Παρακάτω παρατίθεται αναλυτικά το σχετικό δελτίο:
Ο πληθυσμός του εντόμου, μετά την έναρξη της 2ης πτήσης στις 15-17 Ιουνίου όπως περιγράφθηκε στο προηγούμενο δελτίο (No 31/18 Ιουνίου 2020), παρουσιάζει σημαντική αύξηση μετά τις 29 Ιουνίου.
- Οι περισσότερες ωοτοκίες υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 3-6 Ιουλίου.
- Οι περισσότερες εκκολάψεις (παρουσία των νεαρών προνυμφών) υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 7-10 Ιουλίου.
Δίνοντας βαρύτητα στην καταπολέμηση του Φυλλοδέτη, ιδιαίτερα σε πιο όψιμες ποικιλίες, και κυρίως σε οπωρώνες με ιστορικό προσβολής, μπορεί να πραγματοποιηθεί επέμβαση σύμφωνα με τις παραπάνω ημερομηνίες, ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Επίσης, προσοχή να δοθεί στον αριθμό ημερών αναμονής από την επέμβαση έως την συγκομιδή.
- Προσοχή να δοθεί κατά την επιλογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας.
- Επειδή η προσβολή των καρπών εντοπίζεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στο ψηλότερο τμήμα της κόμης των δέντρων (2 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους και άνω), να ληφθεί μέριμνα ώστε να καλυφθούν με επιμελημένη εφαρμογή του ψεκασμού οι κορυφές των δένδρων.
- Τα δεδομένα των συλλήψεων των εντόμων στις παγίδες προέρχονται από τις περιοχές της Ημαθίας (Αλεξάνδρεια, Π. Σκυλίτσι, Νάουσα), της Πιερίας (Αιγίνιο, Κατερίνη, Δίον) και της Πέλλας (Σκύδρα, Ριζάρι, Κλεισοχώρι).
- Τα θερμοκρασιακά δεδομένα υπολογισμού των ωοτοκιών και των εκκολάψεων των αυγών προέρχονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Βέροιας, της Νάουσας και της Σκύδρας.