BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Πρώτες ημέρες του Μαΐου οι επεμβάσεις κατά της καρπόκαψας στις μηλιές

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι ωοτοκίες και να ακολουθήση η εκκόλαψη των ωών της καρπόκαψας στις μηλιές, με τους γεωπόνους τους Περιφερειακού Κέντρου Φυτοπροστασίας Θεσσαλονίκης να δίνουν ως ενδεικτικούς χρόνους επέμβασης τις πρώτες ημέρες του Μαΐου.

karpopapsa-sti-milia-696x383

2
0

Από τα δεδομένα του δικτύου των παγίδων στις περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας, εκτιμάται ότι ξεκίνησε η 1η πτήση του εντόμου το χρονικό διάστημα 20-23 Απριλίου (η δραστηριότητα του εντόμου στις περιοχές της Πιερίας, αυτή την εποχή, εμφανίζει μια οψίμηση 5-7 ημερών).

  • Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Βέροιας, της Νάουσας και της Σκύδρας έγιναν οι υπολογισμοί της έναρξης των ωοτοκιών και των εκκολάψεων των αυγών.
  • Η έναρξη των ωοτοκιών υπολογίζεται το χρονικό διάστημα 29 Απριλίου – 2 Μαΐου.
  • Οι πρώτες εκκολάψεις υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 6-10 Μαΐου.
  • Ενδεικτικός χρόνος επέμβασης ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων:

3-6 Μαΐου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών 9-12 Μαΐου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες

  • Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο): o Φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών: Abamectin + Chlorantraniliprole (2), Chlorantraniliprole (2), Fenoxycarb (2). o Φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εκκόλαψη των ωών: Acetemiprid (2), Alphacypermethrin (1), Bacillus thuringiensis (8), Beta-cyfluthrin (2, ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ, Απαγορεύεται από 20- 03-2021 η τιμολόγηση του σκευάσματος από τον κάτοχο της έγκρισης προς τα καταστήματα εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Επιτρέπεται η πώληση των υπαρχόντων αποθεμάτων του σκευάσματος από τα καταστήματα χονδρικής ή λιανικής πώλησης έως 20-06-2021.

Επιτρέπεται η χρήση των υπαρχόντων αποθεμάτων του σκευάσματος από τους επαγγελματίες χρήστες έως 20-07-2021.), Cydia pomonella granulosis virus (cpgv) (10), Deltamethrin (2), Emamectin (3), Etofenprox (3), Fenoxycarb (2), Indoxacarb (3), Lambda cyhalothrin (2), Phosmet (2), Spinetoram (1), Spinosad (3), Tau-Fluvalinate (2). • Κατά την επιλογή του Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο και χρόνο εφαρμογής.

  • Για την επιλογή του κατάλληλου Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο ακόλουθο link, επιλέγοντας καλλιέργεια (ΜΗΛΟΕΙΔΗ/ΜΗΛΙΑ) και έντομο (εχθρό) (Cydia pomonella L., ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ): http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_ENEMY_crops.aspx
  • Το καρπίδιο καθίσταται ευαίσθητο στην προσβολή της καρπόκαψας όταν φθάνει σε διάμετρο τα 2 εκατοστά και αρχίζει να χάνει το χνούδι του (στάδιο J, καρπίδια μέγεθος "καρυδιού").
  • Επειδή η πλειονότητα των αυγών αποτίθεται στα ψηλά κλαδιά, να ληφθεί μέριμνα ώστε να καλυφθούν με επιμελημένη εφαρμογή του ψεκασμού και οι κορυφές των δένδρων.
  • Προσοχή να δοθεί κατά την επιλογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας.
  • Η επέμβαση για την καρπόκαψα καταπολεμά και τις νάρκες (Phyllonorycter blancardella και Phyllonorycter corylifoliella, Lepidoptera: Gracillariidae).
  • Ο αριθμός των συλλήψεων των αρσενικών εντόμων που παρουσιάζονται στα γραφήματα προέρχεται από μία αντιπροσωπευτική παγίδα του δικτύου, για κάθε περιοχή (η ίδια από την αρχή του έτους), ώστε να δίνει την τάση της πορείας του πληθυσμού όσο γίνεται πιο ξεκάθαρα. Δεν επιλέγονται παγίδες με σημαντικά χαμηλές συλλήψεις και ούτε κατ’ ανάγκη αυτές με τις υψηλότερες. Επίσης, εξαιρούνται οι παγίδες με μηδενικές ή ελάχιστες συλλήψεις ως μη αντιπροσωπευτικές.
  • Το δελτίο παρέχει μια τάση της πορείας των πληθυσμών των εντόμων, η οποία δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτική για κάθε αγροτεμάχιο. Οι παραγωγοί, προκειμένου να πάρουν την απόφαση επέμβασης ή όχι και πότε, καλούνται να λαμβάνουν υπόψη τους τις δικές τους παρατηρήσεις και το ιστορικό του κάθε οπωρώνα.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία