BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Ιδιαίτερα ευαίσθητες στην ευτυπίωση οι ποικιλίες Κάρντιναλ, Σουλτανίνα και Ραζακί

Η αντιμετώπιση των ασθενειών του ξύλου του αμπελιού, βασίζεται στη λήψη προληπτικών μέτρων κατά τη διάρκεια του κλαδέματος, σύμφωνα με την γεωργική προειδοποίηση από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ναυπλίου. Η εφαρμογή των μέτρων αυτών γίνεται με σκοπό τη μείωση, στο ελάχιστο δυνατό, του μολύσματος που θα προσβάλει το ξύλο.

winter-vineyard-1080x675

4
1

Γενικές αρχές που πρέπει να τηρούνται κατά το κλάδεμα:

  • Το κλάδεμα να γίνεται όσο το δυνατόν αργότερα, στο τέλος του χειμώνα ή στην αρχή της άνοιξης, με ξηρό καιρό και νηνεμία.
  • Κατά το κλάδεμα να κλαδεύονται πρώτα τα γερά πρέμνα και τα άρρωστα να μένουν τελευταία.
  • Τα εργαλεία κλαδέματος να απολυμαίνονται με καθαρό οινόπνευμα, ή διάλυμα φορμόλης 2% ή διάλυμα χλωρίνης 10%.
  • Να αποφεύγονται οι μεγάλες τομές.
  • Επάλειψη των τομών κλαδέματος (οπωσδήποτε των μεγάλων) με κατάλληλο εγκεκριμένο μυκητοκτόνο.
  • Να αφαιρούνται και να καίγονται (τις περιόδους που αυτό επιτρέπεται) τα προσβεβλημένα πρέμνα ή τμήματά τους καθώς και οι κληματίδες με πληγές ή έλκη, οι ασπρισμένες και οι κακά ξυλοποιημένες. Η αφαίρεση των προσβεβλημένων τμημάτων πρέπει να γίνεται με διαδοχικά κοψίματα, μέχρι η τελική τομή να εμφανιστεί φυσιολογική, χωρίς καστανούς μεταχρωματισμούς και άλλες αλλοιώσεις.
  • Αμέσως μετά το κλάδεμα και για την προστασία των τομών κλαδέματος, συνιστάται ψεκασμός των πρέμνων με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια χαλκούχο σκεύασμα.
  • Επιβάλλεται η χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού.
  1. ΙΣΚΑ

Η ασθένεια οφείλεται σε σύμπλοκο μυκήτων. Απαντάται σε πρέμνα όλων των ηλικιών. Οι μολύνσεις γίνονται από τις μεγάλες τομές κλαδέματος.

Συμπτώματα: Τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας εμφανίζονται αρχικά στα κατώτερα φύλλα των κληματίδων. Παρατηρείται περιφερειακή χλώρωση που καταλήγει σε ξήρανση. Στα μεσονεύρια διαστήματα εμφανίζονται χλωρωτικές κιτρινωπές και καστανωπές κηλίδες ακανόνιστου σχήματος, που στη συνέχεια νεκρώνονται, συνενώνονται και καλύπτουν όλο το μεσονεύριο διάστημα, εκτός από μια πράσινη λωρίδα που παραμένει κατά μήκος των κύριων νευρώσεων. Ακολουθεί ξήρανση των κορυφών των κληματίδων και των σταφυλών. Μπορεί να παρατηρηθούν και ξηράνσεις βραχιόνων ή και ολόκληρων πρέμνων. Το προσβεβλημένο ξύλο είναι εύθρυπτο, έχει σπογγώδη υφή και χρώμα κιτρινόλευκο.

Οδηγίες: Eπιμελής εφαρμογή των ανωτέρω προληπτικών πρακτικών, προκειμένου να παρεμποδιστεί η μετάδοσή της ασθένειας.

  1. ΕΥΤΥΠΙΩΣΗ

Προκαλεί νέκρωση βραχιόνων κεφαλών ή ακόμη και ολόκληρων πρέμνων. Ιδιαίτερα ευαίσθητες στην ασθένεια είναι οι ποικιλίες Κάρντιναλ, Σουλτανίνα και Ραζακί. Η προσβολή αρχίζει από μη επουλωμένες τομές κλαδέματος.

Συμπτώματα: Ο μύκητας, προκαλεί τη δημιουργία ελκών στους κορμούς και τους βραχίονες των προσβεβλημένων πρέμνων. Σε κατά μήκος τομή του προσβεβλημένου ξύλου εμφανίζεται καστανός μεταχρωματισμός. Στα άρρωστα πρέμνα παρατηρείται καθυστερημένη βλάστηση με χλώρωση, μικροφυλλία, βραχυγονάτωση, παραμόρφωση και περιφερειακή νέκρωση των φύλλων.

Οδηγίες: Η αφαίρεση και το κάψιμο των προσβεβλημένων κεφαλών βραχιόνων και κορμών, είναι καλύτερα να γίνεται με ξηρό καιρό την άνοιξη, όταν τα συμπτώματα στους νεαρούς βλαστούς είναι ακόμη χαρακτηριστικά. Η τελική τομή του κοψίματος πρέπει να εμφανιστεί τελείως υγιής και να γίνει επάλειψή της με κατάλληλο μυκητοκτόνο.

  1. ΦΟΜΟΨΗ

Προσβάλει κληματίδες, κεφαλές, βραχίονες και φύλλα των πρέμνων. Παρατηρείται στην ετήσια βλάστηση αλλά και στο παλιό ξύλο. Η επέκταση της ασθένειας ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό.

Συμπτώματα: Τα σοβαρότερα συμπτώματα εμφανίζονται στις κληματίδες. Την άνοιξη στα κατώτερα 5-6 μεσογονάτια διαστήματα των προσβεβλημένων κληματίδων, εμφανίζονται μικρές καστανόμαυρες νεκρωτικές κηλίδες που συχνά συνενώνονται και δημιουργούν ακανόνιστες μελανές νεκρωτικές επιφάνειες. Τη χειμερινή περίοδο οι προσβεβλημένες κληματίδες νεκρώνονται από την εξάπλωση του μύκητα και αποκτούν χρώμα λευκό ή ανοιχτό γκρίζο. Στα φύλλα η προσβολή εμφανίζεται με τη μορφή μικρών γωνιωδών καστανόμαυρων κηλίδων.

Οδηγίες: Eπιμελής εφαρμογή των ανωτέρω προληπτικών πρακτικών, προκειμένου να παρεμποδιστεί η μετάδοσή της ασθένειας.

Δείτε την Γεωργική Προειδοποίηση εδώ

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία