BACK TO
TOP
Fresher

Λιγότερες ποσότητες και ζωηρή ζήτηση δίνουν συν 20% στις τιμές ροδάκινου

Ζωηρή παραµένει η ζήτηση για τα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια του κάµπου της Πέλλας και της Ηµαθίας, γεγονός που, συνδυαστικά µε την περιορισµένη, κατά τόπους, φετινή παραγωγή, κρατάει και την τιµή παραγωγού κατά περίπου 20% υψηλότερα από την αντίστοιχη περσινή.

22-35_pin_51

13
1

«Στην περιοχή µας έχει συγκοµιστεί πάνω από το 30% της παραγωγής κι αυτό που διαπιστώνουµε είναι πως έχουµε λιγότερα κιλά ανά στρέµµα, λόγω των απωλειών που προήλθαν από τα καιρικά φαινόµενα, αλλά τα φρούτα είναι πιο ποιοτικά», τονίζει στην Agrenda ο παραγωγός Νίκος Μηνάς από τα Καλύβια της Πέλλας.

Στα χνουδωτά επιτραπέζια ροδάκινα Gloria, όπως µας πληροφορεί, το εµπόριο προσφέρει στην περιοχή από 50 έως και 55 λεπτά το κιλό, ενώ στα νεκταρίνια και για τις ποικιλίες «Big Top» και «Fire Top», που µαζεύονται αυτή την περίοδο, οι τιµές κυµαίνονται από 55 έως και 65 λεπτά το κιλό.

Στα τελειώµατα της Spring Bell και στη σταδιακή έναρξη συγκοµιδής της Gloria είναι οι παραγωγοί επιτραπέζιου ροδάκινου και στα χωριά γύρω από το Αρσένι Πέλλας. «Σε κάποια κτήµατα τα δέντρα είναι φορτωµένα και σε άλλα άδεια, ανάλογα µε το πώς τα έπιασε ο καιρός», επισηµαίνει ο παραγωγός Νίκος ∆ηµητριάδης.

Ως προς τις τιµές, αναφέρει πως κινούνται από 50 έως 65 λεπτά, ανάλογα µε την ποιοτική τους κατηγορία κι αντίστοιχα για τα νεκταρίνια, στα οποία επίκειται η συλλογής των ποικιλιών Lucciana και Gaia, οι τιµές κινούνται στα 60 µε 80 λεπτά. Μεγαλύτερη ζήτηση για τα νεκταρίνια και τιµές που έφτασαν σε πρώιµες ποικιλίες και στο 1 ευρώ το κιλό, παρατηρεί ο Σταύρος Γρηγοριάδης, επικεφαλής οµάδας παραγωγών από την Πέλλα, ο οποίος προσθέτει πως στα χνουδωτά ροδάκινα, επειδή το τονάζ είναι µεγαλύτερο οι τιµές είναι χαµηλότερες.

Στις ελλείψεις παραγωγής, λόγω των χαλαζοπτώσεων και της µειωµένης καρπόδεσης σε πολλά κτήµατα της περιοχής, εστιάζει ο Αντώνης Νεστορόπουλος, πρόεδρος του Α.Σ. Κουλούρας και εκτιµά πως το τονάζ φέτος είναι µικρότερο κατά 30%-35%. «Αυτό έχει ως αποτέλεσµα να τραβάει το προϊόν καλύτερα φέτος όσον αφορά στις τιµές παραγωγού, οι οποίες κατά µέσο όρο είναι υψηλότερες περίπου 20% από τις περυσινές», ανέφερε ο κ. Νεστορόπουλος, σηµειώνοντας πως καλή ροή υπάρχει και στη ζήτηση από την εγχώρια αγορά.

∆ύσκολη από άποψη διαχείρισης χαρακτηρίζει τη σεζόν κι ο παραγωγός Κώστας Μαρκοβίτης από την Ηµαθία. «Ο συνδυασµός των βροχοπτώσεων, της υγρασίας και της ζέστης, προκάλεσε προβλήµατα κι είδαµε απότοµα µαλακώµατα στον καρπό και µονίλιες, που επηρέασαν ποιοτικά ένα µέρος της παραγωγής», ανέφερε.

Ο ίδιος σηµείωσε πως ως συνέπεια οι ποσότητες σε ροδάκινα και νεκταρίνια είναι φέτος µειωµένες, σε άλλες περιοχές περισσότερο και σε άλλες λιγότερο, γεγονός που επιτρέπει µια καλή ροή απορρόφησης από την αγορά και κρατά σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα και τις τιµές που απολαµβάνουν οι παραγωγοί φέτος.

«Στα πλακέ ροδάκινα, της ποικιλίας UFO4, που είναι στα τελειώµατα της συγκοµιδής οι τιµές ξεκινούν από 70 λεπτά το κιλό και φτάνουν έως και το 1 ευρώ το κιλό, ανάλογα µε την ποιότητα και αν έχουν σηµάδια ή όχι από το χαλάζι. Στις υπόλοιπες ποικιλίες χνουδωτών ροδάκινων, κατά µέσο όρο οι τιµές κινούνται γύρω από τα 60 λεπτά το κιλό», µας είπε ο κ. Μαρκοβίτης, συµπληρώνοντας, πάντως, πως από εδώ και εµπρός, στις µεσοόψιµες και υπερόψιµες ποικιλίες, που θα ακολουθήσουν στη συγκοµιδή, εάν δεν προκύψουν προβλήµατα από τον καιρό, αναµένεται η παραγωγή που θα βγει στο εµπόριο να είναι ποιοτικά αναβαθµισµένη και να συνδυαστεί και µε µεγαλύτερα µεγέθη.

 

Μειωµένες ποσότητες και καλή απορρόφηση
σηµαίνει καλύτερες τιµές για τον παραγωγό

Όσον αφορά τα νεκταρίνια, σύµφωνα µε τον έµπειρο παραγωγό Κώστα Μαρκοβίτη από την περιοχή της Ηµαθίας, η εικόνα, ως προς την εµπορική τους διάθεση, είναι λίγο καλύτερη από ό,τι στα ροδάκινα, µε τις τιµές να παίζουν µεταξύ 0,70 έως και 0,90 ευρώ ή και ενίοτε ακόµη και στο 1 ευρώ το κιλό, ανάλογα µε την ποιότητα.

Καταστροφές σε δενδρώδεις καλλιέργειες προκάλεσε, εν τω µεταξύ, ξαφνικό µπουρίνι που έπληξε το Βελβεντό. Οι αγρότες αναφέρουν ότι οι µεγαλύτερες ζηµιές εντοπίζονται στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, που ήταν έτοιµα προς συγκοµιδή. Ο πρόεδρος του Αγροτικού  Συλλόγου Βελβεντού Βασίλης Τζουράς επισηµαίνει ότι υπέστησαν σοβαρές ζηµιές και τα συστήµατα αντιχαλαζικής προστασίας που έχουν εγκατασταθεί στο µεγαλύτερο µέρος του κάµπου. «Ήταν τόσο δυνατοί οι άνεµοι που στην κυριολεξία γκρέµισαν δίχτυα και κολώνες, καταπλακώνοντας και καταστρέφοντας τα δέντρα. Η καταστροφή σε αυτές τις καλλιέργειες είναι καθολική» τόνισε και πρόσθεσε ότι «έχει ήδη ενηµερωθεί  τοπικό κλιµάκιο του ΕΛΓΑ για εκτιµήσεις».

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

01-07-2023 14:01Ζαφειρίου Κώστας

Με μειωμένη παραγωγή 30-35% και αυξημένη τιμή παραγωγού 20%, σε σχέση με πέρσι σε ροδάκινα και νεκταρίνια, ποια η λογική της πρότασης, η τιμή του συμπύρηνου να παραμείνει φέτος στις περσινές τιμές;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία