BACK TO
TOP
Honey Insider

Σημαντικός συνεργάτης για τους αγρότες και τη βιομηχανία τροφίμων οι μέλισσες

«Κανένας δεν ενημερώνει τον παραγωγό ότι με τις μέλισσες κοντά του θα έχει ως και 30% περισσότερη παραγωγή όπως και επίσης ανώτερη ποιότητα». Με τη φράση αυτή ο Αντώνης Τσαγκαράκης επίκουρος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών συμπυκνώνει την σπουδαιότητα που έχει η επικονίαση στην παραγωγή τροφίμων και της σχέσης οφέλους συνύπαρξης μελισσοκόμων και γεωργών. Μια σχέση, αλληλένδετη, αν κάποιος σκεφτεί ότι από την επικονίαση εξαρτάται το 90% των άγριων φυτών του πλανήτη, το 75% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων και 35% της παγκόσμιας γεωργικής γης, αλλά και την εκτίμηση του Albert Einstein ότι, εάν εξαφανιστούν οι μέλισσες, η ανθρώπινη ύπαρξη θα έχει ζωή για 4 χρόνια περίπου.

KAR_8029_MELISSOKOMIA-KAI-GEWRGIA_MART_23

Μίλτος Ζήσης

19
1

Εξάλλου, αυτό ήταν και το θέμα της ημερίδας του ΓΠΑ την περασμένη Τρίτη 28 Μαρτίου, στη διάρκεια της οποίας τονίστηκε η ανάγκη προστασίας από τους «εχθρούς» στην αγροτική παραγωγή (π.χ ζιζάνια, επιβλαβή έντομα, ασθένειες κλπ) αλλά και ενάντια των μελισσών. Επειδή όμως ο μηχανισμός ελέγχου είναι ανύπαρκτος καθίσταται ζωτικής σημασίας μια εκστρατεία ενημέρωσης των καλλιεργητών για την προσφορά της μέλισσας ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ τους σε επίπεδα συλλογικών οργανώσεων.

Από την στιγμή που θα συμφωνήσουν μπορεί να νομοθετηθεί κάτι που να έχει να κάνει με την τοποθέτηση των μελισσοσμηνών και την ύπαρξη ελέγχου την ώρα των ψεκασμών ώστε να διαπιστωθεί τι βρίσκεται μέσα στα διαλύματα. «Σημαντικότατη είναι, η τήρηση οδηγιών στα φάρμακα. Αν υπάρξει ράντισμα στην ανθοφορία, ο αγρότης υποχρεώνεται ηθικά αλλά και νομικά να ειδοποιήσει τον μελισσοκόμο ώστε να προβεί ο ίδιος στο κλείσιμο των μελισσιών. Τρόπος υπάρχει βούληση δεν υπάρχει»,  δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας ΟΜΣΕ, Δημήτρης Νικολάου.

Μάλιστα, ειδική αναφορά έγινε για τα συμβόλαια στο εξωτερικό, που δεσμεύουν  τους παραγωγούς να ενημερώνουν τους μελισσοκόμους και να μην κάνουν τίποτα που να βλάπτει τα μελίσσια.

Στη συνέχεια, σκυτάλη πήρε η ανάλυση της σχέσης μεταξύ μελισσοκομίας και φυτοπροστασίας. Οπότε η συνύπαρξη αυτών των δυο είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς από την μια πλευρά χρειαζόμαστε βεβαίως την επικονίαση των φυτών και από την άλλη την προστασία των καλλιεργειών από τα επιβλαβή έντομα.

Για τους παραπάνω λόγους, ο καλλιεργητής θα πρέπει να ελέγχει την παρουσία των μελισσών στην καλλιέργεια του. Επίσης, η προστασία των μελισσών θα πρέπει να γίνεται κυρίως στην περίοδο της άνθισης οπότε τότε δεν πρέπει να γίνεται χρήση εντομοκτόνων. Αλλά επειδή πολλοί καλλιεργητές ψεκάζουν, καλό θα ήταν όπως ειπώθηκε από τους ειδικούς, ο ψεκασμός να γίνεται κατά τις βραδινές ώρες που οι μέλισσες δεν είναι τόσο δραστήριες.

Στη συνέχεια, η συζήτηση επεκτάθηκε στη συμβολή της μελισσοκομίας στην αγροτική οικονομία και της συμβολής στο ΑΕΠ παραγόμενων προϊόντων όπως μέλι, βασιλικός πολτός, γύρι, πρόπολή, δηλητήριο και κερί. Όπως ειπώθηκε το οικονομικό όφελος που οφείλεται στην γονιμοποίηση των φυτών από την μέλισσα είναι πολύ μεγαλύτερο από το άμεσο οικονομικό όφελος που έχουμε από την παραγωγή των προϊόντων. Για αυτό τον σκοπό αξιοποιούνται θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία. Ένα θεσμικό εργαλείο είναι η ψηφιοποιήση του κλάδου. Οι πτυχές της ψηφιοποίησης είναι το ηλεκτρονικό εθνικό μελισσοκομικό μητρώο, η ατομική ψηφιακή μελισσοκομική ταυτότητα και η ψηφιακή πλατφόρμα η οποία δίνει την δυνατότητα της πλήρους ιχνηλασιμότητας του προϊόντος.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

29-03-2023 22:56ΛΟΚΑΤΖΗΣ

η ψηφιακη ταυτοτητα μια μια ακομα αχριστη γραφειοκρατικη βλακια απο ανθρωπους που δεν το εχουν ιδεα με το αντικειμενο..

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία