Ευδεμίδα: Αύξηση των συλλήψεων και παρουσία ωοτοκιών στα σταφύλια σε συνδυασμό με τα ευαίσθητα στάδια γυαλίσματος – ωρίμασης → αυξημένος κίνδυνος ζημιών.
Ωίδιο: Μειώνεται ο κίνδυνος προσβολών από τον μύκητα.
Μύγα Μεσογείου : Επιτραπέζια σταφύλια. Τακτικοί έλεγχοι και προσοχή κοντά στην ωρίμαση.
Τζιτζικάκια:Κατά θέσεις δυναμικοί οι πληθυσμοί→ να γίνονται έλεγχοι στη βλάστηση.
Βλάστηση και φαινολογία
Οι υψηλές θερμοκρασίες της περιόδου επιβραδύνουν σε ένα βαθμό την εξέλιξη των φαινολογικών σταδίων ιδιαίτερα στα αμπέλια που δεν ποτίζονται και σε αυτά που έχουν εξασθενημένη βλάστηση. Η πρωιμότητα σε σχέση με το 2020 είναι στις 10 ημέρες περίπου.
ΕΥΔΕΜΙΔΑ: (Lobesia botrana)
Γενικές πληροφορίες– Διαπιστώσεις:
- Οι μεγάλης διάρκειας υψηλές θερμοκρασίες (συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα) δε ζημίωσαν σε μεγάλο βαθμό τους πληθυσμούς του εντόμου και τα στάδια του βιολογικού κύκλου (αυγά, προνύμφες). Εξαίρεση η περιοχή της Μεσσαράς και κάποιες περιοχές της ν. Κρήτης όπου καταγράφεται πληθυσμιακή κάμψη και μειωμένη δραστηριότητα.
- Συγκεκριμένα, στον ν. Ηρακλείου οι συλλήψεις στο δίκτυο παγίδευσης με φερομόνες φύλου την τελευταία εβδομάδα παρουσιάζουν αύξηση σε όλες τις αμπελουργικές ζώνες.
Αντίστοιχα σε δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε σταφύλια παρατηρούνται ωοτοκίες.
- Ταυτόχρονα, στο δίκτυο παρακολούθησης του ν. Χανίων, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο με χαμηλούς πληθυσμούς, τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται κατά θέσεις αυξημένες συλλήψεις, κυρίως στην ορεινή και ημιορεινή ζώνη.
Οδηγίες :
Ø Επειδή οι ωοτοκίες είναι πιθανό να εξελιχθούν σε προσβολές οι οποίες την περίοδο αυτή μπορεί να οδηγήσουν σε σήψεις σταφυλιών, συνιστάται να γίνει προστασία στα αμπέλια του νησιού που δεν συγκομίζονται μέσα στις επόμενες ημέρες και που δεν είναι προσφάτως καλυμμένα (δηλ. έχει λήξει η διάρκεια δράσης του σκευάσματος από την προηγούμενη εφαρμογή). Μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας έχουν τα αμπέλια της ημιορεινής και ορεινής ζώνης.
Ενδεικτικές ημερομηνίες αντιμετώπισης: 7 - 9 Αυγούστου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ευδεμίδα πατήστε εδώ
ΩΙΔΙΟ : (Erysiphe necator) (χολέρα, σίρικας)
Γενικές πληροφορίες - Διαπιστώσεις :
- Οι καιρικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλή σχετική υγρασία) και τα φαινολογικά στάδια που επικρατούν στα περισσότερα αμπέλια (γυάλισμα, ωρίμαση) δεν ευνοούν τον μύκητα.
Οδηγίες :
ØΣτη μεγάλη έκταση των αμπελιών δεν είναι απαραίτητη η προστασία.
ØΑνάγκη προστασίας υπάρχει σε σταφύλια όψιμης συγκομιδής, κυρίως επιτραπέζια, όπου και συνιστάται συνδυασμένη επέμβαση με την ευδεμίδα.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ωίδιο πατήστε εδώ
ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ: (Ceratitis capitata)
Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις :
- Ζημιώνει περιστασιακά χονδρόραγα επιτραπέζια σταφύλια.
- Την περίοδο αυτή καταγράφονται χαμηλοί πληθυσμοί στο δίκτυο παγίδευσης των εσπεριδοειδών (κύριοι ξενιστές).
Οδηγίες :
- Να συνεχιστεί η επιτήρηση στα επιτραπέζια σταφύλια που βρίσκονται σε περιοχές με ιστορικό ζημιών (όπως Μαλάδες, Φοινικιά, Σταυράκια, Αθάνατοι, Προφ. Ηλίας, Αρχάνες κλπ) και να ελέγχονται τακτικά για εμφάνιση προσβολών.
- Σε ψεκασμούς για την ευδεμίδα που γίνονται κοντά στην ωρίμαση μπορούν να χρησιμοποιούνται σκευάσματα με έγκριση και για τη μύγα.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μύγα Μεσογείου πατήστε εδώ.
TZΙTZIKAKIΑ: (Empoasca spp)
Γενικές πληροφορίες - Διαπιστώσεις :
- Οι σοβαρές προσβολές του φυλλώματος μειώνουν τη φωτοσυνθετική ικανότητα του φυτού και έχουν αρνητική επίδραση στην ομαλή ωρίμαση των σταφυλιών και των κληματίδων.
Οδηγίες :
Ø Περιορισμός όσο είναι δυνατόν της νέας βλάστησης και αντιμετώπιση όπου υπερβαίνει το όριο επιζημιότητας που σας έχουμε επισημάνει. Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά κανόνα αναστέλλουν τη δράση του.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα τζιτζικάκια πατήστε εδώ.
Επισήμανση :
- Να τηρείτε αυστηρά τους χρόνους αναμονής πριν τη συγκομιδή.
- Να επιλέγετε σκευάσματα μικρής υπολειμματικής διάρκειας κοντά στη συγκομιδή.
- Προτιμήστε φυτοπροστατευτικά φιλικότερα για τον χρήστη, το περιβάλλον και το προϊόν.
- Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά για την καλλιέργεια.
- Σε κάθε περίπτωση διαβάζετε προσεκτικά και εφαρμόζετε πιστά την ετικέτα.
Εγκεκριμένα σκευάσματα ανά καλλιέργεια και ασθένεια στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ πατώντας εδώ Εγκεκριμένα σκευάσματα ανά καλλιέργεια και εχθρό στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ πατώντας εδώ