Η αίσθηση αυτή, τουλάχιστον, κυριαρχεί στα κυριότερα καλλιεργητικά κέντρα πυρηνοκάρπων της χώρας, όπως εκφράστηκε από εκπροσώπους μεγάλων οργανώσεων παραγωγών, σε ειδική εκδήλωση στην έκθεση «Freskon», με αντικείμενο τη διατύπωση των πρώτων εκτιμήσεων για την εθνική παραγωγή πυρηνοκάρπων το 2023.
Στην εκδήλωση έγινε αναφορά και στο τί αναμένουν ανταγωνιστές μας, Ισπανοί και Ιταλοί, και επισημάνθηκε πως πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί οι Έλληνες παραγωγοί και διακινητές με τις διαρροές που έρχονται κυρίως από τους Ίβηρες, διότι φαίνεται πως υπηρετούν εμπορικά παιχνίδια και κρύβουν παγίδες.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
«Από την Ισπανία διαρρέουν ότι φέτος θα έχουν μια κανονική ποσότητα αλλά βλέπουμε να έχουν έρθει ήδη στην Ελλάδα Ισπανοί έμποροι και να ζητούν να κλείσουν ποσότητες επιτραπέζια ροδάκινα για το καλοκαίρι. Αυτό κάτι δείχνει», τόνισε με νόημα ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Νίκος Κουτλιάμπας. Η εξήγηση που έδωσε ο έμπειρος συνεταιριστής είναι πως πιθανότατα οι Ίβηρες δεν έχουν τους όγκους που αφήνουν να εννοηθεί πως έχουν και η στόχευσή τους είναι να διαμορφώσουν εμπορικό κλίμα, ώστε να αγοράσουν φθηνά από την Ελλάδα για να καλύψουν κάποιες αγορές με ελληνικά προϊόντα, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνουν και οι Ιταλοί, οι οποίοι ήδη λένε πως η παραγωγή τους φέτος είναι μικρότερη.
«Το έκαναν στο παρελθόν με τα ακτινίδια και άλλα ελληνικά προϊόντα και δεν αποκλείεται να επιχειρούν και πάλι το ίδιο παιχνίδι. Θα πρέπει απλώς να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε να μην πέσουμε σε μια τέτοια παγίδα», προειδοποίησε και κ. Κουτλιάμπας. Επανέλαβε δε, πως η Αχίλλειος πτέρνα στα ελληνικά φρούτα, είναι ο κατακερματισμός του κλάδου σε εκατοντάδες μικρούς διακινητές, καλώντας στη συγκρότηση μεγαλύτερων σχημάτων, με παρεμβατικό ρόλο.
Θετικά μηνύματα για ροδάκινο, νεκταρίνι, «λαβωμένο» το βερίκοκο
Αναφορικά με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις για τη φετινή παραγωγή της χώρας μας, η κοινή συνισταμένη εκπροσώπων οργανώσεων από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο είναι πως με εξαίρεση το βερίκοκο από τους παγετούς και το κεράσι από τις εκριζώσεις σε κάποια παραλίμνια χωριά της Βεγορίτιδας, η χρονιά για το ροδάκινο και το νεκταρίνι, εξελίσσεται μέχρι τώρα μάλλον κανονικά. Στα παραγωγικά κέντρα της Δυτικής Μακεδονίας, στο Βελβεντό και στο Αμύνταιο Φλώρινας, όπως τόνισε ο Διευθυντής Πωλήσεων του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Γιώργος Κάντζιος η παραγωγή σε σχέση με πέρυσι φαίνεται να είναι κανονική.
«Από εδώ και εμπρός μπαίνουμε στο πιο κρίσιμο στάδιο και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με τις καιρικές συνθήκες, γιατί και πέρυσι τέτοιο καιρό είχαμε ξεκινήσει καλά, αλλά η συνέχεια μας διέψευσε», ανέφερε. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, ωστόσο, κατά τον κ. Κάντζιο, για την περιοχή του Βελβεντού αναμένεται μια κανονική παραγωγή της τάξης των 18.000 τόνων σε επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια. Αντιθέτως, στην περιοχή του Αμυνταίου Φλώρινας, η πρόβλεψη για τα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια είναι για μείωση της παραγωγής κατά 25% και αύξηση κατά 20% στα βιομηχανικά ροδάκινα.
Στον καλλιεργητικό πυρήνα της Θεσσαλίας και δη την επαρχία Τυρνάβου σύμφωνα με τον υπεύθυνο πωλήσεων του τοπικού ΑΣΕΠΟΠ, Χρήστο Γεωργίου, με τα μέχρι τώρα δεδομένα προβλέπεται φέτος μια ομαλή χρονιά, με εξαίρεση το βερίκοκο. «Στα βιομηχανικά ροδάκινα εκτιμάται ότι πάμε για μια παραγωγή της τάξης των 20.000 τόνων, ενώ σε περίπου 15.000 τόνους προϋπολογίζεται ο όγκος των επιτραπέζιων ροδάκινων και των νεκταρινιών. Στο βερίκοκο, ωστόσο, η χρονιά είναι δύσκολη. Ήδη έχουμε αρκετές ζημίες στα κτήματα που είναι στους πρόποδες του Κισσάβου και την επαρχία Τυρνάβου, κυρίως στα βιομηχανικά βερίκοκα από τον παγετό της 15ης Απριλίου, οι οποίες ξεπερνούν το 70%, σε σχέση με τους περίπου 7.000 – 8.000 τόνους που είχαμε πέρυσι», τόνισε.
01-05-2023 08:38Δημήτριος Αρσενλης
Ποιος Τύρναβος και ποιος Βελβεντό Κοζάνης ρε ο πυρήνας του ροδάκινου και τον υπόλοιπον είναι η Ημαθία κ στην κορυφή είναι η Πέλλα
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)01-05-2023 01:20Γεώργιος
Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό!
Απάντηση