BACK TO
TOP
Fresher

Μπαίνει μέσα 67 ευρώ το στρέμμα ο παραγωγός με 30 λεπτά στο συμπύρηνο

Πρώτοι στα έσοδα από τη κομπόστα…τελευταίοι στη τιμή του συμπύρηνου. Αυτό υπενθύμισαν οι ροδακινοπαραγωγοί από 5 Αγροτικούς Συλλόγους σε συνάντηση με τους υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη και Χρήστο Κέλλα, ζητώντας δίκαιες ελάχιστες εγγυημένες τιμές από 50 λεπτά και πάνω, ώστε να έχει μέλλον η καλλιέργεια.

pirinokarpa

123
1

Αναλυτικότερα, επιτροπή συλλόγων ροδακινοπαραγωγών της χώρας, από τους πέντε νομούς, που η καλλιέργεια βιομηχανικού ροδάκινου θεωρείται βασική παραγωγή, δηλαδή της Ημαθίας, της Πέλλας, της Φλώρινας, της Πιερίας και της Λάρισας, συναντήθηκε την Τετάρτη 3 Ιουλίου με τους υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη και Χρήστο Κέλλα.

Κατά την διάρκεια της εν λόγω σύσκεψης συζητήθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ιδιαίτερα του βιομηχανικού ροδάκινου, αφού ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η συγκομιδή του, δεν έχει καθοριστεί τιμή από τους βιομηχάνους με αποτέλεσμα να παραδίδουν την παραγωγή τους με ανοιχτές τιμές, και χωρίς να γνωρίζουν πόσο και πότε θα πληρωθούν.

Οι αγρότες αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος παραγωγής, αλλά και αυξημένο κόστος διαβίωσης, χωρίς να μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες των οικογενειών τους και ζητούν να οριστεί ως ελάχιστη εγγυημένη τιμή κιλού τα 50 λεπτά ώστε να καλύψει το κόστος παραγωγής και να αφήσει ένα μεροκάματο για την συνέχιση της καλλιέργειας.

Επί του θέματος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης μίλησε στην ΕΡΤ3 για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί και όπως χαρακτηριστικά τόνισε, καλλιεργούν το συμπύρηνο ροδάκινο, το εθνικό προϊόν, που φέρνει το μεγαλύτερο συνάλλαγμα και είναι πρώτοι στην κομπόστα αλλά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

«Θα ήθελα να σας πω ανά στρέμμα τι έξοδα έχει ο ροδακινοπαραγωγός. Ένα στρέμμα ροδάκινα, κατεβάζει τρεις τόνους ροδάκινα. Από αυτά έχουμε στο ένα στρέμμα 130 ευρώ ενοίκιο, 20 ευρώ πότισμα, 50 ευρώ κλάδεμα, 200 ευρώ συγκομιδή κ.α. Ο παραγωγός σήμερα με 0,30 με τρεις τόνους το στρέμμα, μπαίνει μέσα για 67 ευρώ.

Σήμερα είπαμε στον κ. Σταμενίτη και στον κ. Κέλλα ότι εάν συνεχίσουμε έτσι, δε θα μπορέσουμε να παράγουμε από εδώ και πέρα. Μας απάντησαν ότι θα είναι μαζί μας, ότι θα είναι κοντά μας, κάθε φορά τα ίδια…», επισήμανε ο Τ. Χαλκίδης.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

04-07-2024 10:24Μαθηματικά μηδέν

Τα έξοδα τα βάζετε ενδεικτικά; Δεν ξερω τι πληρωνει ο παραγωγός στην Ημαθία για πότισμα που εχουν τρεχούμενα νερα, αλλά στη Λάρισα είναι 60€/στρέμμα. Κλάδεμα με 50€ ουτε στα όνειρά μας. Αραίωμα απο 120 έως 200€/στρέμμα ανάλογα με τη χρονιά. Λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά, καύσιμα και οι λογικές τιμες συντήρησης των εργαλείων και των αποσβέσεων... Δεν συνεχίζω γιατι απογοητεύομαι μόνο που τα γράφω.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία