«∆εν πήγε καλά η φετινή χρονιά. Ήταν µια µέτρια προς κακή σεζόν και το ακούω αυτό και από τους µεγάλους επαγγελµατίες µελισσοκόµους», ανέφερε στην Agrenda η πρόεδρος του Μελισσοκοµικού Συλλόγου της Θεσσαλονίκης, Ελισάβετ Λαζαρίδου.
∆εν πήγε καλά το βάρεµα τον Οκτώβρη
Σύµφωνα µε την έµπειρη παραγωγό, από τις ανθοφορίες του έτους, το έλατο και η ερείκη, πήγαν αρκετά καλά, ενώ αντίθετα το βελανίδι, το κάστανο, το βαµβάκι, η λεβάντα και τα εσπεριδοειδή, επειδή έχει µειωθεί ο χρόνος της ανθοφορίας τους, λόγω της κλιµατικής αλλαγής, δεν έδωσαν στους παραγωγούς τα αναµενόµενα. «Το πεύκο που είναι το µεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού µελιού σε άλλες περιοχές έδωσε φέτος και σε άλλες όχι. Περιµέναµε το βάρεµα του Οκτωβρίου, µήπως και καταφέρουµε να αντισταθµίσουµε τις απώλειες των προηγούµενων µηνών, αλλά δεν κατέστη δυνατό», µας είπε η κ. Λαζαρίδου, η οποία εξέφρασε και το φόβο ότι µπορεί να χαθούν σηµαντικοί πληθυσµοί από µελίσσια το χειµώνα, διότι τα ρείκια άνθισαν φέτος νωρίς και πλέον έχουν τελειώσει, µε συνέπεια να µην µπορούν να ανανεώσουν πληθυσµούς τα µελίσσια, για να επιβιώσουν την επόµενη χρονιά.
∆ύσκολα στη νοµαδική µελισσοκοµία
Αρνητικά επηρεάζει, επίσης, το αυξηµένο κόστος παραγωγής, ιδίως στο επίπεδο των καυσίµων που αποτελούν καίρια παράµετρο στην άσκηση της νοµαδικής µελισσοκοµίας, µε συνέπεια, όπως µας είπε η πρόεδρος του Μελισσοκοµικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, «πολλοί συνάδελφοι οι οποίοι τα προηγούµενα χρόνια κατέβαζαν τα µελίσσια τους στη Νότιο Ελλάδα για να ξεχειµωνιάσουν, φέτος δεν θα το αποτολµήσουν».
Από τα τρίκιλα στα µισόκιλα οι αγορές καταναλωτή
Αναφορικά µε τις εµπορικές παραµέτρους στην αγορά του µελιού, η κ. Λαζαρίδου σηµείωσε πως το περιβάλλον που έχει διαµορφωθεί δεν είναι καθόλου ευνοϊκό για τον παραγωγό–µελισσοκόµο. «Η οικονοµική δυστοκία στα νοικοκυριά έχει οδηγήσει σε υποκατανάλωση µελιού, το οποίο, κακά τα ψέµατα, δεν θεωρείται ότι είναι είδος πρώτης ανάγκης. Το είδαµε στην πρόσφατη γιορτή µελιού που οργανώσαµε στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Εκεί είπαµε να αυξήσουµε την τιµή στα 10 ευρώ το κιλό, από 8 που ήταν για χρόνια. Ο κόσµος ψώνισε µέλι, αλλά λιγότερες ποσότητες. Για παράδειγµα ενώ το 2019 έπαιρναν τρίκιλα δοχεία, τώρα περιοριζόταν σε αγορές βάζων του µισού ή του ενός κιλού», ανέφερε.
Συµπιέζουν τις τιµές οι έµποροι
Στη χονδρική τα πράγµατα µε την τιµή είναι ακόµη πιο δύσκολα για τους παραγωγούς. Όπως µας πληροφορεί η κ. Λαζαρίδου οι έµποροι, αξιοποιώντας και τις εισαγωγές που κάνουν, έχουν συµπιέσει τις τιµές µεταξύ 2,90 έως και το πολύ 3,5 ευρώ το κιλό, σε κάποιες κατηγορίες µελιού, και δεν βγαίνει καλά – καλά ούτε το κόστος παραγωγής.
Μείωση της επιδότησης
«Η επιδότηση για τους µελισσοκόµους από τα 13,8 εκατ. ευρώ το έτος την περασµένη τριετία, περιορίζεται στα 6,4 εκατ. ευρώ το χρόνο, για την επόµενη 5ετία. Αυτό µας δείχνει πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε αντίθεση µε τη ρητορική του, φαίνεται πως δεν θέλει να στηρίξει τον κλάδο. Κι αυτό γιατί ενώ υπάρχει µεθοδολογία για την ταυτοποίησή του δεν νοµοθετείται», λέει η πρόεδρος των µελισσοκόµων Θεσσαλονίκης, Ελισάβετ Λαζαρίδου.
17-11-2022 14:34Παντελής
Δεν ξέρω αν έχετε ιδέα ή απλά γράφετε για να γράψετε Κύριε Λεωνίδα Λιαμη! Δύο είναι οι μεγάλες εταιρίες που κόβουν και ράβουν στην Ελλάδα 1. Μελι Αττική σου αγοράζει τα μέλια σε "καλή" τιμή από 3,3 - 3,8 αλλά δεν σε πληρώνει ποτέ, σου βάζει οπότε της καπνίσει ένα μισθό στη τράπεζα λες και είσαι υπάλληλος της 1000 το μήνα και να τα έβαζε κάθε μήνα στην ώρα του μπορεί να κλέψει και λίγες μέρες από τον επόμενο μήνα και στο τέλος να είσαι και κάνα μήνα μέσα!κατα τα άλλα εξαγωγές σε 40 χώρες και στις πλάτες των άλλων! 2. Μελιντα τιμή από 2,8 μέχρι 3,5 εκεί η πληρωμή είναι πιο γρήγορη απλά η δικαιολογία ότι γίνονται αυστηρή έλεγχοι στη Γερμανία αυτό καθυστερεί την πληρωμή ή σου χαρακτηρίζουν τα μέλια χαμηλής ποιότητας αλλά οι εισαγωγές δίνουν και παίρνουν χωρίς έλεγχο! Σκέψου πριν 3 χρόνια αγόραζε με 2,2!
Απάντηση16-11-2022 00:48Γιώργος
Στην χοντρική το δίνετε με 2,90 αλλά στην έκθεση το ανεβάσατε από 8 σε 10 το κιλό!!! Και λέτε γιατί δεν ψωνίζει ο κόσμος. Μα αν το δίνατε 6 το κιλό και 100% κέρδος θα είχατε από την χοντρική αλλά και ο κοσμάκης θα μπορούσε να αγοράσει 3κιλα και 5κιλα! Η απληστία είναι καταστροφική!
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (6)15-11-2022 17:35Μιχάλης
Δεν μας σώνει πλέον ούτε επιδότηση ούτε πριμοδότηση... δυστυχώς....καλή τύχη σε όποιον μείνει
Απάντηση15-11-2022 10:28Eleos zwa
Από εδώ και πέρα η επιδότηση πρέπει να πάει μόνο στους επαγγελματίες μελισσοκόμους ,δεν είναι δυνατόν ο άλλος να είναι μπάτσος και να πάρει κ μελισσοκομική επιδότηση,έχετε καταστρέψει τον πρωτογενη τομέα με τους ετεροεπαγγελματιες και τους χομπιστες
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)