγωγοί, µιας και είναι νωπές οι αναµνήσεις από το 2020, όταν και τότε εν µέσω της πανδηµίας οι τιµές στην αγορά πατάτας έχασαν πάνω από 50% µέσα σε διάστηµα µερικών εβδοµάδων. Υπενθυµίζεται ότι οι εισαγωγές πατάτας αντιπροσώπευαν το 2022 το 52,9% του συνόλου των λαχανικών που έφτασε στη χώρα, σύµφωνα µε στοιχεία του ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάσθηκαν από τον Incofruit-Hellas.

Κατά τα λοιπά, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι στην εγχώρια αγορά αναµένονται µειωµένες ποσότητες, κατά περίπου 10 µε 15%, λόγω του περιορισµού των καλλιεργούµενων εκτάσεων, αλλά και της ανάπτυξης των φυτών λόγω των λιγοστών βροχών που έπεσαν τους τελευταίους µήνες.

Σε αναβρασµό οι πατατοπαραγωγοί της Λακκόπετρας, ελέγχους σε συσκευαστήρια διεκδικούν από την Αθήνα

Πάνω από 80 πατατοπαραγωγοί από όλα τα χωριά της ∆υτικής Αχαΐας καθώς  και έµποροι αγροτικών προϊόντων συγκεντρώθηκαν προ ολίγων ηµερών στα γραφεία του Αγροτικού Συλλόγου Λακκόπετρας µε θέµα συζήτησης την κατάσταση της αγοράς και των συντονισµό των προσπαθειών ώστε να υπάρξει θεσµική παρέµβαση. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Μπεκίρης, η µεγάλη εισαγωγή πατάτας από την Αίγυπτο και κάποιες ελληνοποιήσεις που γίνονται ευθύνονται για την κατάσταση που θέλει τις τιµές της πατάτας αυτή τη στιγµή στα θερµοκήπια να είναι από 0,40-0,45 λεπτά το κιλό. «Σε µια εβδοµάδα ξεκινάει η συγκοµιδή στην υπαίθρια πατάτα στην Καλαµάτα και σε 20 ηµέρες στην Αχαΐα. Πρέπει να περιοριστούν οι εισαγωγές από Αίγυπτο και να γίνονται έλεγχοι στη διακίνηση της πατάτας. Το κοστολόγιο είναι πολύ µεγάλο και αν δεν ληφθούν κάποια µέτρα, οι παραγωγοί θα εξαθλιωθούν και δεν θα µπορούν να είναι φερέγγυοι σε τράπεζες, σε προµηθευτές , σε ασφάλεια, σε ∆ΕΗ, σε καύσιµα» αναφέρει ανακοίνωση του ΑΣ Λακκόπετρας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία